Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

layout .max към .pcb/.dbb protel
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Авг 17, 2012 8:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Питай тези фирми дали работят с принтон.Ако-да тогава ще ти е необходимо да преобърнеш твоя файл в pdf с някоя програма при ,ROTEL става с акробат 6 фул.Тогава пътя е файл>pdf>принтон>фирма.PRTEL-а съм го кълвал 3 месеца от книгата и с много сноменаване на майката успях да направя първата автоматично опроводена платка.Ръководството в електронен вариант не върши почти никаква работа за изучаване на PROTEL 99.Ако искаш да изучаваш PROTEL99 намери си книгата и аз мога да ти помогна със мои записки в които съм си записвал трудностите с които съм се сблъсквал аз.И ако имаш всичко това не си мисли че изучаването ще ти отнеме по-малко от месец Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
themadman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 17, 2012 10:49    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси отказах се от Протела поради ред причини
на всяка моя стъпка някакви грешки ми излизат,немога да му ползвам функциите - искам да си отворя библиотека -бам error ....
също така windows-a много се кара с този Протел
постоянно някакви адресни грешки ми излизаха от уиндоуса и накрая не издържах и го затрих
+ това фирмата която посочи 'eler' работи с orcad файлове и цените са достъпни затова съм се спрял на orcad-a
някой ако може да обясни за какво служат layers - plated , GND , PWR ще съм му благодарен
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 17, 2012 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва сериозно да прочетеш!
PWR и GRD са ти слоеве, които се ползват за подаване на захранване и нула на схемата. Това се ползва при многослойни платки. По принцип можеш да ползваш тези слоеве и за друго, но са именувани така за удобство. Plane ти представлява поле около площадката, в което не се допуска друга пътека(диря).
Има правила за изграждането на тези неща и е хубаво да се спазват особено като ще я поръчваш.
Поздрави!
Върнете се в началото
themadman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 17, 2012 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря за пояснението
точно това чета че PWR i GND са за многослойни платки , а моята ще бъде 2-слойна
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Авг 17, 2012 22:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ти си успял за два дни да разучиш системи за проектиране от типа OrCad или Pritel/DXP/DesignExplorer , ти си виртуоз, вундеркинд Smile . Проблема не е в програмите, а в опита ти. Това са програми, които се учат на първоначално ниво поне месец, а на ниво професионална работа поне 1-2 години.

ПП Както ти беше написано, абсолютно всички фирми работят с Gerber, но за да генерираш тези файлове правилно, също се иска опит, а често и синхронизиране на изискванията с производителя(платкаджийницата).
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 18, 2012 6:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде сега... Стига плаши човека... Няма такова нещо. Да се запознаеш с програмата на добро ниво ти трябва седмица. После да се научиш правиш правилно платките, за производство 1-2 опита(няма как да стане, без да поръчаш 1-2 не особено верни). Общо с чакането да кажем месец.
Сега ако ще правиш по-сложни неща - симулации с елементи изградени на VHDL или чудеса на PSpice нещата стават други, но едва ли си се засилил на там.
Поздрави!
Върнете се в началото
themadman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 18, 2012 19:28    Заглавие: Отговорете с цитат

имам малко опит с Capture , симулирал съм няколко схеми с PSpice , но Layout за 1 път ползвам и то без надзора на ръководител (в университета съм работил на Capture и PSpice)
основните работи ги научих ,но ми е много трудно с английската литература - някои работи си мисля че са едно , а то най-вероятно ще се окаже ,че са нещо съвсем друго и най-вероятно както казвате .. ще прецакам 1-2 платки поне докато разбера кое как е
Върнете се в началото
themadman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2012 16:20    Заглавие: Отговорете с цитат

а може ли да се направи така ,че layout като опроводява автоматично платката , да размества компонентите по свой избор , така че пътечките да станат максимално къси
защото сега като ползвам autorouting-а само си намества пътечките без да мести елементите по платката
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2012 17:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако става въпрос за Sprint Layout няма такава възможност. А е по-добре сам да си опроводяваш платките, като се съобразяваш с някои правила, в зависимост от устройството, за което е платката.
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 19, 2012 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Има, разбира се! Първо трябва да си направиш board outline. Това се прави като избереш Globarl Layer, десен бутон new и очертаваш поле, в което да ти се поставят елементите сиреч колко голяма искаш да стане платката. После даваш Auto/Place/Board и готово.
ПП: А бе май имаше и още някаква тънкост, но трябва да погледна!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети