Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Замяна на 1142.5057 с 1142.5080 при JVC C-FT21EBU ?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
darin1969
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 30, 2012 0:00    Заглавие: Замяна на 1142.5057 с 1142.5080 при JVC C-FT21EBU ? Отговорете с цитат

Телевизора е JVC C-FT21EBU, шаси СР-375 -SDA5255-A027, TDA8374A, STR S5707. Беше изгорял крайния транзистор 2SD2499 и клиента каза че нещо е изпушило преди да спре. Подмених електролитите и пуснах ТВ-то като последователно на товарната намотка на ТХО сложих лампа. ТХО-то започна да пука и съска, дори доста след като се изключи. Та, поръчах ТХО, но т.к. нямаше точно 1142.5057 ми предложиха 1142.5080, което било същото (HR7880). Порових се в интернет и ня 1-2 места видях че ги дават аналози. Но след постявяне на новото 1142.5080, телевизора само се опитва да тръгне. Знам че това захранване трябва да тръгне без товар. Откачих L 408 (през която се захранва ТХО с 123 V) .Тогава си минава в стендбай-диода светва. Ако сега натоваря 123-те волта с лампа, тя си свети и захранването си ги държи. Та се питам дали няма все пак някаква разлика между двете ТХО-та? Не трябва ли ТВ-то първо да тръгва без товар, след като захранването не може да тръгне с товар ? Ако някой има подобен опит за замяна на тези две ТХО-та, моля да сподели! Проверил съм и високоволтовите кондензатори около ТХО, т.к. срещнах подобен проблем във форума.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 30, 2012 0:18    Заглавие: Re: Замяна на 1142.5057 с 1142.5080 при JVC C-FT21EBU ? Отговорете с цитат

darin1969 написа:
Та се питам дали няма все пак някаква разлика между двете ТХО-та?

Заменят си се без никакви проблеми двете.По-скоро си попаднал на китайско дърво.Имам на склад читави.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
darin1969
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 30, 2012 9:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Оказа се че изводите на това 1142.5080 са коренно различни. Товарната намотка не е 1-2-4 , а доколкото замервам на 1-5-6 . А и другите намотки как са, не се знае. Сега ще се опитам да го сменям. Но ако някой е срещал подобно и знае как са изводите, нека каже.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Юни 30, 2012 10:27    Заглавие: Отговорете с цитат

darin1969 написа:
замервам

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Съб Юни 30, 2012 14:09    Заглавие: Отговорете с цитат

darin1969 написа:
Оказа се че изводите на това 1142.5080 са коренно различни. Товарната намотка не е 1-2-4 , а доколкото замервам на 1-5-6 .

Ако е правилното в случая гледаме схемата на HR7880 това не е възможно Very Happy
darin1969
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 30, 2012 17:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, ама не. Оказа се, че е възможно. Дори и в магазина не вярваваха докато не замерихме старото 1142.5057 и новото 1142.5080 с омметър.
На 1142.5080 (на което си имаше етикет и т.н) първи извод нямаше връзка с 2 и 4, а с 5 и 6. Само 7 си беше маса, т.е. нямаше връзка с останалите. А другите са си пренаредени. Както и да е, взеха си го. Може при щамповането на ТХО-то нещо да се е объркало и т.н. Сега ще чакам да ми докарат 5057. Предложиха ми 1142.5106, което било аналог. При замерването само 6-ти крак нямаше връзка с другите, а при оригиналното имаше. По схемата на ТВ-то видях, че не се ползва, но засега ще изчакам,ако наистина ми доставят 5057.
Върнете се в началото
darin1969
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 02, 2012 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, не му върви на това ТВ. Днес получих 1142.5057 и го монтирах. телевизора тръгна, но ми направи впечатление, че има в изображението тънки по тъмни вертикални линии през около 2 см. Т.е. изображението беше като на ленти. Като в горния и долния край линиите се закривяваха. Докато ги оглеждах и се чудех от какво може да са, ТВ работи около 5-10 минути, при което не забелязах да има загряване на крайния транзистор. По едно време обаче ТВ се изключи аз около секунда и след това започна да се включва и изключва. Т.е той не усшяваше да се включи. За момент тръгваше и се появяваше тънка хоризонтална черта и изключваше. Спрях го от копчето. След включване нещо изпатка (без да изпуши) и сге асе чудя дали не е заминало ТХО. Транзистора е здрав. Може ли да съм попаднал пак на някакво калпаво ТХО? Ако някой има опит с подобен проблем, моля да сподели!
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 02, 2012 19:35    Заглавие: Отговорете с цитат

darin1969 написа:
... За момент тръгваше и се появяваше тънка хоризонтална черта и изключваше....

Това Rolling Eyes не е ли някаква следа по която може да се тръгне и провери?
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 02, 2012 19:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен най малка вина носи телевизора.Би трябвало да е дефектирало стъпалото за вертикално отклонение.Може би след като е поставено новото тхо не са проверени вторичните напрежения ,които то дава.Аз бих изключил напреженията за вертикала и видеоусилвателя .Бих измерил и колко ома е вертикалната развивка на откл.с-ма.Според мен тхо то ако е читаво е последното нещо което би изгоряло.
darin1969
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 02, 2012 19:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Изпревари ме, колега. След като споделих, видях че е гръмнала TDA8356- направо има дупка. Наистина не успях да провера вторичните напрежения. Четох във форума, че някой аналози давали по високи напрежения, но пък това уж трябваше да е същото -поне номера му е същия. Сега ще направя това което казваш, та да видим какво ще излезе. Да не би да трябва да преместя L406 , така че да се захранва +B със 110 волта а не със 123 волта?Вертикалната развивка на откл.с-ма е 10 ома.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети