Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Работа сосцилоскоп
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Окт 18, 2012 12:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз например като мерих едно импулсно понеже нямах разделителен траф, не съм занулявал осцилоскопа. Включвам сондата със щипката, включвам импулсното и бутам врътките на скопа внимателно без да бутам BNCтата . Тей де къде ще търся сега разделителен траф... Дай да не мерим като няма. Щепсела на скопа не е шуко и не бивал никога... Пластмасов корпус, пластмасови врътки...
На работата осцилоскопа обаче беше със шуко, там явно не е предвиден такъв вариант на мерене. И корпуса му беше метален. Така че зависи и от осцилоскопа и кой как му е удобно. Smile Ама и аз написах голяма глупост със зануляването на намотката. Ако осцилоскопа е метален без зануляване на корпуса е най-лесния начин да се офази корпуса, ако измервания уред няма траф. Разбира се не е задължително вътре входовете му да имат връзка към зануляването и корпуса. Предполагам повечето осцилоскопи са реализирани така - отделна маса на входовете. Като се допуска офазяването им. Тука имаше преди няколко месеца на случай в който осцилоскопа не беше такъв. Трябва да се знае с какъв уред се работи. От гледна точка на безопасност е задължителен разделителния траф, а що се отнася до необходимостта му при измерване не е задължителен във всички случаи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 18, 2012 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Последното ползване на разделителен траф. беше за един проект в които имаше и мерене на тока на мрежата (~230V). Изпoлзваше се ОУ и процесор захранени директно (галванично неразделени). Масата(GND)на схемата беше директно свързана към L (LIVE)клемата на , заради шунта чрез който мерехме тока. Това наложи, използване на разделителен траф, зануляване на GND респективно L (LIVE) на вече псевдо мрежата, за да може да се включи процесора към дебъгера и компютъра. Така GND стана 0V и спокойно мерех и дебъгвах с компа. Не казвам че не можех да бодна крокодила на скопа директно на L клемата (правил съм го много пъти но с повишено внимание), но не бих включил USB захранена платка програматор-дебъгер от лаптоп Very Happy Very Happy Very Happy . За тази постановка не може да има спор .
Върнете се в началото
soton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Окт 19, 2012 23:17    Заглавие: Защо скачате до тавана? Отговорете с цитат

Повода да започна тази тема бяха доста безсмислени и извратени мнения относно осцилоскопите,които срещах напоследък и реших да помогна на тези дето не са съвсем наясно за въможностите на тези полезни машинки.И по броя на прочелите темата се вижда че съм успял да събудя интереса.Разбира се както във всеки форум има няколко души дето имат поставена свише задача да оплюват всяко мнение дето не съвпада с тяхното,но...това е болест на цялата ни нация - спомнете си вица за дяволите и казана.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 1:29    Заглавие: Отговорете с цитат

soton-е ти не разбираш ли че всеки си има свой метод на работа , но той не е важен.Важни са резултатите.Всеки си избира сам своя метод в зависимост от обстоятелствата и най вече кой с какво разполага.НЯМА универсален метод.А това да НАЛАГАШ своя метод може да е само плод на болен...........Начинаещите да се учат от където си искат-без грешки няма да минат.А умния се учи от грешките на другите-посочи ти какви си правил че да не ги правим и ние.А и помощ се дава само когато се поиска Exclamation Exclamation Exclamation
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 7:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Мен най-ме притесняваше случая ако разполагаме с един разделителен трансформатор (РТ). Ако осцилоскопа има връзка шаси входна маса това налага използването му. Аз обаче не бих включил осцилоскопа през РТ. Резултата е офазено шаси на осцилоскопа, евентуално на цялата работна маса (ако е метална). Това което каза soton че осцилоскопа е скъп и е желателно на него да е РТ , аз не виждам какво повече може да спомогне това за опазването му в сравнение с обратния вариат (РТ да е на измервания уред). Така че RM правилно беше написал в никой случай да не се премахва зануляването на корпуса. Smile
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 20, 2012 8:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Така че RM правилно беше написал в никой случай да не се премахва зануляването на корпуса.
. Ако съм имал такъв пост ... нещо съм в грешка тогава, ИЗВИНЯВАМ се. Зануляването
в смисъл физическото свързване с жълтозеления от зануляващите пластини на контакта директно към металния корпус, или метални части, върху които може да имаш допир по време на работа, не съм работил в близите 10 години. Всичките ми скопове с изключение на един руски , който няма щепсел шуко заземителните пластини, са си свързани към HOT часта на захранването. Това значи че ако примерно с единия ми скоп с железен корпус, ако пипна офазено шаси, ще се офази целия метален корпус. За целта на всеки от тях имам куплунг за заземяване на корпуса , който на старото работно място свързвах със истинско земно , 4 кола забити на по няколко метра отстояние един от друг в земята. Там винаги ползвах при ремонт на по стари телевизори разделителен траф и заземявах шасито. Сега ползвам едно FLUKE 2x100MHz ... и не съм заземявал нищо . То по принцип не ми и трябва , защото работя само в/у малки платки които са захранени галванично разделени от мрежата i обикновено най-голямото напрежение е 5V. Някога съм работил и с големи руски кютуци, но нямам спомени как бяха нещата там, освен може би един як гърмеш от включване на едно търисторно честотно управление на ел мотор и крокодила на скопа Very Happy Very Happy Very Happy Явно има и модели със занулен корпус.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 20:38    Заглавие: За зануляването Отговорете с цитат

Всички осцилоскопи, до които съм имал допир през последните 30години, са били със занулени корпуси, т.е. корпуса на осцилоскопа е електрически свързан към пластинките на шукото на захранващия кабел. Няма да изброявам марки и модели, че ще ме заболят пръстите от писане. Изключение правят само много старите руски осцилоскопи, от времето, когато в Русия (пардон, СССР) контактите бяха на 220V линейно напрежение и принципно нямаха занулителни пластини.

Също така не съм виждал осцилоскоп, на който ринга на BNC-то да не е на корпус, макар че slav4o.com твърди:
Цитат:
Разбира се не е задължително вътре входовете му да имат връзка към зануляването и корпуса. Предполагам повечето осцилоскопи са реализирани така - отделна маса на входовете. Като се допуска офазяването им.
Ако slav4o.com знае такъв модел, нека го сподели с нас....
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2012 9:36    Заглавие: Отговорете с цитат

E не зная, но когато се сдобия с някакъв осцилоскоп, задължително бих проверил как стоят нещата. Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети