| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 05, 2012 23:00 Заглавие: |
|
|
| soton написа: | | едно от нещата е да видиш как точно е изгорял динистора - по ток или по напрежение |
Дай сега версия за напрежението ...  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 22:09 Заглавие: |
|
|
При пробив по напрежение се получават различни неща - особено при такива елементи дето имат повече преходи,но понеже високоволтовите вериги са по-често високоомни не може да се стопи кристала до вид на капка и често елемента уж работи ама не съвсем. _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 06, 2012 23:17 Заглавие: |
|
|
| Аха, значи не може да го стопи на капка а само малко? |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 1:22 Заглавие: |
|
|
hidrazin , да си чувал за моментни или лавинни или възстановяващи си или как им беше термина пробиви.Пробиви които стават по време на работа на полупроводника а след като го изключиш и измерваш показва че работи.Включваш и пак работи до определен момент ако не си му променил режима на работа.Дори и да не е променен режима му работи още известно време и пак същия дефект прави и така до като сдаде багажа.Препоръчително е когато се получи този номер е да смениш елемента с подобен но за по голям ток.
DJ69VN и ударил 10-тката като е изхващал повредения елемент\много гадеен дефект\
На мен ми се е случвало ама само че със симистор.Някъде в ПОЛУПРОВОДВИКОВА ТЕХНИКА -част-1 се споменава за възможност за такъв дефект.
Дори ми се е случвало с кондезатори такова нещо  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 2:15 Заглавие: |
|
|
Май в този късен (ранен) час не си разбрал шегата в поста ми.
Иначе съм чувал за лавинен пробив. Също така за тунелен и топлинен пробив. Те някои елементи си използват някои от тези пробиви за да си вършат работата.
Примерно при ценеровите диоди с напрежение на стабилизация до към 4 волта пробива е полеви, а оттам нагоре лавинен.
Тунелните диоди пък си ползват тунелния пробив. Там ширината на слоя е толкова малка, че могат да минат електрони с по-малка енергия и то без да я загубят.
За тях имаше и нещо за нивото на Ферми и разрешените зони.
Абе все едно че преминават през тунел или се просмукват през потенциалната бариера на прехода макар и да са с по-ниска енергия от енергетическата височина на прехода.
Има и едни други неща дето им се вика миграция на примесите и деградация на прехода.
Пък той динистора си е неуправляем тиристор - четири слоя, три прехода. Само дето си няма изведен управляващ електрод и си му викат diac, а не triac.
Специално тоя DB3 е симетричен. Има и несиметрични.
Та затуй ми стана интересно това стопяване или не на капка. То още преди да тръгнал да се стопява за него филма е свършил.  |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 2:24 Заглавие: |
|
|
hidrazin има олимпиада ако не си чул а за някои участници е важен олимпийския принцип-ВАЖНО Е САМО УЧАСТИЕТО т.е. тука във форума е важното да пишеш -няма значение какво ако не си разбрал  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 2:30 Заглавие: |
|
|
Добре дошъл на олимпиадата !
Нищо че вроятно сутринта постовете ни няма да ги има.
Абе ти не спиш ли?
Лек и ползотворен ден!
Последната промяна е направена от hidrazin на Вто Авг 07, 2012 7:13; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 6:03 Заглавие: |
|
|
В момента нямам възможност да се занимавам с него ама се чудех точно за "по мощен" или по точно за 2 в паралел. За резистора последователно също и то единствено пробата ще си покаже. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 7:43 Заглавие: |
|
|
С два в паралел няма да стане. Винаги имат отклонения в напрежението на отпушване и единия винаги ще го отнася първи.
Има едни комбинирани симистор с динистор в един корпус на LITTELFUSE. Има ги за ток от 4 до 15 ампера. Някои от тях се предлагат от Фарнел.
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/90250/TECCOR/Q2004LT.html
Проблема идва основно от некачествените китайски динистори. Преди ги правеха в корпус като на 1N4007 с една сия лента по средата и си бяха добри. Сега в тия стъклените хич ги няма.
Има едни по-мощни руски КН102 но не са симетрични. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 8:18 Заглавие: |
|
|
Ако проблема на истина е просто в качеството на елементите - не е проблем ще си намеря читави. Мен по скоро ме притеснява дали не е проблема в самата схема.
За КН102 трябва да е буква В ако не греша ?
DB3 по принцип се прави от ST но тези които купих нямат производител, а надписа е така написан, все едно някой първолак го е писал с химикал. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|