| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
igra4a Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:08 Заглавие: RS 485 релета и температурни сензори |
|
|
Колеги, здравейте.
Първо да кажа - търсих за долуизложените неща във форума, но не открих това, което конкретно ми трябва.
Проекта ми ще е подобен на чертежа, изобразяващ RS 485 BUS
http://www.sigma-shop.com/product/47/rs485-8-channel-relay-controller-12vdc-rs485-bus-id-01-relays-1-8.html
Освен релетата, необходими са ми и сензори, които да ги свържа към шината. Все пак няма със scanf или cin да въвеждам данни от клавиатурата.
От необходимите ми компоненти, по магазините разполагат с конвертор RS 232/RS 485 или USB/RS 485 за компютри не разполагащи с 9 пиновия сериен порт.
Дотук добре, но останалото го няма. Дори в магазин за електроника до ТУ-София като споменах за RS 485 RS 232 ме гледат като теле в железница, а там магаре да вържа, трябва поне да ги е чувало тези абревиатури.
Звъннах в магазина на млад конструктор Варна, там имат управление на релета през USB, паралелен порт, но не ме устройват. Както казах - нуждая се от единна шина за комуникация.
Материалите ще минават през обществена поръчка и трябва да ги намеря в магазин да се продават, грубо казано.
Имате ли информация?
Известно ми е, че има хиляди други решения, работил съм с микроконтролери и SNMP агенти.
Искам нещата да са максимално прости в хардуерната част "направи си сам" - без кондензатори, транзистори, интегрални схеми, а само на по 1 бира да ми налепят 2-3 резистора. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:44 Заглавие: |
|
|
я дай пак  _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
igra4a Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:47 Заглавие: |
|
|
Кое не е ясно?
Искам такова нещо или подобно, но да се продава в магазин, а не в електронен магазин.
 |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2012 17:59 Заглавие: |
|
|
защо комуникацията трябва да е по rs485,нещо от сорта на pico IP не върши ли работа? _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2012 18:46 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | по магазините разполагат с конвертор RS 232/RS 485 или USB/RS 485 |
| Цитат: | | като споменах за RS 485 RS 232 ме гледат като |
Кое е вярно!
Вярно е първото! Не разбрах защо от обикновен магазин, а не от "електронен". А и още нещо, Комет какъв магазин е?
В 'Млад конструктор' предлагат- " Универсална входно-изходна платка за персонален компютър" Успех!
Правиш шина, ма некой ще трябва да е назначен за началник. Иначе анархия, а тя същвствува във функциониращ вид само по филмите ,
макар, че точно 485 не я познавам в дейтали,може пък да е анархистка. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 02, 2012 19:38 Заглавие: |
|
|
rs485 е диференциална линия най-просто от сериен порт конвертирането към диференциална шина става с SN75176 чипа е стар и го има навсякъде.
Друг вариант 100 пъти по нов бърз и надежден е CAN. Има чипове MCP2551 които директно от RS232 правят CAN.
Т.е. например към универсално входно изходната платка която е за сериен порт ТТЛ нива се свързва MCP2551 и става CAN.
Към платката можеш да свържеш 7 релета, 5 аналогови (температурни датчици) и 5 цифрови входа.
А и производителят на платката electronicsdesign-bg.com може да я модне така както искаш _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
igra4a Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 06, 2012 18:52 Заглавие: |
|
|
Знаех за въпросната платка и преди да пусна темата. Ако ме устройваше, нямаше да пиша.
Благодаря за отговорите, но...
има ли нещо такова в приложението...
го отхвърлям.
Допустимите инструменти за приложението трябва да бъдат: отвертка, гаечен ключ, клещи, кримпачки, пила, ножовка, трион, чук, тесла.
Запояването да е минимално! За интегралки, транзистори - дума да не става.
Потърсих в интернет разни I O модули. Например тези:
http://www.omega.com/Manuals/manualpdf/0837-03.pdf
Комуникацията е по RS 485 и Modbus RTU протокол. Модула от 31 страница е с 4 изхода - 2 А 250VAC |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Окт 06, 2012 23:50 Заглавие: |
|
|
Да не взимаш за 25 000лв. такива платки, че чак обществена поръчка. Като искаш да не спояваш се ориентирай към PLC-та и периферия за тях. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 17:52 Заглавие: |
|
|
Пфф..
Това с PLC ще излезе златно.
Защо не обясниш какво точно искаш да правиш и защо търсиш точно искаш такава платка?!
Може да има и по-прост вариант!
А защо си решил, че точно от обикновен магазин трябва да се купи?!
Такива неща има само в магазини за техника и електроника.
Няма ли малко тъпо да изглежда да си го купил по фактура от бакалията?! |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 07, 2012 19:29 Заглавие: За обществената поръчка |
|
|
| Тежко и горко на държавата и на нас, данъкоплатците й, щом изпълнителите на обществени поръчки почнаха да търсят информация по форуми как да ги реализират! |
|
|
 |
|