| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 02, 2012 20:42 Заглавие: |
|
|
Това на Techmaniac е хубаво но ми трябва нещо аналогово. Няма ли някакъв аналогов чип часовник. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Авг 02, 2012 20:59 Заглавие: |
|
|
| Eто една идея за прост преобразувател. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 02, 2012 21:03 Заглавие: |
|
|
| !!??? какво по точно не ти харесва ако е ниво на сигнал използвай компаратор с отворен колектор на изхода напр. lm111 на входа му подай сигнал от чипа от изход ....минути ,секунди,десети ...,програмируема аларма ... |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 02, 2012 22:56 Заглавие: |
|
|
Не че не ми харесва, трябва да е просто направено. Как виждаш един възрастен часовникар, да се справя с микропроцесорно управление. На него му трябва нещо просто и лесно за работа. А именно един часовников механизъм който да изработва минутни импулси, а не секундни. Затова предлагам да се върнем на въпроса за подходящ делител с малка консумация. А и универсално, да може да се добавя към всеки електромеханичен механизъм. Тъй като те също са различни но са на един принцип. Каква е идеята има евтини часовници с боклучав механизъм, но има и скъпи с добър механизъм който върви много точно. Да се използва за основа такъв добър механизъм и да се преработи. Разбирам, че май без външно захранване няма да стане. Явно оригиналните механизми като се повредят няма от къде да се вземат нови и за това се търси решение, лесно за изпълнение и повторение.
А и още нещо. някой прави нещо и после изчезва и като се повреди това нещо и край. Както едното нещо дето ми показа. Някой направил с едночипов компютър, обаче ни софтуер оставил ни нищо, как да се повтори. Няма никакви корекции на честотата то бяга 2мин. на седмица. Искам да направя нещо универсално и лесно за потдръжка от всеки техник. Да може всеки един като го види да може да го смени и ремонтира. Обикновено тези часовници са големи и седят в учреждения и честа смяна не е възможна. Трябва потдръжка. Представете си такъв часовник в пощата, виси на 3-4м. Може ли човек всеки месец да се катери да го потдържа и сверява. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2012 9:12 Заглавие: |
|
|
Разгледай СМОS чипа 4060 отговаря на изискванията за ниска консумация и простота на схемата виж напр. тази  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2012 9:28 Заглавие: За часовниците |
|
|
Твоето устройство, както си го замислил, не решава проблема със сверяването и обслужването всеки месец. Колкото и точен да ти е механизма на всяко спиране на тока часовниците ще изостават - твоя минутен генератор ще си работи, но няма да има кой да им подава импулсите (нали не мислиш да захраниш всичко от една батерия 1.5в).
В майките за такива часовници проблема се решава по два начина:
Първия е с резервиране на 24-те волта с акумулатори в буферен режим (от тях лесно ще си направиш 1.5V за механизъма, няма да има нужда и от батерия). В тоя случай часовниците продължават да вървят и при спрял ток, поне докато са живи акумулаторите.
Втория е да се направи с процесор и да се резервира само неговото захранване, дори само това на RTC чипа е достаъчно. Като спре тока, часовниците не работят и съответно изостават. Процесора обаче следи дали има ток и като дойде тока след спиране знае колко импулса трябва да натрака набързо за да догонят часовниците точното време.
Първия вариант е лесен за правене, но иска по-големи и скъпи акумулатори, зареждачка за тях, а и не решава проблема при по-дълго спиране на тока. Втория е по-сложен, но го правиш и забравяш. А и вероятно ще е по евтин. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2012 10:53 Заглавие: |
|
|
Доколкото съм разбрал от първия пост и заглавието ще управляваме "Первичные часы" ? Ако е така ето идея, схемно решение и т.н.  |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 03, 2012 20:03 Заглавие: |
|
|
Днеска обсъждахме с часовникаря и той ми каза, че има много добри швейцарски електроники които са стабилни и бъркат по 1-2сек. на месец. Затова мисля, че с делител се решава проблема. Другия въпрос е, че при часовниците няма ток и всичко трябва да работи на батерии, било алкални или акумулаторни. Това с процесорното управление е много добър вариант но дали ще е практично, да се монтира такъв модул на часовника и колко ток ще дърпа. Между другото порових се из нета и намерих фирма която изработва всякакви такива часовници за големи пана спортни зали и т.н. Но на дали някой ще закупи толкова скъп часовник за някое кметство да речем. Нали разбирате всеки гледа да е евтино. И понеже тези часовници вече са факт, сега се мисли как да се потдържат не за нови. Благодаря за идеите, сега ще мисля да направя нещо с ЦМОС и да видя колко ток ще дърпа. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2012 2:08 Заглавие: |
|
|
shri стар радиолюбител си.Има си радиосверяеми часовници предавателя и в Германия.Използвай такъв като основен.Имам един такъв който вече четвърта година роботи с една средна батерия 1,5в.Немски електромеханичен.Работи на ДВ.Поинтересувай се от този сорт часовници на каква честота работят прави приемник и получаваш секунден сигнал който се сверява с атомен часовник.Е малко доста зор ще е но ще имаш и направиш нещо добро. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
|