| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Predator_MF Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 17:22 Заглавие: ORION TV8201 Гори транзистора на ТХО |
|
|
Здравейте колеги....Наред със всичките проблеми с телевизори напоследък, най-накрая изгоря и моя Моделът е ORION TV8201, 32".
Преди да премина към проблема, ще поясня че е със отделен бас-бокс в кутията. Звука му е доста силен (и аз доста го напъвам), затова спойките около ТХО отиват на кино през няколко месеца. Конкретната повреда - изгорял транзистор на ТХО - S2000AF. Причината - спойки. Смених транзистора, ТВ работи 30мин. и изгоря. Предположих че е фалшив и сложих BU2527, тоя си замина на втората минута. Смених електролита на базата му - 220uF/50V, TDA8140 и TDA8350.Тук се изчерпвам с идеи какво може да не е в ред (не мисля за ТХО въобще, не ми изглежда логично). Предлагам схема на въпросния блок и бих се зарадвал на малко помощ от вас
http://store2.data.bg/predatormf/TV/ORION%20TV8201/2(22).gif
Модерирано от RC
Позволих си да ти редактирам поста като оставя само линка.
Става изключително неудобно за четене, а и цялата тема ще се "повлече" по такъв начин (ако остане като img) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 18:04 Заглавие: |
|
|
Само за проба , замени CL5 с 1000 mF и виж дали грее транзистора. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 18:55 Заглавие: |
|
|
Ами пробвано е, проблема излиза след транзистора.
RC, аз съм със 1600x1200 разделителна на 21", не ми е минало през главата. |
|
|
 |
LZ2AAB Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 21:40 Заглавие: |
|
|
Може да се окаже че някой от високоволтовите кондензатори в колекторната верига има утечка. _________________ Да си най-добър в това което правиш, значи да правиш всичко оптимално!!! |
|
|
 |
гогог Гост
|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 0:01 Заглавие: Re: ORION TV8201 Гори транзистора на ТХО |
|
|
| Predator_MF написа: | Здравейте колеги....Наред със всичките проблеми с телевизори напоследък, най-накрая изгоря и моя Моделът е ORION TV8201, 32".
Преди да премина към проблема, ще поясня че е със отделен бас-бокс в кутията. Звука му е доста силен (и аз доста го напъвам), затова спойките около ТХО отиват на кино през няколко месеца. Конкретната повреда - изгорял транзистор на ТХО - S2000AF. Причината - спойки. Смених транзистора, ТВ работи 30мин. и изгоря. Предположих че е фалшив и сложих BU2527, тоя си замина на втората минута. Смених електролита на базата му - 220uF/50V, TDA8140 и TDA8350.Тук се изчерпвам с идеи какво може да не е в ред (не мисля за ТХО въобще, не ми изглежда логично). Предлагам схема на въпросния блок и бих се зарадвал на малко помощ от вас
http://store2.data.bg/predatormf/TV/ORION%20TV8201/2(22).gif
Модерирано от RC
Позволих си да ти редактирам поста като оставя само линка.
Става изключително неудобно за четене, а и цялата тема ще се "повлече" по такъв начин (ако остане като img) |
Погледни с осцилограф на базата, провери импулсния трансформатор на входа за късо. Ако телевизорът си работи нормално до изгарянето очевидно транзисторът не е в режим. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 8:53 Заглавие: |
|
|
| Нищо не споменаваш за температурния режим на транзистора? |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 9:40 Заглавие: . |
|
|
| Двата високоволтови кондензатора смени-тоя на обр.ход и тагенсовия-дето е последователно на ОС и си сложи S2000AF от шаси свалян,ама да е точно 2000 да е точно AF и да не е от магазина!!!И разбира се филтражния конд. на захр. на 8140. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Май 21, 2005 10:39 Заглавие: |
|
|
| За S2000AF съм сигурен че е от добра партида, не съм имал проблеми с тях, изпитани са. Почвам да сменям кондензатори на харабията, ще сменя всичките по ОС. Електролита на 8140 е сменен. |
|
|
 |
weso Опитен потребител

Регистриран на: 02 Май 2004 Мнения: 297 Местожителство: БОТЕВГРАД, Skype:wesogeo
|
Пуснато на: Нед Май 22, 2005 9:08 Заглавие: |
|
|
| Смени RC групата от емитера на S2000 към 3 извод на tda8140 както и съпротивленията в емитерната верига към маса на S2000 които са токова защита и ако не се оправи смени направо TDA8140 защото сигурно се самовъзбужда от много виждане на зор.Просто променени параметри на схемата при леко загряване.Успех |
|
|
 |
tvpetrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 22, 2005 12:47 Заглавие: |
|
|
Здравейте! Случайно се сетих, че преди няколко месеца ме отрови един самсунг при подобни обстоятелства. Оказа се както предполагах елементарен проблем, но докато го преборя ми взема здравето Та проблема излезе в това, че емитера на крайния транзистор отива на маса през едно дроселче, което беше така невидимо разпоено откъм масата, че като си сложиш транзистор започва нормално да си работи, но транзистора е в тежък температурен режим. Същия в тоя модел фабрично е без радиатор и аз му сложих такъв. Заблуди ме че съм налетял на фалшива партида транзистори и го оставих така. След 1-2 месеца всичко се повтори веднъж и при потретването следващия път след още повече време успях да разбера къде е проблема. През увеличеното контактно съпротивление на тая спойка той не работеше в нормален режим.След това отново свалих радиатора и всичко си работи нормално.Клиента ми е приятел и ако имаше проблем отдавна да е дошъл.Първоначално и аз си мислех,че всички спойки ми са ок но явно не съм забелязал тази която е в самата маса.Така че огледай по подробно  |
|
|
 |
|