Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

шумове от баланс потенциометъра или ?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cosmel
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 18, 2012 17:51    Заглавие: шумове от баланс потенциометъра или ? Отговорете с цитат

Здравейте.Има едни шумове, които са доста неприятни и изкам да ги изчистя.Шумове има, когато потенциометъра за баланса на звука ляв/десен е по средата,а като се завърти на максимално ляво или дясно положение шума изчезва.Интерсесува ме как мога да изчистя този шум,да ли е от потенциометъра или от кабелите нещо,всичко си е оргинално.Става дума за "Респром" РГС221.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 9:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо с почистващ (смазващ) спрей напръскай потенциометъра. Второто са кабели, куплунги, връзки.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 14:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy При тези респроми потенциометрите не разбират от почистване и контактни глупости направо го смени, просто не подлежи на ремонт, а дори и да го подкараш то ще е за малко, а относно проводниците наистина е хубаво да ги прегледаш, но не ти препоръчвам сменя тъй като тези имат доста добра шармовка, а едва ли ще попаднеш на добри такива нови.
Успех!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 16:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Изобщо не е вярно това,подлежат си на ремонт потенциометрите и стават като нови! Да не кажа дори по-добри. Само малко сръчност е необходима и молив 4-6Н,от който се правят нови контактни пъпки на плъзгачите. И не виждам с какво могат да се сменят,защото тия потенциометри не се произвеждат сигурно от 20 години и да се намерят нови си е луд късмет!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
miroton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 16:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези потенциометри се намират http://elimex.bg/category/563/potentsiometri.html за стотинки.
Върнете се в началото
cosmel
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 18:20    Заглавие: Отговорете с цитат

кабелите които свързват платката на потенциометрите с платката на усилватела и захранването са кабел тип леннтов,което значи,че няма никаква ширмовка(екранировка),но това си е оргиналния кабел,така си е излезнал от завода,не ми се вярва да е излезнало от завода с такива хумове но ще сменя кабелите с микрофонен.
Потенциометрите наистина са доста старички и изобщо никаде не съм виждал от тях (ще обиколя магазините за всеки случай),но я ми светнете как става номера с поправка на потенциометъра с молив или каква е тази почистваща смазка.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Aко разглобиш внимателнo потенциометъра,ще видиш че пъпката на плъзгача лесно може да се извади от него и да се замени с такава от графит от молив. Както казах не е особено трудно да се направи новата и да се постави на мястото на старата. Предимството на графита е,че не надира графитния слой,по който се движи и ако новата пъпка се направи с една идея по-висока, притискането и към плочката става много по-добро и проблемът се решава. Иначе за почистване на замърсени потенциометри най-подходящ е контактния спрей на WURTH CONTAKT OL. И изобщо не отричам подмяната на дефектния потенциометър с нов такъв,ако може да се намери същият!

Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 1:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време имаше магазин квазер в Бургас и там имаха такива, личеше си че не са ново производство, но ги имаше и аз от там знам, но пък не може на всякъде да се намерят вярно е. От друга страна тука преди около година правих един подобен усилвател със същите потенциометри и не успях да намеря същите и пасвах едни и се получи, така че мисля че и ти ще се справиш, иначе това с графита ми допадна, не бях се сещал Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 15:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Да,и има и регенериращо въздействие върху фрафитния слой,най-малкото не го износва толкова бързо като контактната пъпка,пък била тя и коксова!

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети