| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 12, 2012 20:59 Заглавие: |
|
|
| Има(ше) подобни, но в доста по-голям мащаб системи за овлажняване (не толкова за охлаждане) на въздуха в предачно- , такачните и плетачните заводи. Свързано е с изисквания за някаква относителна влажност според технологичния процес. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 24, 2012 9:36 Заглавие: |
|
|
| gakal написа: | Ако сложиш климатик, ще разбереш калко е по-добре. Имай в предвид, че лятно време, когато ползваш климатика на охлаждане, консумацията му не е много голяма.
 |
С това няма как да се съгласи човек. Точно в режим на охлаждане климатиците харчат най-много, за разлика от режима на топлене през зимата. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 24, 2012 17:18 Заглавие: |
|
|
Това е интересна тема да поспорим! Не съм специалист по климатиците и съм отворен към всякакви мнения, и ще споделя моя опит като потребител ( от 6 г.) Отоплявам се само на климатици - 18-ка и 12-ка за 94 кв.м. апартамент. През зимата работят непрекъснато ( когато температурата навън е под +10 грд ) и са нагласени на +25 грд. - т.е гоня разлика от над 15 грд. Сметките ми са стигали до около 300 лв ( около 50лв без климатици ) т.е. давам за отопление до 250 лв на месец. През лятото пускам климатика само в горещите дни - и то целодневно, но през нощта спим на отворени прозорци заради по-свежия въздух. Температурата навън в такива дни достига примерно 35- 38 грд, пак съм нагласен на 25 грд. - т.е. гоня макс. 10-13 градусова разлика. Сметката ми през лятните месеци не е надхвърлила 80-90 лв. - т.е. давам за охлаждане 30-макс. 40 лв.
Моят извод е : - Комфорта през лятото струва много по-евтино от този през зимата. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Юни 24, 2012 19:17 Заглавие: |
|
|
Тази "мъгла" на истина не мокри, стоял съм под нея така да се каже и е много добре. Но разбира се климатика си е съвсем друга бира! От гледна точка на разхода според мен един читав инвертор си е възможно най-компромисното решение дори и за зимата. Естествено трябва и добра изолация.
А лятото просто не трябва да се прекалява както прави един приятел на 16 градуса го слага  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 25, 2012 12:32 Заглавие: |
|
|
Моят извод е : - Комфорта през лятото струва много по-евтино от този през зимата.
Подписвам се с две ръце под това твърдение . Зимъска само обувките за целия личен състав струват, колкото летното охлаждане, без да броя топлата вода . |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 25, 2012 17:55 Заглавие: |
|
|
Спор за производителността на климатиците няма място - просто сравнете добитата и консумирана мощност в различните режими от един случайно взет каталог (нека не се приема като реклама, аз дори не я знам тази фирма):
http://www.royal.bg/airc/haierpower.htm |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 25, 2012 20:36 Заглавие: |
|
|
Много важно при отоплението особенно е каква е околната температура на изпарителя (в случая външното тяло) , колко добър топлообмен прави , какъв е топл. агент (фреона) , и въобще куп фактори! Има външна температура , при която климатика не доставя в стаята във вид на топлина дори и консумираната от двигателя на компресора енергия ! Това в таблиците го няма !
С една дума тези таблички освен за реклама не стават за нищо, напълно неверни са !
Съгласен съм ,че летния комфорт се осигурява на по-ниска цена! |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 25, 2012 20:46 Заглавие: |
|
|
За климатиците е писано и преписвано....
В случая темата е за естествено охлаждане и в частност охлаждане с вода под налягане с дюзи.
Лично мнение - и "менте - менте" климатиците охлаждат добре. |
|
|
 |
hapy_boy_21 Опитен потребител

Регистриран на: 22 Май 2005 Мнения: 448 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Юни 26, 2012 6:44 Заглавие: |
|
|
| DJ69VN написа: | | Тази "мъгла" на истина не мокри, |
Напротив, мокри си много стабилно. Има едно заведение до нас, бяха си направили тази щуротия, като погледнеш под въпросните джаджи, пръскащи вода, имаше едно голямо мокро петно. Да не говорим, че като духаше вятър го разнасяше където му скимни и мокреше наред всичко по маси и тротоар. _________________ http://extrahost.bg |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Юни 26, 2012 7:57 Заглавие: |
|
|
Явно от правене до правене има разлика. Не споря просто споделям наблюдения от това където съм бил  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|