Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Бобина с желязна сърцевина, реле?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cheatera
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 17, 2012 19:13    Заглавие: Бобина с желязна сърцевина, реле? Отговорете с цитат

Здравейте,
пише ви напълно начинаещ в електрониката човек. Интересувам се какъв би бил този компонент, на който му се подава ток, и той има движещ елемент, който отива нагоре-надолу/наляво-надясно ако съответно му се подаде или не ток. Търсих достатъчно преди да пиша тук, но идеята на търсенето е да знаеш какво търсиш - а аз не знам. Обяснявам ви го така както си го представям. На картинката по-долу, показвам горе-долу какво ми трябва, или по-скоро как искам да работи.
1 - Желязно (или не, магнитно??) цилиндрично тяло.
2 - Пружина
3 - Бобина
4 - Цялостното тяло на у-вото
5 и 6 - съответно + и - за бобината.

Идеята е цилиндричното тяло (1) да е винаги изпъкнало малко над цялостното тяло (4), посредством пружината (2). И когато се подаде ток на бобината (3) достатъчно силна като магнитно поле за да може да приближи към себе си цилиндричното тяло, и то да не е "изпъкнало" над цялостното тяло. По възможност цялостното тяло да е "магнитно-изулационен" материал, за да НЕ предава магнитно поле на компонентите до себе си (които биха нарушили функцията си ако има такова). Надявам се да съм обяснил добре, и да знаете какво търся или как да си го сглобя Smile Благодаря предварително!

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Carl_Cox
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Нед Юни 17, 2012 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Устройството което си описал се нарича соленоид,все пак е редно е да кажеш каква е целта на задачата.
cheatera
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 17, 2012 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за бързият отговор! Имам идея за marble machine, линк въпреки, че там идеята е да има САМО един задвижващ елемент захранен от ток (моторчето което задвижва всичко), аз искам да му придам малко повече "гъвкавост". От къде мога да си поръчам такова нещо, или има ли формула която ми казвка колко намотки иска спрямо големината на железният цилиндър, за да си сглобя сам? Не съм скръндза но имам ДОСТА компоненти от които бих могъл да си сглобя подобно нещо. Или ако може - напътете ме до възможно най-малкият съществуващ соленоид.
Върнете се в началото
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Нед Юни 17, 2012 21:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Toва ми се вижда по-лесно постижимо със стъпков мотор или просто мотор и подходящо управление. На самия мотор трябва да се постави нещо подобно по форма на звезда, което да загребва и вдига топчетата.
Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2012 18:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, аз го разбрах как работи, или поне първото клипче, за целта ти трябва само моторче и малко механика ако искаш подробности и как да го направиш ми пиши на мейла [email protected]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2012 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

erolchy написа:
.....ако искаш подробности и как да го направиш ми пиши на мейла......

Това е много гейски начин за приключване на темата- поне му го напиши на лична, за да не разбираме, че му правиш неприлично предложение.
Не те знам откъде си, дали си от столицата, окръжен град, малко градче , село от градски тип или някоя захлупена паланка, ама с това шушнене на ушевце психиката ти е направо селяндурска! Evil or Very Mad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2012 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy нямам лоши намерения просто не знам как да качвам снимки, а ще трябва да начертая няколко работи и мога да ги пращам по абв ако ми кажете как да качвам мога и тук.
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2012 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Сега ще получиш предупреждение, че не се отговаря с този бутон Very Happy
а относно снимките- регистрирай се тук например:
http://www.radikal.ru/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 23, 2012 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

http://i017.radikal.ru/1206/93/a642fd6f7a87.jpg значи по схемата на линка ( не знам дали се разбира) имаме един вал който се задвижва с ел. мотор с редукторче, на този вал има дискове наредени обаче вала не минава през центъра на диска а малко по в страни за да може когато се завърти да повдига и писка дъската на която са топчетата (нещо като колянов вал) така наредени са няколко диска на различен ъгъл един спрямо друг за да може като се повдигне едната дъска другата да слиза, другата особеност е че горният край на дъските е наклонена за да може топчето да се предвижи към следващата дъска това е общо взето, а ако искаш да направиш и редуктор единственото което ти е нужно да изчисляваш предавателното число i=Z2-Z1 z-брой на зъбите на зъбното колело като това е за редуктор който намаля оборотите който на теб ти трябва, ест. ще ти трябват поне три ЗК от които да си го направиш Smile

Последната промяна е направена от erolchy на Нед Юни 24, 2012 9:43; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Юни 24, 2012 0:06    Заглавие: Отговорете с цитат

За http://www.radikal.ru/ не му трябва регистрация.
Пък и той беше добър преди, ама сега ... Макар и все още да го ползвам.
Както навярно и сам виждаш нищо не е качил.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети