|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Deli_Inko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 19:14 Заглавие: Шнеков екстурдер с тиристорно управление - проблем |
|
|
Здравейте! По една или друга причина ми се наложи да се занимавам с рециклиране на пластмаса.Почти нищо не разбирам от техническата част и разчитах само на специалисти.Но явно,че не мога да открия правилния човек да ми помогне.Това и ме доведе тук - ограмотяване и търсене на помощ.
Шнека на екструдера е 90-ятка. Българско производство (до колкото знам - Левски) и работи с правотоков двигател и тиристорно управление,което е изработено в Габрово. Схеми за него - липсват. Грамотни специалисти които да се нагърбят с поддръжката му - също.
Един слънчев ден светна червен индикатор на таблото.Спряхме машната - повиках специалист,който каза че проблема е в управлението.В последствие се установи,че намотка на двигателя е изгоряла.Ама и колектора му бил позахабен - 75киловата мотор - казаха,че ремонта ще му струва около 2500 лв и не се знае нищо защото е много стар. Последващи мнения от специалисти:
- Да се купи друг двигател (на старо,който не е работил)
- При положение,че се ползва само за по-меки разновидности на пластмасата,нямало проблеми електормотора да е 55киловата
Намерихме такъв електромотор.Почти не е работил. Идва специалист и преправя теристорното управление така,че да може да работи с него,тъй като до сега е работил със 75 киловатов. Плаща му се,тръгва си но електромотора нагрява ужасно. Развива 90 градуса температура на корпуса. При повторна връзка с хората от които закупих мотора и който го свърза и от двете страни казаха,че мотора нямал достатъчно добро охлаждане и затова греел. Прехвърлят си топката,но фактите са следните:
Табела на електромотора: 54kw 1200 оборота/мин 395v 150 ампера - възбуждане 95v - производство Руско от 1982г режим 100%
Идва специалиста - настройва напрежението от управлението и мотора работи на 840 оборота. За да работи на повече обороти напрежението става над 400. В същото време възбуждането е 140-150v по време на работа на електромотора. Питам го - защо? Той ми казва,че това е така защото мотора нагрява и възбуждането се променяло,нищо,че той го е настроил както е на табелата ... (а нагрявал защото нямал достатъчно добро охлаждане)
Конкретните ми въпроси са следните:
1.Нормално ли е нагряване от 90 градуса на корпуса на електромотора?
2.Възможно ли е да нагрява от това,че възбуждането му не е в параметри?
3.Нормално ли е електромотора да работи на 840 оборота при напрежение 400 v ?
4.Може ли електромотора да се вкара в параметрите от табелата чрез управлението.
До преди да дефектира стария електромотор (работил над 20 години,с доста отворен корпус и без никакво охлаждане) не е имало никакви проблеми. Възможно е да има някакво износване на шнека и редуктора,тъй като машината е стара.
Благодаря предварително! Надявам се да не съм станала досадна,но гледах да обясня всичко което знам.Вече над месец се лутам от специалист на специалист.... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 19:24 Заглавие: Re: Шнеков екстурдер с тиристорно управление - проблем |
|
|
| Deli_Inko написа: | | 75киловата мотор................ нямало проблеми електормотора да е 55киловата |
Аз мисля, че проблема ти е точно от тази разлика в мощоста на моторите. _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 20:07 Заглавие: За мотора |
|
|
Не нормално да грее толкова, че го изгориш!
От по-голямо възбуждане мотора грее повече (загубите във възбудителната наамотка са пропорционални на квадрата на напрежението върху нея) и му падат оборотите заради по-силното магнитно поле - точно като при теб. Така че една от причините за греенето е тази.
Не става ясно с какъв модел регулатор работиш, но имай в предвид, че огромната част от тях работят с фиксирано възбуждане (една голяма част дори нямат възможност то да се регулира по някакъв начин) и променят само напрежението на котвата. Така че не му вярвай много на оня специалист, дето ти разправя, че той го бил настроил добре, ама то само си е пораснало после от температурата....
Моя съвет е да намерите начин да оправите възбуждането да стане 95(+/- не повече от 5 волта), може и от външен източник. Пуснете мотора да се върти без товар (откачен от машината), той трябва да върти на около 1200 оборота при 400V котвено и измерете тока на котвата - по мое мнение, ако мотора е читав, не трябва да е повече от 3-4ампера. После натоварете мотора с машината - ако при нормално натоварване тока на котвата не надвишава 150А - карайте смело, значи има и достатъчно мощност. Ако е повече - търсете друг по-мощен или направете нещо та машината да се върти по-леко.
И още нещо, при ниски обороти силно се влошава охлаждането на този тип мотори и затова много от тях изискват монтиране на допълнителен вентилатор за охлаждането му. |
|
|
 |
Deli_Inko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 20:44 Заглавие: |
|
|
Не мога да кажа какъв модел е регулатора,но ще разбера и ще пиша пак.
Относно амперите мога да кажа,че когато ги замервахме докато машината работеше бяха около 25
Още утре ще го замерим отново,без да е закачен за екструдера. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 20:54 Заглавие: |
|
|
Още един глас за това че мотора трябва да е 75Квт. както си е по паспорт на машината. И 20г. мотор не е чак толкова стар че да не може да се смени колектора с нов и изгорялата намотка. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Deli_Inko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 20:59 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | Още един глас за това че мотора трябва да е 75Квт. както си е по паспорт на машината. | То няма паспорт машината за съжаление. Навремето баща ми я е купувал от фалирали приватизирани предприятия и мотора от 75 киловата е слаган допълнително. За жалост се подведох отново по негово мнение (и на "специалисти) които казаха,че за рециклиране на полиетилен и полипропилен няма проблем да работи с 55кв мотор.
Сега остава да успея да намеря кой да му смени намотката на стария електромотор срещу по-нормална сума... и да приключа със сагата. |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 21:41 Заглавие: |
|
|
Не казваш от къде си _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому |
|
|
 |
Deli_Inko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 21:48 Заглавие: |
|
|
Плевен
Човека който се ...занимава с управлението в момента е от Габрово. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 22:01 Заглавие: |
|
|
Ако наистина си измерил 25А ток на котвата при нормално натоварване - няма никакъв проблем да работи и този мотор, излиза че нормалното натоварване е около 10kW.
Казах ти да си оправиш възбуждането, иначе ще прецакаш и новия мотор. Да ти го кажа простично - на двигателя на колата пише да не го караш над 6000оборота примерно, щото се претоварва и ще се строши. И вероятно го спазваш. Но ти твоя специалист искате да го карате с 50% превъзбуждане (все едно колата на 9000об) - и какво очакваш да се случи?
За ремонт на 75кW постоянно-токов мотор 2500лв може и да не стигнат. Написал си, че е изгоряла намотката на мотора. Тоя мотор има МНОГО намотки, една част са в ротора, друга част са в статора, много зависи коя група е изгоряла. Ако е изгоряла намотка в ротора - за 2500лв няма да могат да направят нищо смислено, за качествен ремонт ще трябва да платиш доста повече. Ако е изгорял статора - не е чак толкова страшно. Но дори и тогава за под 1000-1500 лв едва ли ще успееш да направиш качествен ремонт - разбирам пренавиване на статора, оправяне или смяна на колектора, смяна на лагери, баланс на ротора. Ако си от София мога да препоръчам Централна Енерго Ремонтна База (ЦЕРБ, намира се по пътя към Военна рампа) - досега каквото са ми направили е било без забележки и си работи добре и досега. Но съм виждал и клиенти с по три реда сълзи, дето след саморемонт или пренавиване в разни гаражни работилници са си купували нови мотори за по едно торба пари. Щото ремонта на правотоков двигател не е като ремонта на трифазен мотор, по-трудничък идва и не на всеки му се отдава... |
|
|
 |
Deli_Inko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 10, 2012 22:13 Заглавие: |
|
|
Благодаря ти gigant за изчерпателното обяснение и помощ. Наистина в чудо се видях тъй като съм слабо компетентна и разчитах като викна майстор,при това препоръчан - да направи машината. Или ако не може - да каже,че не може за да се обърна към друг. Факта,че съм попаднала тук за да търся съдействие и помощ е достатъчен.
Още утре ще задействам нещата с малко по-компетентен поглед. И ще пиша какъв е резултата. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|