| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 21:22 Заглавие: |
|
|
| chikov написа: | | Вътре в осцилоскопа си го има този разделителен трансформатор който галванически разделя осцилоскопа от мрежата.. |
Не е задължително да е така.
Още повече когато има изведено перо за зануляване.
| chikov написа: | | ....И когато закачиш масата на осцилоскопа с масата на TV потенциала между двете маси е нулев. |
И тук няма как да е съвсем "нулев" във всички ситуации защото:
- телевизионни захранвания всякакви, включително и такива които изобщо не са разделени галванично от мрежата. Примери от по-старото поколение колкото щеш - В.Търново 84 и много други марки от това поколение. При тях е изолирано "галванично" само това което се подава навън и може да има достъп до него - "фишката" на тунера където трябва да си включиш антената. Но и там нещата са "псевдо" защото изолацията е през/чрез високоволтови пикофарадни кондензатори.
- По отношение на еднаквия потенциал - той би бил такъв ако телевизорите (и всякакви други техники) са поне с щепсели тип шуко - с опроводено зануляващо перо към "нулевия" потенциал в "горещата" част. Но дори и при "английския стандарт" няма такова изпълнение.
При положение, че захранващия мрежов кабел е двупроводен, потенциала на "топлата" маса е друг от потенциала на "заземяващата" пластина на шуко контакт (при правилно изпълнена инсталация).
Това което си направил всъщност е еквивалентно на изолирането на пластините на шуко щепсела. Друг е въпроса защо си го направил в контакта
В този контакт може да боднеш и нещо друго с друг проблем и тогава вместо да падне предпазителя може да има други последствия.
При някои осцилоскопи има "цк" ключе с което може да се отстрани или включи третия проводник към инсталацията - маса, нула, заземяване - както го наричат (на който както му падне). _________________ RemoteControls |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 23:14 Заглавие: |
|
|
| chikov написа: |
Няма как да стане така лесно.Как ще я хвана тази фаза незнам.
|
ами научи се как ще я хване пък тогава пиши бе!
chikov
Опасен си за околните и най-вече за теб барато!
 _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 14, 2012 7:50 Заглавие: |
|
|
Излишно е да цапаме темата с други неща но само да кажа,че с въпросната"фаза" аз работя всеки ден.Такава ми е професията.И много добре зная как да се предпазя от нея.За това се подписвам всеки месец.А тези които не знаят как да се предпазят би трябвало въобще да не опитват.По добре да продават семки например. Има една максима"Който го е страх от мечки да не ходи в гората"Предлагам да приключим със спама.
RC съгласен съм с теб,че потенциала м/у двете маси не е нулев но той е незначителен точно заради галваничното разделяне чрез трансформатор.И когато закачиш масата на осцилоскопа към масата на телевизора тогава е нулев.По този начин масата на осцилоскопа може да я наречем плаваща защото е приела тази на телевизора.Вярно е,че е най добре с отделен захранващ траф 1:1 но всичко се свежда до неудобствата след това-место,кутия и др.
А този контакт с раздалечените клеми си е само за осцилоскопа.Пределно ми е ясно как тогава включването на дефектирал уред в този котакт как ще се заземи през мен. Very Happy За това и под работния ми стол има и гумено килимче за да няма изненади. Very Happy _________________ Only The Best Is Good Enough! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 14, 2012 9:41 Заглавие: |
|
|
Хайде да приключим излишния спор ще си направя разделителен траф на осцилоскопа, няма да тежи чак толкова. Що се отнася до всичко останало ще ви отговоря на всички така. Аз се занимавам с електротехника и електроника от 6 клас в училище, 72 набор съм. От баща ми съм научил едно. Той лека му пръст беше един от добрите и уважавани електротехници в града. Та той ми казваше, "виж моето момче от тока най-много да те е страх и да се пазиш, колкото и да си сигурен, че знаеш и можеш". Казвам го на всички, защото баща ми е прекарал тока на половината град и околностите. Видял е какво ли не. И ако нещо ме е предпазило да съм още жив, макар че доста ме е пердашил тока, което не е за похвала. То това е, че винаги съм пристъпвал с едно на ум и опакото на ръката. Така, че един траф в повече няма да ми пречи, а и по-добре траф от колкото 100евро за осцилоскоп. Поздрави на всички и хубав уикенд. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Юли 14, 2012 10:05 Заглавие: |
|
|
Ами все пак ако можеш прегледай схемата на осцилоскопа ти. Най вероятно е с импулсно захранване, но пак има галваническо разделяне.
Това което ти искаш да направиш е предполагам да измериш някакво напрежение което е с ниска амплитуда на импулсите и не можеш да го хванеш спрямо маса, щото е насложено с друго много по-високо. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 14, 2012 10:20 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | Хайде да приключим излишния спор ще си направя разделителен траф на осцилоскопа |
Най доброто решение,от всички гледни точки,поздравления!  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 14, 2012 23:41 Заглавие: |
|
|
Най после...чак мъка ми стана докато това момче се съгласи да си защити осцилоскопа както правят всички уважаващи себе си и уредите електроници! _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 15, 2012 8:19 Заглавие: |
|
|
| emoome написа: | .....
На мойте осцилоскопи съм изтърбушил нулевите шинички на щепселите. Така няма опасност за техниката, осцилоскопа и сондите Опасностите спрямо мене си ги знам...... |
От повече от 20г. ползвам осцилоскопи по този начин. Не съм имал проблем аз лично, нито осцилоскопа.
Ако хванеш фазата и т.н. е просто смехотворно, в смисъл- ако си сложиш разделителен траф на тестваната техника, а осцилоскопа си е стандартно занулен, то чрез свързването на масата на сондата зануляваш и тестваната платка в тази точката . Така всеки друг потенциал по платката ще ти е спрямо маса. Ако сондата ти е на GND по платката, то на електролитите след греца ще си имаш пак 310V спрямо земя . |
|
|
 |
elcot Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2012 13:16 Заглавие: |
|
|
| здражейте попаднах на едно интересно ресение на този проблем в тубата http://youtu.be/VWodjUSkYVE . |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2012 13:56 Заглавие: |
|
|
Брей, 2 страници флуд.
Има елементарни правила за техника на безопасност. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е използването на разделителен трансформатор при ремонт. Предполагам че всеки, що-годе законен си има една папка по трудова медицина и още една купчина хартии, там това го пише, а и трябва да сте се подписали. Било като собственик, било като инструктирано лице.
Също така е задължително да си сложите и галванични разделители. Един на входа на кабелната в сервиза и по още един към всяка работна маса. Защото потенциалът на кабелната няма нищо общо с този на нулата в контакта. Или пък на този за интернета.
Та същите служби не са ли ви мерили контура на заземлението (шукото в контактите)? Аз война съм водил с тия да им обяснявам че НЯМА телевизори със шуко контакт. Ползвам и изолиран осцилоскоп С1-118 точно заради същото. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|