|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ocool Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 30, 2012 13:45 Заглавие: Филтър за аналогов сигнал от потенциометър |
|
|
Здравейте!
Електрониката е много сложна материя и като цяло съм скаран с нея. Искам да разбера дали е възможно да си направя филтър за аналоговия сигнал на един джойстик, който използвам за един авиационен симулатор. Използвам готова електроника от един джойстик на Thrustmaster, но замених неговите фабрични линейни потенциометри сдруги. Старите бяха линейни 25К оhm, а сега ги смених с линейни 10K ohm. Това ми помогна да увелича работния ход, електрониката си чете сигнала нормално и при стрес тест нямам никакви проблеми с калибрирането. Сега когато хода е по-голям резолюцията обаче си е същата с по-големия ход шумовете в аналоговия сигнал започнаха да се усещат повече. Не разбирам на какво се дължат тези шумове, но без значение от това дали използвам "прецизен" потенциометър или с по-малък толеранс разлика няма никаква в графиката. В музикалните форуми гледам как пичовете си правят някакви филтри, които редуцират шумовете в звука. Възможно ли е да се приложи същото нещо и за аналогов сигнал към компютър през USB? В мрежата намерих една статия за някакъв PC волан, който има същите проблеми и момчето е намерило някакво решение за него, ама му иска 22$ без доставка, пък аз съм голяма скръндза и кризата ме тресе яко.
http://www.basherboards.com/Pedals_PF1_Explained
Не знам как да търся на английски, но в мрежата ми се мерна нещо low-pass filter. Това ли е тази джаджа?
За повече информация трябва да ми кажете какво трябва да премеря стига да мога да го измеря с мултицет а не някакъв сложен data logger уред. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ko-pach Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 30, 2012 22:31 Заглавие: Re: Филтър за аналогов сигнал от потенциометър |
|
|
| ocool написа: | | Възможно ли е да се приложи същото нещо и за аналогов сигнал към компютър през USB? |
?!
Пръсни си потенциометъра със почистващ и смазващ спрей, че да не вземе да вкара някакъв аналогов шум безжично и към някой COM порт  _________________ Electronic circuits |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|