Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Свързване на Li-Ion акумулаторни елементи в съставна батерия
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 16:36    Заглавие: Свързване на Li-Ion акумулаторни елементи в съставна батерия Отговорете с цитат

Реших за мои си нужди да "измисля" съставна батерия от Li-Ion захранващи елементи, които ми се намираха, предимно подобни на тези от батериите за мобилни телефони. Отделно всеки елемент(3,7V 600mAh) се зарежда що-годе нормално, но при съставна батерия от 2елемента при 9V зарядно напрежение oставям така да си киснат, но резултатът след зареждане от час беше много лош - практически съставната не беше заредена както трябва. Искам да попитам, някой има ли идея каква точно ми е грешката в тази експериментална постановка или просто устройството, което ползвам за зареждане не може да осигури заряден ток с необходимите параметри?
Идеята ми беше да заменя в едно фенерче с акумулатона батерия от 6V, 2Ah със съставна батерия от посочените елементи по 3,7V 600mAh.

Последната промяна е направена от jjjjjk на Пон Сеп 17, 2012 16:54; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо 9V е много. Трябва да е до 8.4V и ограничено по ток все пак примерно на около 300-500мА за тези батерии, но трябва да си сигурен че и при 4V напрежение на съставната батерия, токът няма да надвишава тези стойности.

Второ при професионални изпълнения се правят баласти на батериите, които да предпазват първата заредена от пакета да не се презарежда, докато се заредят останалите. Баластът представлява товар, който се включва, когато батерията достигне 4,2V. Ако батериите са горе-долу здрави и не са много различни имаш голям шанс да минеш и без баласти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва отделните батерии да са с еднакъв или поне близък капацитет и задължително да имаш балансьор, т.е. устройство, което да балансира така зарядния ток, че и двете да се заредят. Има зарядни за LiPo батерии направени за 4-5 и повече елемента, там се прави именно така, който елемент достигне по-високо напрежение от другите му се ограничава тока.

ПП Бях изпреварен Wink !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 16:58    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper написа:
....

Oпитах почвайки от 7V зарядно напрежение с 300мA ток. Не сполучи обаче и не се заредиха като пакет. Тогава опитах да превключа на 8-9V, а резултатите отново бяха не каквито търсих. Елементите са еквивалентни, все по 3,7V и 600mAh. За професионалните изпълнения ок, но ми е необходимо такова, а по възможност просто да "захапе"
milmar написа:
...

Те са със сходен капацитет и параметри. Ако ще си играя и с балансьори, това обезсмисля сериозно начинанието. Идеята е малко от нищо да направя нещо, за да не ръсвам лев за нова батерия 6V, 2Ah.

Последната промяна е направена от jjjjjk на Пон Сеп 17, 2012 17:02; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 17:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Еднакъв или близък капацитет означава реален такъв, не какво пише на нея. Ако едната е "умряла" пак не става !
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 17:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, така е. Реалното им състояние не знам какво е точно, но предвид употребата им и съхранението бях предположил, че е сходно. И двата елемента отделно се държаха сносно, но заедно в пакет не се зареждат както трябва... За това се чудех има ли и друго, което пропускам, но изглежда просто са втасали...
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 17:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвай да им направиш тест заряд-разряд поотделно, като разряда да е през някакъв товар и засичай време. Трябва за сходно време да се разредят до някаква избрана допустима стойност.

Можеш да ги зареждаш (поотделно) посредтвом някакъв стар GSM Idea .
Върнете се в началото
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 17, 2012 17:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложно... Разглобени са, платките им са премахнати, а общите клеми са запоени една за друга...
---------------
На едната от батериите, която замених поради това че друга не беше подходяща платката за управление не съм изкорубил. От там е бил проблемът. Сега проблеми няма. Благодаря много за помощта все пак.
Върнете се в началото
no money
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас/Созопол

МнениеПуснато на: Вто Сеп 18, 2012 6:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Много е вероятно, точно заради спояването да са се прецакали елементите. Високата температура ги мори. Свързването се прави с точкова заварка,
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 18, 2012 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

На елементите нищо им няма. Не съм успял да ги повредя Имат си изводи дълги по 4см, запилих изводите(припоят по-добре хваща при грапава повърхност) и по възможно най-бързият начин направих запойки, като гледах минимално да ги прегрявам. Нямах възможност да правя точкови заварки.
Проблемът е бил, че една от батериите вързани последователно съм забравил да й изкорубя платката за управление, която платка е правила мизерийки, когато съм опитал да ги свържа и зареждам в пакет. След премахването й пакетът се зарежда що-годе нормално. В момента имам пакет от 4батерии по 3,7V 600mAh в конфигурация 2х2 последователно, а получените двойки свързани успоредно, като очаквам да имам батерия с напрежение 7V, ~1000мАh.
п.п Всичките елементи са от батерии за телефон... Имах бая излишни, както и доста свободно време...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети