Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

RS232 - Питане
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
k0st4din
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Bulgaria

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2012 19:01    Заглавие: RS232 - Питане Отговорете с цитат

Здравейте на всички!
Искам да се извиня на всички, ако не съм успял да намеря това, което ми трябва и го е имало на сайта. Най-кратката версия на моя проблем: Имам една машинка с много изходи всеки за каквото си трябва и от всички тези изводи имам 3, които са за RS232, а т.е GND-5, 3-Rx и 2-Tx. Проблема - в 3те дупки на машинката съм закачил 3 кабелчета(най-прост кабел за тонколони например) 1во-червено, 2ро-зелено и 3то-черно - на края на кабелите имам едни иглички, които ги пъхам в RS232-женско кабела; напр. 1во - Rx, 2ро-Tx, 3то-GND - и машинката работи БЕЗУПРЕЧНО. Днес отидох до магазина и купих едно RS232-мъжко(цялото голо и готово за запояване да кажем към платка), отзад с деветта си извода готови за запояване. Та взех и запоих тези мои жички за мъжкото, за да ми е по-лесно, а да не мушкам игличките и неще да проработи. Та въпроса ми е - защо при една нагледно много проста запойка и толкова елементарно нещо неще да ми се получат нещата? Много и предварително ви благодаря.
http://dox.bg/files/dw?a=a65eedc45a - това е пример, дано да го разберете.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2012 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко объркващо си го обяснил но както и да е 3 то краче на компютърния куплунг е предаване на данни т.е. трябва да го свържеш със приемане на данни на твоето устройство. А предаването на твоето устройсто да е към втори пин на комп. куплунг. Да не си ги разменил провери. И масата си остава 5.
Като гледам не си ги объркал. Може би куплунга ти не контактува или тия жълтите пера дето се запояват правят късо нещо по скоро монтажно-механичен ще ти е проблема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
k0st4din
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 23, 2012 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Отново проверих, дори премерих с мултицет кабелите и всичко е ОК, но не ми дава връзката. Т.е - ако до момента съм ползвал 3 иглички и съм ги мушкал в женското RS и са работели, то при всичко проверено и не даващо никъде на късо или да няма добра спойка, а само съм запоил ТОЧНО където трябва 3те жици за да ми е по-лесно, ми губи връзката. Не знам за вас, но за мен е някаква аномалия.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2012 0:05    Заглавие: Отговорете с цитат

еми премери по-хубаво или виж пак с игличките дали работи да не си изгорил нещо. И друго кома на девет и шестотин ли е ? Ако е на висока скорост може да ти е много дълъг кабела може да не работи.
Върнете се в началото
k0st4din
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2012 6:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти отново,
да com-a ми е на 9600, изобщо не съм го пипал, кабела стандартен 1,5м от магазина. ПОради факта, че като купих машинката ми го обясниха, че трябва да си взема един такъв RS232 кабел и да го срежа и да си направя връзката сам, защото нямало друга опция в тяхната фирма. Та аз така и направих. Поради факта, че на лаптопа нямам RS изход, си купих едно USB->RS232 инсталирах го, на него закачих RS232 кабела и от машинката(понеже нямах в момента на поставянето мъжки RS232) срязах 3 жички, по 20тина см стегнах ги с болчетата за машинката и на краищата им запоих игличките за да мога да ги пъхам в женският RS. И вчера успях да отида да си купя този елементарен мъжки RS232, запоих 3те жички и отидох да го закача, като си казах - Е най-вече е готово, няма да муша като ненормален, а сега ще е по-лесно.
Е Да, ама Не - Няма никоййййй. Махнах го и си закачих отново старите верни кабелчета с иглички - работи Идеалноо. След твоя 1ви отговор, реших да проверя с мултицета, дали все пак не давам някъде на късо или да се е отпоило някъде, НЕ всичко е наред, но сигнал няма.
"Два кабела завъртяни на ръка - работят, да сложи човек по една букса и да си ги свързва по-лесно и не работят". Най-просто казано.
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2012 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери дали предният и задният край на мъжката букса, която искаш да сложиш, имат връзка(дали това, към което запояваш има връзка с предната част, която пъхаш). Макар и малка, съществува вероятност да има прекъсване на връзката вътре в пластмасовата част на буксата, особено, ако си поразмърдал по-дългите крачета. За да не се хлъзгат в пластмасата, крачетата имат промяна на диаметъра вътре в пресовката(най-често - засичане) и там е възможно да се скъсат при кривене, усукване или при самата изработка.
k0st4din
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2012 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Привет Emil74,
всичко съм проверил от Края на кабела до другия край, където влиза женската букса (RS232), а и то няма пластмаса, ако искаш погледни снимката в първият пост.
Поздрави
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2012 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам дали схващаш какво да провериш... трябва да има изолатор между пиновете и тя е пластмаса, предполагам, макар да не се вижда на снимката. Проверяваш най-добре така: дали Rx кабелчето има връзка с Rx на устройството при включена букса, Тx дали излиза и масата дали излиза. после проверка за късо между Tx и Rx. Невъзможно е да не работи, ако има връзка. Пропускаш проверка и то ключовата.
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2012 19:12    Заглавие: Отговорете с цитат

k0st4din написа:
Отново проверих, дори премерих с мултицет кабелите и всичко е ОК, но не ми дава връзката. Т.е - ако до момента съм ползвал 3 иглички и съм ги мушкал в женското RS и са работели, ....

Ха честито ти бръснене, прецакал си си буксата на PC-то с тия иглички дето си ги завирал.
Върнете се в началото
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 24, 2012 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ползва USB-RS232. Затова му казвам да провери дали има връзките. Някъде нещо е прекъснато, затова е най-добре да провери в свързано положение.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети