|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
stoianivanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 20, 2012 20:16 Заглавие: Схема за дневни светлини с NE555 |
|
|
Приложима ли е тази проста схемичка за късите светлини на фаровете ?
Uploaded with ImageShack.us
Ако ДА, как да се изключи схемата когато се включи от бутоните габарити, къси, например на краче 4 (Reset) или замасяване на крачета 6,2 ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivan_pop Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 20, 2012 21:43 Заглавие: |
|
|
Аз точно тази схема съм направил като ползвах МОП ключа от схемата в тази тема.
За изключване от габаритите използвам краче 4,на което подавам сигнал през транзистор.
А от 4-ти крак към + сложих резистор(май беше 1-2кОм). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 8:31 Заглавие: |
|
|
Така например би изглеждала схемата, като се използва МОП ключа от другата схема или има нещо за изкусуряване ?
Uploaded with ImageShack.us
Така схемата ще се задейства когато се запали двигателя, ще спре ако включим светлините от бутоните или когато изгасим двигателя...а с добавянето на С3 с голям капацитет ще се осъществи известно закъснение на загасянето на фаровете (изпрати ме до къщи) дали ще се получи така ? не виждам какво ще пречи на алтернатора тази верига, скача се на тънкия кабел към него.... |
|
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 21:56 Заглавие: |
|
|
аз си направих по тази схема управлението на фаровете и работи доста добре
 |
|
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 22:29 Заглавие: |
|
|
И защо е цялото това усложняване, като всичко става само с едно реле и 3 диода.  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 22:55 Заглавие: |
|
|
Я да видим?  |
|
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 23:40 Заглавие: |
|
|
Не съм чертал схемата, но ще обясня как ги връзвам.
Бобинката на релето се свързва към маса и към сигнала от алтернатора за лампата за заряда на таблото. COM на релето се свързва към захранващия кабел на ключа за фаровете, NO контакт към изхода от ключа за фаровете. От този контакт се пускат 3 диода 1N5408, по един за всеки габарит и един за подсветката на таблото.
В зависимост от возилото , слагам от 2 до 4 диода, зависи как са разделени линиите за габаритите и подсветките на таблото.
Дано съм го обяснил както трябва.
Такава "автоматика" съм сложил на над 50 и коли работи коректно. Пуска фаровете и габаритите след като запалите двигателя и ги гаси при гасене на двигателя. Изключение правят по-новите возила, при които е по-сложно (CAN шини, BSI модули и други такива)  |
|
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2012 6:27 Заглавие: |
|
|
| с тези схеми имаме забавяне на включването на фаровете след като се запали автомобила. А след като включиш габарита и схемата спира да работа и, почва да се управляват фаровете през ключа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2012 6:28 Заглавие: |
|
|
| hunter_88 тази схема съм я публикувал аз, lusi blazev вярно има много по прости решения даже някои автомобили имат гнезда за релета за тази екстра, с публикуваната схема се постига настройка на силата на светене което води до щадене на акумулатора особено през зимните месеци, може да се свърже към дългите и светлината да се редуцира до 50%, освен това в закона не е предвидено да светят габарити |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2012 7:05 Заглавие: |
|
|
Аз пък свързвам единия край на бобинката на релето през диод към алтернатора, другия към габарита, а контактите шунтират ключа за късите. Като се включи габарит системата се самоизключва и работи само като почне да зарежда алтернатора. БСИ и други подобни модули си имат вграден режим за ДРЛ и се активират софтуерно. От опит съм забелязал, че с инпулсното управление крушките горят по бързо.
Дано съм бил полезен. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|