Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

управление на дроселна клапа.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rosenmvr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 01, 2012 7:59    Заглавие: Отговорете с цитат

ivanovbg написа:

1.

2.

3.

4.

1.Напълно съм съгласен с теб за бедните смеси при дизела, но за дросела не никъде не казвам че искам да го затварям изцяло а просто да контролирам гориво въздушната смес с него. Да регулираш метана без дросел е много трудно начинание . Ако беше така инженерите нямаше да слагат дросели на бензиновите коли а само щяха да напишат софт за ЕКУ-то.

2.За детонациите нямам опит и не мога да ги коментирам. Само да споделя че голяма част от градския транспорт ( Дизелов) кара на метан , като му се слага механична дроселова клапа и пневматичен ( да кажем патрон) , които разединява педала на газта с ГНП-то и го фиксира на ниски обороти, форсирането на двигателя става единствено и само от метана който постъпва в смес близка но ламба.
До колкото имам информация са няма детонации , тук е момента да споделя че техните двигатели са с по голяма компресия от този на команреал:
- Скороста на горене на нафтата и метана е 338 м/с
- Скороста на горене на нафтата е 359 м/с
Дали ползваме газова инжекция или изпарител при наличието на дроселова клапа основната разликата е само в цената.

3. Тук не съм запознат достатъчно за да го коментирам. Определено ми е ясно че ще има спад на мощността на колата когато е в голям процент на метан, но не забравяй най-големия коз които имаме а той е , че имаме контрол над подаваното течно гориво и при правилните настройки мощността ще бъде в изобилие и то в наша полза.

4. Тук нещата ще се видят когато я подкараме но проблема е решим както в точка 3.

Коментара за самарата завършва с това че тук няма да правим нищо по различно ( В краен резултат) от това което правим там.

Има много изписано в мрежата за конверсията дизел метан и то предимно извън България, има системи които достигат до 90/97% икономия на нафта.
Има подобна разработка и тук в България , но ако ви задоволяват резултати от 50/50 или 70/30 . И не на последно място да споделя че най-евтината система с газова инжекция струва 1500 евро.
Това мисля че е показателно защо искам да направя нещо което инженерите не искат.

Колеги знам че от тези разговори излизат на лице много неща , които ни помагат по един или друг начин , но в момента просто раздуваме темата. Предлагам обръщайки се към всички нека направим електрониката и после да обсъждаме темата , но с нагледни примери а не само на теория.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Нед Юли 01, 2012 9:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина ако се абстрахираме от това дали точно този е принципно правилния начин за начинанието, въпроса за управление на клапата май си стои.Като се замисля на клапата наистина не му трябва ШИМ в чист вид. Предполагам, че като се подаде напрежение на моторчето, то задвижва клапата постедством редуктора а като се спре напрежението клапата се затваря от възвратната пружина. Ако всичко това е така може да се опита подобието на схема от картинката
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1937/154661818913074120321341125328D1CUIelW1Hbn6WRcoUjL.JPG
Напрежението в т.1 се настройва малко над най-ниското напрежение, идващо от педала на газта. Като се натисне газта на изхода на този компаратор се получава високо ниво, разрешаващо подаване на напрежение към гейта на управляващия транзистор. С напрежението в т.1 може да се определи от какво положение на педала на газта да сработи клапата. Напрежението в т.2 трябва да се настрои общо взато като в т.1 ( при затворена клапа). Напрежението в т.3 се настройва за желаното отваряне на клапата при максимална газ.
Като се натисне газта, на изхода на този компаратор ще излезе високо ниво, което ще се подаде на гейта на управляващия транзистор. Когато клапата стигне зададеното от педала на газта положение, напрежението на изхода на компаратора ще падне, пружината ще я върне (напрежението от потенциометъра за положението ще падне)при което компаратора пак ще обърне и т.н. - при това се очаква клапата на практика да стои в едно положение. Дали ще е така и доколко устойчиво ще е това положение и дали на потенциометъра за положението ще му хареса подобно търкане на едно място може да се прецени като се направят проби - на масата разбира се. Няма начин да не се получат бъгове, които ще трябва да се изчистят при пробите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 01, 2012 12:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога много да ти говоря... на дизеловите коли няма дросел поради гореизброените причини. Компресията на команрейла е по ниска защото има турбина Smile Но щом така си решил.

Това с което мога да ти помогна е да ти подаря една дроселова клапа, почти същата http://www.amavto.com/object.php?id=329 . Почти, защото е с възможност за монтаж на жило и с друга организация на потенциометрите вътре. Размера,захващането и ... мисля че са същите. Е потенциометрите може да са поизносени повече, но това е без значение в момента. Като демонтираш педала на газта и го оставиш само включен, колата си стои на празен ход и с помощта на едно жило и друг педал си регулирай метана както поискаш. Когато постигнеш задоволителни резултати се впускай разни електронни управления.

П.П. Да не забравиш че изпарителя трябва да е за турбо, че да не му се разлетят мембраните в буст. Другия вариант е да е преди турбото и подаването на газ и дросела, но тогава ще се разлети турбината като ти изгори едно бушонче или моторчето на клапата и тя се затвори. Недай си боже да е когато изпреварваш. Тогава турбото ще ти е най малкия проблем.
Пробвай на една прахосмукачка да притвориш входящия въздух. Ще видиш че се вдигат оборотите. Не се чупи защото са няколко хиляди. Помисли какво ще стане с турбото което нормално се върти с 50-100 000 оборота.

На дизел се монтират подобни клапи, но те са отворени когато са без захранване. Използват се за гасене на мотора и за редукция на ЕГР газовете.

Мисли с главата си, 5 лева икономия на 100километра не си заслужават риска.
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 01, 2012 18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

В градския транспорт автобусите ги метанизират с цел да няма толкова замърсяване, а не толкова с цел икономия. Икономията е малка при дизела.

Ще ти направя и малка сметка за финансовото изражение на усложнението с което се натоварваш. Да приемем че колата ти харчи 8/100 нафта при скорост от 100км/ч или ако я сметнем по 2,5 лв е 20лева/100км. На празен ход гори около 0,6 до 1 литър на час. Да приемем че оставяш нафта колкото на празен ход -1 литър -2,5 лева. Значи останалите 17,5 лева ги заместваш с метан. Както казах метана съдържа енергия почти наполовина от нафтата в масово отношение. Масата на нафтата е около 0,87кг на литър или използваш 7 литра или 6 килограма. За същата топлинна мощност ще са ти нужни около 10кг метан. При цена от 1,68 (незнам точно колко е че не карам с метан, но така пише тук http://www.metantrade.com/ ) се получават 16,80лв. Значи цялата далавера от главоболието ще ти е 17,5-16,80=0,70лв на 100км.

Та както казах мисли с главата си.
rosenmvr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 01, 2012 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

ivanovbg написа:
...

Колега свалям ти шапка защото си много запознат с нещата, но оставам с впечатление че пишем и говорим за метан а ти си мислиш за пропан бутан.
В автобусите не се гони само екология а и икономия.
В момента ми е трудно да ти намеря точни данни , но те бих помолил да го сметнеш по същата логика за бензинова кола. Имам Астра 1,8 моно , същата харчи около 10-12 в града и около 7-8 извън , колата е с метан и с 9 кг. (60лт) в града минава по 180км а навън по 250км. с 9*1,7=15-16лв.
П.П Защо не питаш Младен от ДЕК как успява да свали разхода на дизелова кола след конвертиране с метан на 50-70%.
Скоро се запознах с едно момче което караше камионче с 4,5м каросерия на фабричен метан и на въпроса ми как ти харчи ми отговори че пълен му дава 12кг а празен 10кг и че има лека кола която не я кара защото му е по евтино да се движи с камиончето.
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 01, 2012 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

С Младен сме приятели и не исках да го споменавам за да не излезе че го рекламирам . Ако говориш с него го поздрави от Краси от Хеед91. И получената икономия не е в пари, а в разход на нафта. Метана си го плащаш отделно.

Ето ти я и при бензинов мотор:
За твоята кола май и дават извънградско заводски 6,3/100 бензин - 0,730кг/литър=4,4кг. Спрямо бензина енергията на метана е 66% или ще е нужно 6,8 кг метан. Реално ти харчи повече, защото изпреварването не ти е както трябва(незнам дали имаш ТАП) , не е настроена като хората и най ефективен двигател на метан с искрово запалване е когато има степен на сгъстяване около 13,5 и не ползваш ППХ. Е може да е и поизносена Smile

Иначе и аз карам астра 1.6 - 101 коня и е на пропанбутан. Не съм слагал газов инжекцион защото губя възможността да си я паля зимата на газ ако ми се наложи. От всички екстри които съм и правил+ ремап на газ, най на сметка се оказа ППХ. В момента ми харчи смесено около 7-8/100 газ , а си я настъпвам.

Бусчето на момчето дизел ли е? Не знам дизел с фабрична метанова. Ама както виждаш сметката ми е горе долу точна Smile Мислиш ли че ако е на сметка нямаше да слагат метанови уредби масово на дизелите както при бензиновите?
rosenmvr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 02, 2012 8:11    Заглавие: Отговорете с цитат

ivanovbg написа:

Ето ти я и при бензинов мотор:
За твоята кола май и дават извънградско заводски 6,3/100 бензин - 0,730кг/литър=4,4кг. Спрямо бензина енергията на метана е 66% или ще е нужно 6,8 кг метан.

Бусчето на момчето дизел ли е?

Колега ти ми говориш за 6.8 кг. на 100 км а аз съм написал че с 9кг или 60 литра вместимост на бутилките минава 250 км. 9/250*100= 3.6кг (3.6*1.7=6.20лв) метан на 100км. ( Колата наистина харчи много защото двигателя си отива компресията е под 7)
При бензиновите коли от практиката съм стигнал до извода че кола на метан харчи метан в литри 3.5 по разхода на бензин.( 10 бензин * 3.5 = 35л метан на 100км. 1кг метан е около 6л. оттук следва че 35/6=5.8кг на 100км или 5.8*1.7=9.9 лвва 100км.)

Бусчето е фабрично на метан и го дадох за пример защото изкара че леката кола конвертирана на метан ще харчи като него.
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 02, 2012 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Говоря за същата мощност. Ти де факто едва ли постигаш и 70% от мощността на бензин.
rosenmvr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 04, 2012 7:47    Заглавие: Отговорете с цитат

AA написа:
.....
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1937/154661818913074120321341125328D1CUIelW1Hbn6WRcoUjL.JPG

Колеги какво мислите за схемата на колегата.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Юли 04, 2012 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами би трябвало да работи. Въпреки че не е необходимо да има специален драйвер за MOS-транзистора. Все пак тука работим на на няколко херца дето се вика. А този драйвер е за килохерци но не пречи, така или иначе има схема "И" вградена.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети