| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2012 14:41 Заглавие: Гасене и пускане на ел.мотор с един нездържащ бутон? |
|
|
Искам малко информация за направата на схема за пускане на трифазен електромотор 2,2кв, но само с един незадържащ бутон. Не знам дали въобще е възможно подбна такава система?
Схемата трябва да работи, така че когато натисна бутона мотора да тръгва. Когато го натисна повторно да се гаси. Когато е пуснат и има токов удър и/или изгасване на тока и след това рестартира електроподаването мотора да е винаги в изгасена позиция. До бутона е необходимо също да върви напрежение 12 или 24 волта, заради сигурност при пипане с влажни ръце.
В момента мотора е подкаран с класическа схема контактор на 220 волта, термозащита и два незадържащи бутона нормално отворен и нормално затворен (пуск и стоп).
Нов съм във форума и нямам големи познания, но се надявам да ми помогнете.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2012 14:47 Заглавие: |
|
|
разисквано е вече във форума виж търсачката за тригерно реле или гугъла - Latching Relay _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2012 14:53 Заглавие: |
|
|
| С тригерно реле няма да се изпьлни условието при "изгасване" на тока и включен мотор ,след включване на тока ,мотора да не движи |
|
|
 |
DINI Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2012 15:18 Заглавие: |
|
|
Претърсих и видях тема.
Но за съжаление много от чертежите и схемите пуснати там са изтрити и краен резултат в отговор на момчето пуснало темата не видях да има.
За това и пуснах нова тема! Надявам се тези дето отговарят тук не повтарят същите неща както в онази тема, а ако могат да дадът правилно решение. Благодаря предварително.
Също ако някой може да изработи подобна схема на нормална цена съм склонен да си заплатя и да я ползвам на готово. |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2012 16:48 Заглавие: |
|
|
Коригирах последният пост от онази тема и картинката се отваря.C1-400V
Единственото условие, което не е спазено е, че на бутона, когато не е натиснат има по-голямо напрежение от 24V.Другото неудобство е, че между включване и следващо изключване трябва да минат 3-5 секунди. |
|
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2012 21:01 Заглавие: |
|
|
| Човека иска да пипа с мокри ръце,твоита схема е галванично свързана. |
|
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2012 6:40 Заглавие: За схемата |
|
|
| Схемата на lusi blazev трябва малко да се допълни за да се гарантира изключване на мотора при спиране на на тока. Пин 4 да не е на маса, а да се свърже по следния начин: от пин 4 към маса - R=1M, от пин 4 към +12V - кондензатор 100nF. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 12, 2012 8:36 Заглавие: |
|
|
Имам точно това което искаш монтирано на шмиргел самоделкин но той сдаде багажа .Изпълнена е на релета като комутиращия елемент е симистор 25А.Ако те интересува повече на ЛС _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 13, 2012 21:47 Заглавие: |
|
|
И в двете теми до тук се дискутират какви ли не варианти,а решението е много просто:12в.->който и да е логически тригер на 12 в.с ресет при пдаване на захранване->някой тъп транзистор->реле 12 в. което командва контактора.
Например 4013 - ВС108 - реле за 1 левче.
По горе някой беше предложил такава схемичка само дето трябва да се ресетира при пускане. _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
|