| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Shalakov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 22, 2012 20:51 Заглавие: SAA1293a-03 и MDA2061 не иска да се препрограмира |
|
|
Дистанционно сложено на ВТ85 с saa1293 и mda2062, беше изгорял процесора, замених го с друг на корпуса на новия пише An1293-03. телевизора тръгна, но нещеше да запаметява каналите. Пробвах да програмирам MDA2062, но неискаше да запамети информацията в сервизното меню(4 бита).Реших, че и памета е заминала, замених я с 2061 и сега пак същото не иска да запаметява канали и не помни зададена та информация в сервиз. С 2061 и копчетата на дистанционното не отговарят с P-/P+ търси канали, а да загуби и цвета.
На 3 крак на памета има програмиращо напржение 30В
Ще се радвам ако някой помогне. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 22, 2012 21:21 Заглавие: Re: SAA1293a-03 и MDA2061 не иска да се препрограмира |
|
|
| Shalakov написа: | ... замених го с друг на корпуса на новия пише An1293-03. ... Пробвах да програмирам MDA2062, но неискаше да запамети информацията ....Реших, че и памета е заминала, замених я с 2061 и сега пак същото не иска да запаметява канали и не помни зададена та информация в сервиз. С 2061 и копчетата на дистанционното не отговарят с P-/P+ търси канали....
На 3 крак на памета има програмиращо напржение 30В.... |
Програмиращото напрежение за тези памети е 20В !
Разликата м/у хх61 и хх62 е само в обема, С хх61 ще има възможност да запамети два пъти по-малко (почти) програми (при правилно зададени опции).
Това за бутоните е напълно нормално да се държи така след като не са зададени верните опции.
Малко са програматорите които поддържат този тип памет.
Обозначението "An" е малко странно. Какъв е произхода му?
За същия телевизор става дума?
Виждам, че едната тема е за 84, а тази за 85 но все пак??? _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 22, 2012 21:42 Заглавие: |
|
|
За произход не мога да кажа, на нея пише само това Аn1293-03 а под това 0206. Може ли процесора да е виновен?
А 30В идват от телевизора с кабел през резистор 1.8ком а на самия кабел където влиза в платката на ДУ пише +40В
П.С да за същия телевизор става въпрос вт84 е |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 22, 2012 21:49 Заглавие: |
|
|
| Shalakov написа: | ....Може ли процесора да е виновен?
А 30В идват от телевизора с габел през резистор 1.8ком а на самия кабел кадето влиза в платката на ДУ пише +40В |
Абсурд!
Това са модули които са за "широко" използване и на платката може да са отбелязали до каква стойност на напрежението може да бъде подадено, а и в този телевизор няма от къде да се вземат 40 волта!!!
Ползва се обикновенно 30-те волта за варикапното.
Същото напрежение трябва да "ходи" и към транзисторчето което формира напрежението за настройка към тунера.
Подобен като стойност резистор може да е в неговия колектор, но на платката трябва да има 20 волтов ценер който да стабилизира програмиращото за паметта на 3-ти крак!
Едното от двете в дясно на картинката най-вероятно е въпросния ценер (който вероятно е прекъснал), а другото е диод с катод към 3-ти крак на паметта и анод към 5-те волта.
Като е за същия телевизор защо не си повдигна старата тема?
П.П.Колко пъти трябва да се повтори къде е мястото на картинките  _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 22, 2012 22:10 Заглавие: |
|
|
3-ти крак е свързан с резистор 1.8к, към два кондензатора към маса единя е 4,7 микро електролитен а другия е 100 нано
Има и диод на който другия край отива на 6 крак на паметта
Други два диода последователно свързани към маса и това е цялата схема на 3 крак няма транзистори
Да тези са диодите, но те са свързани последователно и при замерване не показват да са изгорели |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 22, 2012 22:24 Заглавие: |
|
|
| Shalakov написа: | | Има и диод на който другия край отива на 6 крак на паметта... |
Това е диода м/у захранване и програмиращо за което писах.
Задачата му е когато модула е в stby (и няма програмиращо което се взема от работещ телевизор), към крака за програмиране да се подадат 5 волта.
| Shalakov написа: | | ...Други два диода последователно свързани към маса и това е цялата схема на 3 крак ... |
Ами може да са 2 ценера х 10 В последователно. Или друга комбинация при която общото напрежение което ще се получи да е 20 волта.
По времето когато се правеха тези модули с чаркалака не беше като сега. Аз също съм си предвиждал всякакви варианти - каквото има (може да се намери на пазара в момента).
| Shalakov написа: | | ... няма транзистори |
Остави транзисторите за сега.
Никъде не съм писал, че към програмиращото (3 ти крак на паметта) трябва да има транзистор. Писах, че това същото "високо" напрежение трябва да ходи и до транзисторчето което формира напрежението за настройка към тунера.
| Shalakov написа: | | Да тези са диодите, но те са свързани последователно и при замерване не показват да са изгорели |
Като не са "изгорели" според теб - дай ги последователно на късо и измери какво има на 3 крак само с единия и само с другия.
П.П. Не ти е по силите тази задача. _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Сеп 22, 2012 22:42 Заглавие: |
|
|
Напрежението пак е 30 В когато дам и единия и другия диод на късо.
При stby колко трябва да е напрежението на 3 крак защото при мен не е 5 волта, а 0.5
Не ми е посилите знам, но нали затова търся помощ  |
|
|
 |
fonev_tv Опитен потребител

Регистриран на: 22 Мар 2006 Мнения: 742 Местожителство: СОФИЯ ул.Макгахан 11
|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2012 6:33 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Не ми е посилите знам, но нали затова търся помощ | Може би трябва да се започне с четене | Цитат: | | Други два диода последователно свързани към маса | Факта че не може да се различи диод от ценер |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2012 7:24 Заглавие: |
|
|
| Така както описва , че се държат при окъсяване , може и да са диоди вече , не се знае през колко майстори е минал телевизора ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 23, 2012 10:29 Заглавие: |
|
|
"Факта че не може да се различи диод от ценер"
Аз си мислех, че е ценеров диод, но от сега вече ще знам, че ценер и диод нямат общо, супер научих още нещо
"Ценеров диод ( още опорен диод, стабилитрон) е вид диод, който се използва за стабилизиране на напрежение и се включва винаги в обратна посока. PN-преходът на ценеровите диоди е твърде тесен и при определено обратно напрежение в него възниква електрически пробив, който не поврежда прехода. Високоволтовите ценерови диоди (Uz>7V) работят с лавинен пробив, а нисковолтовите (Uz<6V) с тунелен. В резултат на пробива обратният ток Iобр рязко нараства, а напрежението остава почти неизменно. Ценеровият диод носи името на Кларънс Ценер."
Ето и резултата от направения от мен опит"
Измерих напрежението между двата последователни свързани ценерови диоди и то беше 20В, размених диодите и сега между двата напрежението е 7В, но на 3 крак пак е 30В  |
|
|
 |
|