| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
alexsandere Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 14:43 Заглавие: Как да включвам и изключвам ел.крушка от разстояние. |
|
|
| Здравейте.Моля за помощ.Идеята ми е следната.Искам да вкючвам и изключвам ел.крушка от разсояние около 2 километра .Крушката ще се захранва 220v.Имам телефонен кабел от стаята в която ще е ключа до лампата.Някой може ли да нарисува схема .Знам че по телефонния кабел ще трябва да пусна ниско волтово напрежение, с което да управлявам контактор, а преди контактора мисля че трябва да има и реле . Може ли някой да направи проста схема на веригите .Едната е ниско волтовата по телефония кабел а другата 220V като ниско волтовата да управлява високо волтовата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 15:30 Заглавие: |
|
|
Ти щом това не можеш да се сетиш,какво остава за знанията ти по електротехника.
По добре дай на някои да ти го направи,поне ще останеш жив. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 16:02 Заглавие: |
|
|
| Достатъчно е едно реле, чиито контакти могат да работят на 220 V. Въпроса е този кабел дали стига до мястото от където ти искаш да го управляваш. Там трябва да имаш адаптер 12 V например и с едно ключе да ги пускаш по кабела. |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 16:05 Заглавие: |
|
|
А ти пич ,как би го направил с кабел който е няколко ома на метьр ,и така........2 километра . Не е толкова лесен този "казус" колкото изглежда на прьв поглед ,особенно ако ходиш, 2+2 километра да скиваш кво си направил  |
|
|
 |
Mepooooo Нов потребител

|
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 16:51 Заглавие: |
|
|
| Тя схемата ,не е нещо сложно . Че ще има някой транзистор е ясно ,ама питащия да измери колко е сьпротивлението на целия кабел .За тази цел в единия край го дава на кьсо и мери в другия край с омметьр. Тамьн ще си провери и кабела дали е здрав |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 17:03 Заглавие: |
|
|
Проблема не е в схемата, а в кабела. По принцип кабелите имат ниско съпротивление, но когато е много дълъг, то нараства много и започва да смущава работата на закачените устройства.
Лично аз ти препоръчвам да използваш променливо напрежение за управление на контактор(реле). По възможност 220В, но предполагам, че докато достигне до контактора, волтажа ще спадне и не знам дали ще успее да го задейства(не съм пробвал с толкова дълги кабели). Така даже ще спестиш един кабел(ще ползваш нулата от лампата).
Както казах, волтажа ще спадне и е възможно да ти се наложи да сложиш контактор бобина на по-ниско напрежение.
Успех! |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 17:18 Заглавие: |
|
|
| p_stoyanoff написа: | | По принцип кабелите имат ниско съпротивление |
Кабелите за вьншно полагане/ сьс стоманена нишка/ имат сьпротивление няколко ома на метьр ,по спомени от миналото
| p_stoyanoff написа: | | Лично аз ти препоръчвам да използваш променливо напрежение за управление на контактор(реле). По възможност 220В, | Не са за 220В тея кабели , освен ако не искаш да "избиеш рибата" За тази цел се използва високоомна управляваща верига , но ако кабела излезне над 20-30 килоома работите ще се усложнят малко .Все пак отиване и врьщане са си 4 километра да ге |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2012 17:50 Заглавие: |
|
|
| ivo07 написа: |
Кабелите за вьншно полагане/ сьс стоманена нишка/ имат сьпротивление няколко ома на метьр ,по спомени от миналото
|
Нямам спомени от миналото но как ли са работили телефоните едно време.
В шестия пост беше предложено да се измери съпротивлението - колко е? |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
|
|
 |
|