Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Help za Barcod reader Zebex Alpha-22

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
rympo_guest
Гост

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 21:02    Заглавие: Help za Barcod reader Zebex Alpha-22 Отговорете с цитат

Zdravejte kolegi bih iskal da vi pomolia za malko pomosht,
Sluchajno mi popadna obiava za prodajba na barcod chetec, cenata beshe dosta prilichna i go vzeh, ot tuk natatyk mi zapochnaha problemite okazva se che nakrajnika e rs232 no samo na pryv pogled sled kato go razglobih vytre namerih max 232 no pri vryzka sys komputara toi ne reagira na absolutno nishto, porovih se v internet no tam ne namerih absolutno nishto samo razbrah che rs232 koito zavyrshva na kabela e chast ot prehodnik ot drugata strana na koito ima adaptor (ili usb kakto napravih az ) i buksa ps2 ili 5-ca moje li niakoj ako se e zanimaval sys tezi neshta da mi pomogne da si napravia tozi prehodnik ili da mi dade informacia otkyde moga da si kupia prehodnik za tozi starichak no rabotesht barcod chetec Blagodaria vi predvaritelno

Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 21:49    Заглавие: Отговорете с цитат

rympo_guest, това, че си си купил бар-код четец ми изглежда доста странно поради:
1. За какво ти е?
2. Бар кода е стандартизиран, НО не е универсален. Има различни стандарти на кодиране и всяка търговска верига ползваща такива четци предявява изисквания към доставчиците си са това как и по кой стандарт трябва да са маркирани стоките.
3. Това
Цитат:
okazva se che nakrajnika e rs232 no samo na pryv pogled sled kato go razglobih vytre namerih max 232 no pri vryzka sys komputara toi ne reagira na absolutno nishto, porovih se v internet no tam ne namerih absolutno nishto samo razbrah che rs232 koito zavyrshva na kabela e chast ot prehodnik ot drugata strana na koito ima adaptor (ili usb kakto napravih az ) i buksa ps2 ili 5-ca

означава, че не си много в час за какво иде реч (нищо лично както се казва), НО max 232 е преобразувател на нива м/у стандартен сериен RS232 порт и нивата на стандартна TTL логика и няма НИЩО общо с usb или ps2 ili 5-ca .

Така, че се опитай да си изясниш най-напред какво точно искаш, след това какво си си купил и тогава сформулирай нещо по-смислено като въпрос. Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
rympo
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 22:45    Заглавие: Neka chetem predi da pishem na izust otgovori Отговорете с цитат

Sys vsichkoto mi uvajenie kym tebe mislia che tochno i iasno sym napisal kakvo me interesuva :

bar cod cheteca e universalen i poddyrja povecheto standarti za barcodeove, kolkoto do tova za kakvo mi e shte ti otgovoria vypreki zaiadlivostta zanimavam se s telefoni i vmesto da pisha v programata si 14 cifrovia kod sys nego shte se pravi avtomatichno ,

KOLKOTO do tova dali sym v chas ili ne sys tova koeto pravi max 232 neka da ne precenivash sam, pogledni i porovi malko v internet i posle mi pishi Gluposti .... driver za tova neshto niama nikyde , vryzkata na scannera e samo po usb ili ps2 kato emulira klaviatura i podava direktno kodovete kym vhoda na komputara , pogledni tuk i ako mojesh mi pomogni

http://www.magics.hu/termekek-products/zebex%20alpha%2022.htm
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

А ти какво очакваш да се случи, когато го включиш към COM2 на PC-то? ;)
Имаш ли някакъв софтуер, който да чете от серийния порт бар-кодовете?
Имаш ли книжка към скенера? (много е важно).
Такива скенери обикновено поддържат няколко интерфейса, което се постига с включване на различни кабели към един конектор с повече пинове намиращ се на платката на скенера, плюс евентуално конвертор на нивата като MAX232. Твоят скенер наистина е за RS232, въпреки, че сигурно може да работи и по другите стандарти с подходящ кабел, какъвто нямаш. За настройка на типа на интерфейса и параметрите му, както и за много други настройки по скенера се ползват програмиращите бар-кодове, които са дадени в книжката, затова е добре ако имаш такава. Бих те посъветвал да включиш захранване на скенера и да видиш на пин.2(мисля че беше) спрямо пин.5(маса) на canon-9-куплунга дали излизат кодове докато сканираш баркод от кутия цигари например, като го гледаш с осцилоскоп. Ако е така, може да пуснеш някаква терминална програма (примерно на Norton Commander терминала е много добър) вградения във Windows - HyperTerminal suxx много е грозна и нефункционална и със сложни настройки, и да видиш дали ще излезе нещо като кодове, по принцип default настройките за сериен интерфейс на BCR трябва да са 9600 8 N (0 ili 1) - не съм сигурен за стоп бит-а. После да намериш или напишеш подходящ софтуер който да ползва този скенер като чете от COM-порта. Успех! и ако те интересува още нещо, питай ;)
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 17:30    Заглавие: Отговорете с цитат

rympo в линка който си дал ясно е написано (според мен), че въпросния четец може да работи с 4 типа интерфейси, а малко по-надолу, че си разпознава с какъв ще работи. Това обаче не означава, че е оборудван и с четирите типа кабели (AVAILABLE).
Явно твоят е предвиден да работи през RS232 порт. Наличието на MAX е още едно потвърждение за това, освен да се преобразуват нивата е необходимо да бъде и захранен, а консумацията му е прилична Alpha-22: 200mA Typical in Operation.
За да работи след като го включиш трябва да има някой от страна на компютъра да го "чака", но това вече е написано в горния пост.
Най-простия вариант е с някоя програма която "слуша" порта, но в случая ще получиш само, абе ти си знаеш....

Нямам нищо против да се поограмотя
Цитат:
pogledni i porovi malko v internet i posle mi pishi Gluposti

ако ми посочиш къде да прочета, че MAX232 може да се използва като конвертор на интерфейси.
За да не пиша повече Gluposti.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
rympo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 20:42    Заглавие: Благодаря за отзивчивостта Отговорете с цитат

Наистина самото програмиране на баркод четеца става със книжка със инструкции, Точно за този модел не намерих но намерих за моделите на zebex обща книжка в която е описано кое как се прави , относно програмирането на изходящия интерфеис, програмирах го да бъде RS232 защото не знаех преди мен какжо са правили с него но не се получава нищо ., със една програма Portscan го закачих на ком1 нямаше ефект . Писах тук във форума с молба ако някой колега се е занимавал да ми удари едно рамо , колкото до различните интерфеиси предполагам че трябва да има други кабели които директно се закачат на буксата във дръжката на скенера засега всичките ми опити да се пробвам да го вържа към компютъра остават без успех
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Не го приемай като натрапване, но гледал ли си това:
http://www.tayloredtech.com/1202/Download/download.htm
http://www.zbausa.com/manuals/alpha-1222.pdf

Може да се поразходиш и "назад" по линковете.
Имам усещането, че без частта на софта която трябва да стои "отсреща" трудно ще го пребориш, освен ако не си напишеш нещо собственно което да го управлява и чете, но за целта са необходими други подробности, които не си представям от къде ще ги намериш.

Дано да се намери някой който има на разположение такъв и да е настроен да го сподели.
Върнете се в началото
rympo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 22, 2005 0:21    Заглавие: Много Благодаря Отговорете с цитат

Колега просто не можеш да си представиш колко хубава работа ми свърши с последния линк които ми даде , точно там имаше програмата която преобразува rs232 като клавиатура и четеца го подкарах без никакъв проблем , а с помоща на книжката се настройва допълнително, много голямо мерси , ще се радвам и аз да мога да помогна с нещо
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 22, 2005 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Честито, тогава!
Да се надявам, че си си променил мнението за някои неща от живота Smile
А, аз съм на принципа каквито въпросите - такива и отговорите.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети