Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

зарядно за 24V акумулаторна батерия

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pit
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 14:11    Заглавие: зарядно за 24V акумулаторна батерия Отговорете с цитат

някои мойе ли да ми даде някоя готова схема за зарядно за 24V оловна (lead acid) аkумулаторна батерия. благодаря ви предварително
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 15:14    Заглавие: Отговорете с цитат

За автомобилен акумулатор ли става дума?
Колко Ah?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

ами не е за автомобил. проектирам захранване за една алармена система и ми трябва схема, с която да поддържам акумулаторите и. намерих едни интегрални схеми в нета ама са за батерии с по- малък волтаж.
а батериите са оловни с 24V / 1.2 A/h
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 15:50    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип акумулатор се зарежда с ток и като правило зарядния (нормален) ток е 1/10 от капацитета. В случая при положение, че ще имаш подзаряд то тока може да бъде доста по малък.
Оловните акумулатори не са особенно претенциозни, така че чак пък контролер Smile .
Сигурен ли си, че въпросните интегрални схеми са предназначени и за оловни елементи?
Малко странен ми изглежда избора на подобно напрежение (а и типа на акумулаторите).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bongo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 20:52    Заглавие: Заряд на акумулатор(и) 24В Отговорете с цитат

Мисля, че най-лесния начин е със един стабилизатор 7824, подпрян със ценер на 2,4 волта към маса. Като се има предвид че акумулаторите са със малък капацитет, няма да има проблем. Фабричните алармени централи са направени със LM317 и акумулатора е закачен буферно и се захранва постоянно със напрежение 13,7V и няма никаква схем за изключване( няма нужда от таква схема) - такива състеми съм поддържал 5 години и акумулаторите в този режим издържат 7-8 години....
Pogo
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
...и. намерих едни интегрални схеми в нета ама са за батерии с по- малък волтаж.
а батериите са оловни с 24V / 1.2 A/h

Можеш ли да споделиш чиповете? Това, че са за по-ниско напрежение не би трябвало да ти е проблем... Повечето чипове са така.
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 31, 2005 18:43    Заглавие: Re: Заряд на акумулатор(и) 24В Отговорете с цитат

bongo написа:
Мисля, че най-лесния начин е със един стабилизатор 7824, подпрян със ценер на 2,4 волта към маса. Като се има предвид че акумулаторите са със малък капацитет, няма да има проблем. Фабричните алармени централи са направени със LM317 и акумулатора е закачен буферно и се захранва постоянно със напрежение 13,7V и няма никаква схем за изключване( няма нужда от таква схема) - такива състеми съм поддържал 5 години и акумулаторите в този режим издържат 7-8 години....

Защо трябва да подпирам 7824 с ценер на 2,4 волта? и как то4но да изчисля през какво съпротивление да зареждам батерията?
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 31, 2005 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

а и забравих да питам няма ли да се презареди акумулатора?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 31, 2005 19:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Защото за да я заредиш трябва да има пренос на заряд, т.е. да протича ток. От друга страна "оловната" клетка е с електродвижещо напрежение около 2.4V!
И по принцип напълно заредения оловен акумулатор не е 24V, както и 12V автомобилен е 14,4V (въпреки, че се води 12).
По този начин, "повдигайки" земята на регулатора ще имаш 2 в 1.
Разликата от 2.4V (аз бих казал, че дори е малко, но като за подзаряд е добре) + напрежението с което трябва да се дозареди разделени на съпротивлението ще ти осигурят зарядния ток.
Резистора можеш сам да го сметнеш от разчета (грубо) 1/10 от капацитета на акумулатора (в случая може и да е по-малко след като ще се ползва само за подзаряд).
Когато напреженията се изравнят по закона на Кирхоф ще престане да тече ток и заряда ще се преустанови.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юни 07, 2005 10:39    Заглавие: Отговорете с цитат

RC, ще можеш ли да ми обясниш малко по-подробно. Аз мисля да наглася напрежението след 7824 подпрян с ценера да е около 28V. Ако трябва ще избера траф с по-високо изходно напрежение. Не ми е ясно оба4е, колко ще се вдигне напрежението след филтровия кондензатор и колко ще падне след 7824. И няма ли да се промени след като захранването се натовари. Разгледах захранването за което ми говори бонго по-горе със LM317. Там подават то4но 13.7V и зареждат акумулатора през съпротивление 2 ома/5W.
RC написа:
Разликата от 2.4V (аз бих казал, че дори е малко, но като за подзаряд е добре) + напрежението с което трябва да се дозареди разделени на съпротивлението ще ти осигурят зарядния ток.
Резистора можеш сам да го сметнеш от разчета (грубо) 1/10 от капацитета на акумулатора (в случая може и да е по-малко след като ще се ползва само за подзаряд).

кое е напрежението с което трябва да се дозареди? и това сбора или разликата е? и съпротивлението само резисторът ли е или и съпротивлението на батерията? Искам да те питам какъв е точно редът на из4ислението?
първо като знам тока (1/10 от капацитета) из4ислявам съпротивлението или обратното?
маи много въпроси станаха:)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети