| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2005 22:57 Заглавие: Пренавиване на EI образен ферит |
|
|
EI образен фактически е Ш образен с тази разлика че се състои от едно Ш и едно право - I иначе по форма са си същите като 2 полуполовинки Ш
От много време се занимавам с импулсните от компютър като за момента ми е най-лесно да ги преработя да дават само едно напрежение съответно със стабилизация и ток до 20А (зависи от напрежението) и полезна мощност 150-170Вт. Преди се опитвах да пренавия феритчето но неуспешно само дето изгорих множество захранвания.
Въпроса ми е колко трябва да са вторичните навивки, като знаете че първичната е 40н, честотата е 100khz напрежението(220 променливо) се изправя, след което се дели на 2 и се получава че всеки транзистор затваря по около 150В върху тези 40навивки през кондензатор (вижте линка най-долу) или схемата е half bridge.
Последната ми проба беше с 13 навивки и си ги изкара 40В стабилни но трансформатора бръмчи здраво и като се натовари с 42ом резистор кляка до 33В.
Има и проблем че трудно побирам намотките на макарата, защото няма много място.
Първичните са 2 със средна точка която не е свързана никаде.
Навиването е направено по следния начин отвътре навън както следва:
първична 20н
вторична 2х3н
вторична 2х4н
първична 20н
Феритчето е EI-28
Същото е подреждането на навивките при свичките импулсни трансформаторчета но е различен броя на навивките.
Например за EI-33 са
първична 18н
вторична 2х2н
вторична 2х5н
първична 18н
И самия ферит е с по-големи габарити.
От опит знам само че закона Н1/Н2=У1/У2 за тук не е много подходящ за използване. Не че не изкарва изчисленото напрежение но не държи при натоварване. Попринцип ги изчислявам за двойно по-голямо напрежение и проблеми нямам, но за кръглите ферити. Досега със Ш образни несам се занимавал.
Китайците са преценили че за 12В им трябват 3+4=7н и от там съдя че за 40В ми трябват (40/12)*7=21навивки но тази формула е чисто от логика.
http://store3.data.bg/freeforall/ATXprerabotka.GIF |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Svetoslav40 Опитен потребител

Регистриран на: 19 Апр 2005 Мнения: 143 Местожителство: Берлин/Германия
|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 18:58 Заглавие: |
|
|
Темата е интересна. И аз се пробвам с тия трагчета, само че не се опитвам да преработя самото захранване, а искам да ги ползвам за 12в в кола....
Тая тема сигурно вече е обсъждана но......  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 20:23 Заглавие: |
|
|
| Повярвай ми тия теми ги следя отблизо и точно за импулсните за комп мога много да помогна. Темата наистина е интересна и небих пренебрегнал въпроса за намотките но мисля че 20 е добре |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 21:39 Заглавие: |
|
|
| Пренавих 2 феритчета със 18нав. Утре имам бал и заминаваме за слънчев бряг за 3 дни, затова следващата седмица ще напиша дали са тръгнали. |
|
|
 |
LZ2AAB Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 22:59 Заглавие: |
|
|
До сега съм реработил към три захранвания от компютър,вторичната намотка на феритния трансформатор оригинално е направена да дава 5v и 12v от които петте се следят от схемата.Навивките за 5 волта са 3,след това от тях продължават намотката с още 4 навивки от по-тънък проводник и получават 12 волта.На мен ми трябваше само за 12 волта и ги навивам със по 7 навивки,те се явяват 2x7 на два слоя като се спазват началото и края на намотките.Изводите на тая намотка след това ги свързвам към диодите които са изправяли +5V но те трябва да се сменят с по-високоволтови минимум 200V 20A.След това вече се настройва регулирането на напрейението и защитата по ток.Успех _________________ Да си най-добър в това което правиш, значи да правиш всичко оптимално!!! |
|
|
 |
|