Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за асинхронен двигател
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
debilite
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Авг 23, 2012 15:05    Заглавие: Въпрос за асинхронен двигател Отговорете с цитат

Здравейте колеги. Купих един двигател за който продавача беше писал че е монофазен но можело да се свърже и като трифазен.
http://store.picbg.net/pubpic/33/F3/4b051c3b772233f3.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/A2/9C/20bb8644740aa29c.jpg
Както се вижда на втората снимка /поне аз така го разбирам/ би трябвало да мога да го пусна на звезда на 220волта или греша?
Прочетох няколко учебници както и много постове по форумите но така и не ми стана ясно следното нещо. Какво налага промяната на схемата от звезда на триъгалник като се пуска един трифазен двигател като монофазен?
И още един въпрос дали мога да го пусна този двигател в сехена звезда като сложа 2 кондензатора съответно 60мФ за работен и 160мФ за пусков.
http://picbg.net/u/48737/33141/374300.jpg тука по първата схема.
а от тук видях че може да има такива двигатели.
http://el-ma.tu-sofia.bg/EMM/Upraznenia/upr5.html
Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 23, 2012 15:15    Заглавие: Отговорете с цитат

На 220 волта е триъгълник.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 23, 2012 15:30    Заглавие: За двигателя Отговорете с цитат

Двигателя, който си купил, е трифазен. Можеш да го включиш като монофазен, но ползвай схемата 8б. Превключването звезда или триъгълник се налага в зависимост от големината на наличното трифазно напрежение. Според табелката (и ако двигателя не е пренавиван) при мрежа 380в линейно (220в фазно) този двигател трябва да се включи в схема звезда (в момента той така е свързан), а при 220в линейно (127в фазно напрежение) - по схема триъгълник. При монофазно включване на мрежа 220в трябва го пресвържеш в триъгълник за да може на намотката да има 220в. Имай впредвид, че мощността на двигателя и пусковия момент при монофазно захранване ще паднат значително, поне наполовина. Ако искаш да му запазиш мощността - сложи му честотно с монофазно захранване, за тая мощност марковите са под 300лв (китайците - още по-малко). Втора ръка - преди два-три дена във форума имаше обява за продажба на едно LENZE за 60лв, но вече е продадено.
Върнете се в началото
debilite
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 23, 2012 15:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега на мен пусков ток не ми трябва. Но с мощтноста не знам как ще е Smile. Този който ми го продаде и каза че го е пробвал и така като гледам го е пробвал на 220 волта в схема звезда/там се виждат двете кабелчета който е закачвал/. Каза че го е завъртял на ръка. Доколкото видх по форумите на табелките на трифазните двигатели пише Y/Δ 380/220
На този двигател YΔ 380/220 и за това си помислих след като няма разделителна черта между Y и Δ че може и да работи в режим звезда Smile но явно бъркам.
ПП Според вас колко ще падне мощноста?
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 23, 2012 16:21    Заглавие: За двигателя Отговорете с цитат

Ми може да го пуснеш и на звезда, ама тогава двигателя работи на понижено напрежение (почти наполовина). Което довежда до един куп проблеми, отвори някоя книжка за мотори и виж какво се случва в тоя случай, във всеки случай мощността ще падне още повече, от 1киловат я останат 150-200вата, я не. Пусков момент и пусков ток са различни работи. А пусков момент все пак ти трябва, иначе ще трябва да старираш на манивела....
Върнете се в началото
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Авг 24, 2012 8:38    Заглавие: Отговорете с цитат

-----------------

Последната промяна е направена от Kacho на Съб Авг 25, 2012 7:38; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
debilite
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 24, 2012 10:46    Заглавие: Отговорете с цитат

RE: Kacho

Аз доколкото съм запознат линейното напрежение е между 2 фази а Фазовото е между Фаза и нула. Понеже не ме бива много по електротехника и затова питам какво ще се случи ако го оставя да таботи в звезда като вклюза 2 кондензатора. Тока ли ще стане по голям който ще преминава и ще изгори двигателя или какво?
Гледам пак на табелката че при 220в амперите са почти два пъти по големи. това не означава ли че би трябвало да се запази мощноста но да дърпа повечко ампери?
Това не означава ли че ще мога да го свържа в трйъгълник.
тука колегата PENKELER е пуснал едно още по интересно свръзване
http://www.shematic.net/page-33.html
където се твърди че загубата на мощност е още по малка.
Тази схема ми изглежда като триъгълник
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Пет Авг 24, 2012 13:46    Заглавие: Отговорете с цитат

debilite написа:

Гледам пак на табелката че при 220в амперите са почти два пъти по големи.

Да така е защото се има в предвид свързване в триъгълник!
Показаната схема е за свързване на 3фазен в монофазен,но обърни внимание че имаш дефазирана намотка,при теб как е? Имаш ли изведени 6 края,демек начало и край на намотката.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofiq

МнениеПуснато на: Пет Авг 24, 2012 14:01    Заглавие: Отговорете с цитат

radev написа:

Имаш ли изведени 6 края,демек начало и край на намотката.
ДА !!! Има ги и началата и краищата на трите намотки-точно така както ги има всеки трифазен двигател .Да беше погледнал 1-я пост снимка 2-ра Laughing
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 24, 2012 14:23    Заглавие: За фазното и линейното Отговорете с цитат

Колега Kacho, вземи ни обясни що е то фазно и линейно напрежение. Предварително благодаря!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети