|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2012 19:24 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Днеска обсъждахме с часовникаря и той ми каза, че има много добри швейцарски електроники които са стабилни и бъркат по 1-2сек. на месец. |
Де ги тези електроники , да не са с термостатиран кварц ? По малко от 15 сек. едва ли може да се постигне с обикновен кварцов генератор , просто толкова е грешката на самия времезадаващ елемент - кварца , поне 15-20*Е-06.Просто го умножи по 3600*24*30 , колкото са секундите в месеца и ще разбереш . По добре се ориентирай към радиосверяемите , колегите са те насочили . Но ще ти трябва добра антена , че сигнала в София е слабичък , за Варна сигурно хептен ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 1:36 Заглавие: |
|
|
Че то има руски "електроника........." в които можеш да въвеждаш корекция + или -.Ръчни са и такъв имам с който съм постигнал
+\- 1 сек\ месец.Но в този случай оптималния вариант не е това.А за радиосверяемите мисля \не съм сигурен\ че предавателя е на 32,768 или на два пъти по висока честота. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 10:25 Заглавие: |
|
|
| То че покрива - покрива , но сигнала тук е слаб . Не говоря наизуст , сина ми има такъв часовник и ако не го остави вечер на прозореца не успява да захапе и да свери . А за кварцовете - това е температурна грешка , днес е една , зиме е друга , просто няма как да постигнете тази точност . |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 22:27 Заглавие: За грешката |
|
|
ELP, това са часовникари, за тях истината е да е швейцарска и електрониката, и механизъма. Но всъщмост е съвсем друга - ръчните часовници (дори Q&Q например) постигат лесно такава точност, но само ако не ги сваляш от ръката си - в тоя случай тя, ръката, е термостата. Вземи някой не страшно скъп и страшно точен часовник и го подръж в хладилника за 2-3 седмици и му гледай сеира.
А по принцип има начин да се направи без термостатиране: използват се два генератора с два кварца - единия с положителен, другия с отрицателен температурен коефицинт, по нататък сам се сещай. Патента не знам чий е, но чичо Хюлет и чичо Пакард го ползват тоя метод още преди четиредесет-петдесет години, после и много други за направата на прецизни (и много скъпи) хронометри. За съжаление нито термостатирането, нито този метод не решава проблемите с дълговременната стабилност...
За любителите на радиосверяването - има и друг начин, БНР по няколко пъти на ден излъчва пет къси и един дълъг импулс на честота 1kHz, като началото на дългия импулс е точно синхронизирано с националния еталон за точно време и означава кръгъл час. Познавам българска фирма, която ползва този метод за сверяване в свойте часовници-майки повече от 20 години. В бившия СССР ползват подобна система, при тях дългия импулс е с различна продължителност и с дължината му е кодиран часа. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 1:42 Заглавие: |
|
|
gigant за БНР и за точното време съм съгласен съм съгласен с теб и е добър вариант в случая , но ако можеш кажи времепараметрите на точното време.Но патента на чичовците не е универсален.В съобщителната техника има места където само термостабилизирането върши работа. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 12:26 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | За съжаление нито термостатирането, нито този метод не решава проблемите с дълговременната стабилност...
|
И това е вярно , всичко старее , то при термостатиране май още по-бърз е ефекта . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|