| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 30, 2012 22:53 Заглавие: евтино решение proximity сензор? |
|
|
Добър ден. От известно време се опитвам да измисля, някакъв сензор за апроксимация. Ситуацията е следната:
Има стационарно тяло А и подвижно тяло Б, искам когато Б приближи на <=20см А нещо да се случи.
1 .Обемен датчик или нещо друго не ми върши работа, защото ме интересува само и единствено, когато Б е в близост, а не нещо друго.
2. Обект Б не е много голям и не моще да му се сложи много голям приемник/предавател/друго. и тяло Б не е обезпечено от към някакво ел. захранване.
3. Не ми трябва някаква сигорност, не е отговорна ситуацията. И не е голям проблем, ако се задейства от нищото стига да не е мн често.
С RFID ще стане, но много скъпо ще ми излезе.
С датчик на Хол няма да стане, защото му трябва поне 35гауса за да се задейства, а един магнит 10мм х 2мм на 20см дава поле под 1 гаус.
Мисля накакъв вариант на тяло А да има един излъчвател на да речем 100КХц. В тяло Б да има една антена, която да индуцира от това поле малко ЕДН, колкото да захрани един осцилатор на примерно 50КХз, който да се излъчи с втора антена и да се приеме обратно от тяло А с филтър за 50КХц. Има ли резон в тази постановка или се заблуждавам. Не съм толкова на ти с електротехниката.
Благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 30, 2012 23:59 Заглавие: |
|
|
В илиенци или на битака има доста евтини парктроници в които има 4 ултразвукови сензора сензора  _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 12:15 Заглавие: |
|
|
един стандартен четец рфид за входна врата на блок
http://electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=26
хваща от около 10 см (може и повече)
RFID карти има , има и тагове които са малки, а има и стикери които могат да се лепнат върху обекта. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 14:08 Заглавие: |
|
|
Eldesign извинявай , ама това ти ли си го писал ? | Цитат: | | Максимално разстояние за детектиране на карта 6см |
А и от мои наблюдения силно се съмнявам за повече от 5 см. , за 10 или 20 да не говорим ! |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 14:10 Заглавие: |
|
|
10-тина см. са напълно реални. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 14:20 Заглавие: |
|
|
зависи колко е изпипана антената на четеца.
Но силно зависи и от тага например най-дълго разстояние става с кламшел карта. Вътре бобината в тях си е от жица но картата е маааалко по-дебела от обикновено. Но на мен тези карти ми харесват имат си и отвор за хващане към ключодържател.
А иначе най-слаб е обхвата с лепенките по обясними причини. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 14:43 Заглавие: |
|
|
По машини и апаратури имам монтирани оптични сензори за разстояние и ултразвукови датчици за разстояние. И двата вида вършат работа в твоя случай. Но не са толкова евтино решение за някой лев. Какъв е точно "обект-Б" какво представлява като обем и отражателна повърхност? |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 15:20 Заглавие: |
|
|
| Напротив dodov и двата варианта които предлагаш не вършат работа. Човека ясно е написал, че иска детекция само ако тяло Б е в обхвата на тяло А. При твоите датчици всяко тяло в обхвата на А би породило детекция. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 17:56 Заглавие: |
|
|
| sathv, вършат и то перфектно. Я си представи ситуацията, датчиците са монтиране на стойки неподвижно на поточна линия, и към тях по лента се предвижват "обекти-Б". При неправилно заета позиция на "обекта" се подава сигнал. Регистрацията от началото на датчика до "обекта" е около 40 см. При интерес мога да напиша данните от датчиците. |
|
|
 |
|