| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
xu6thuklx Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 09, 2012 14:50 Заглавие: Търся схема за токоограничаване |
|
|
Здравейте!
Разгледах няколко схеми за токоограничение, но предимно от лабораторни захранващи блокове и, признавам си, не ми е ясно кое точно да взема от цялата схема.
За да е по ясно какво ми е необходимо:
Изгоря ми зарядното на винтоверта (който както иска да си го нарича ) и по-точно първичната на трансформатора. Цялото зарядно представлява трансформатор с грец. Реших да си направя ново, като за целта имам готов трансформатор от друг проект, но е доста по-мощен от изгорелия. Около 150 вата, като изходното напрежение е около 13 волта ~. На информационната табелка на зарядното на винтовера пише за консумация от около 300-350 милиампера и следователно ми трябва схема да огранича тока на тези милиампери. Един вид малко за спорта я правя тази схема, но е важна за мен.
Няма да казвам какво съм разбрал от схемите, защото може да е нищо общо с истината, така че очаквам предложения за елементарна схема. С предимство е схема, която може да се регулира, но предполагам, че когато си изясня принципа, може и аз да стигна до извода - кой елемент ще регулира тока.
Предварително Ви благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 09, 2012 16:12 Заглавие: |
|
|
| Необходима е по вече информация. На винтоверта, тип на батерията. На оригиналното зарядно, също. При някои типове батерии, токоограничаването се прави вътре в самата батерия, с вграден термо елемент. При калпавите зарядни, токоограничаването е само през светодиода и 1 резистор. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
|
|
 |
xu6thuklx Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 09, 2012 16:55 Заглавие: |
|
|
12 волтов е винтовера. Токоограничение в стандартното зарядно едва ли е имало, защото на табелката си пише каква му максималната мощност. Светодиоди и резистори не е имало на зарядното - само грец след трансформатора. Зарядното не си изключва само, а когато минат определените часове изключването става ръчно На батерията имаше написани номера, но в момента не мога да ги посоча съвсем точно, но типа и е като на другите винтоверти - NiCd.
По-скоро въпросът ми е принципен, но посочих и реално приложение, с цел да съм по конкретен в това което търся.
Очаквам още включвания  |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 09, 2012 17:03 Заглавие: |
|
|
Моето става и за регулируем, лабораторен, импулсен захранващ блок 1,2-34V; 0-3A
Радиатора на чипа е задължителен при 3А
Който му се занимава с кутия и външни обикновени потенциометри ще си го сглоби много лесно.
Реално е разработка за фото-волтаични панели и прави заряда на батерията. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 09, 2012 17:28 Заглавие: |
|
|
http://www.sectron.com/products/alarms/9/2212
Това не става ли.Напрежението се регулира от 12 до 15,5 волта с тример.Заряда е 350 или 700 милиампера.А общата консумация от зарядното е до 1,75 ампера,зарядното е импулсно.Има защита от късо.
Последната промяна е направена от lz1wvm на Нед Сеп 09, 2012 21:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Kacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 09, 2012 18:44 Заглавие: |
|
|
В магазините за електронни елементи и части има едни комплектчета за сглобяване,вкл. и платка си имат.Регулируем стабилилизатор на напрежение.Има възможност и за токоограничение.С LM 723 е изпълнено.Само подходящ радиатор трябва да си намериш.Струват към 5лв. _________________ [email protected] |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
xu6thuklx Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 10, 2012 1:30 Заглавие: |
|
|
Зарядното е изгоряло следствие на неправилна употреба. При изтощена батерия, включена на заряд не е правилно да се ползва винтоверта.
В една от темите беше описан вариант с LM723, ще го погледна, но какъв е принципа на токоограничението? |
|
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 10, 2012 5:58 Заглавие: Пак си чешем езиците |
|
|
Не четете ли че той си има траф за 13 в. - та той не става за зарядно на батерия 12 в.,че и и от горе на това с токоограничение.Схеми за източник на ток има в нета колко искаш,но началото е изчисление на прост изправител за тази батерия - също има в нета колко искаш.Иначе това е дискутирано хиляди пъти в хиляди форуми,ама кой да чете... _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
|