| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Пулевски Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 17, 2012 16:28 Заглавие: Рутер като сървър |
|
|
Някъде бях прочел, че има рутери, които са с USB вход (или друг за външна памет).
Някой беше инсталирал и конфигурирал Линукс сървър на тази памет, та рутерът да изпълнява сървърни функции вместо компютър.
Ако някой от форума го е правил или има инфо - ще съм благодарен да драсне.
Не съм наясно с точната терминология, за да ползвам търсачката коректно.
Ще съм благодарен и за помощ в тази насока - как се наричат този тип рутери.
Идеята е простичка - такъв рутер да се конфигурира като WEB сървър, с ограничено по обем съдържание, да се сложи в някой ъгъл и да си баца вместо цяла компютърна система.
По-дребно, по-тихо, по-икономично...
Ако имате и конкретни предложения като модели - още по-добре! _________________ Токо Йока... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Вто Юли 17, 2012 18:21 Заглавие: |
|
|
| Аз съм със WRT160N и както казваш има USB порт отзад за закачване на storage, но до колкото знам той може да се ползва само като NAS. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 17, 2012 18:52 Заглавие: |
|
|
Някъкъв стар компютър (за предпочитане марков) и Linux ти е напълно достатъчен и за сървър, и за рутер. Допреди половин година един Dell GX50 - Celeron/900 се справяше прекрасно с доста неща. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 17, 2012 21:03 Заглавие: |
|
|
С dd-wrt може, но ресурсите на рутера X не са чак толкова много, че да може всичко да върви нормално.
Затова решението е следното
1. mini-itx дъно - 128лв ( Консумация на дъното ~20W)
2. 2GB RAM - 26лв (Консумация ~7W)
3. Диск какъвто си намериш или купиш - 100лв примерно ( ~15W)
4. Захранване - ~60лв
5. Кутия - 30лв
6. PCI ethernet controller - 10лв
7. mini pci-e wifi 20лв.
И общо 128+26+100+60+30+10+20 = 374лв. Като това е с всичко ново. Не е проблем да си намериш втора ръка диск,захранване,кутия...
Това е вариант при, които ще имаш ниско консумиращ рутер.
Другия е както казва Филипов с втора ръка машинка за 100лв, но тогава ще имаш минимум 80W консумация и като се има предвид цените на тока аз бих предпочел първото. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 18, 2012 1:27 Заглавие: |
|
|
Това цитираното на входа на UPS беше 42,7W без монитор.
Трябва да отбележа, че при марковите машини въздушните потоци са доста оптимизирани. Съответно с китайска кутия както предлагаш нигога няма да ги стигнеш. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Сря Юли 18, 2012 8:23 Заглавие: |
|
|
| Автора ако иска мога да му продам IBM-ска конфигурациика под 100 лева за да си я направи на рутер. |
|
|
 |
Пулевски Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 18, 2012 8:39 Заглавие: |
|
|
Благодаря за насоките!
Вариантът с компютърна конфигурация е ясен и отработен.
Имам на разположение стари компове, нямам необходимост от покупка.
Идеята ми беше да разнищим варианта от заглавието.
Възможно е статията, за която споменах, да е визирала NAS сървър, а не WEB, не си спомням... беше преди повече от година...
Но пък ясно си спомням, че се споменаваше за качен на рутера сайт и FTP . _________________ Токо Йока... |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 18, 2012 8:59 Заглавие: |
|
|
В момента говоря от опит. WRT54GL не безизвестен модел Linksys. С DD-WRT с изкарани два USB порта и слот за SD карта. Наистина възможностите са ограничени на сапонерката в сравнение с нормална щайга - 250MHz процесор. Като цяло съм подкарал външен HDD 320GB IDE посредством USBtoIDE адаптер и съм подкарал FTP сървър, който си работи перфектно, но поради скоростта на рутера таван на скоростта е около 1МБ/с което не е много ОК според мен. Идеята на този рутер беше да подкарам принт сървър, но нещо не се разбра с драйвера на моя принтер. Относно WEB може да се подкара, но трябва допълнително памет, бях чел някъде че може да се използва и външна флашка, но не успях да го подкарам и в крайна сметка си останах с варианта външна СД карта. _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |
|