| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 19:35 Заглавие: |
|
|
| Колегата sathv много добре ме е разбрал, благодаря за което. И аз си милех да го направя на базата на системите против кражби на артикули, но са много скъпи. Звънях на посочената фирма. Човека беше много подробен и любезен. Обясни ми всичко и решението за мен е моно антена и недеактивируеми тагове,което ми гарантирало 40-100см обхват, НО китайска такава(най-евтина) била 550$... а този ръчния детектор(10-15см) е 350$. Тоест този вариант отпада. Надявах се да се вместя в 50тина лева. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2012 19:58 Заглавие: |
|
|
има и друго решение. Помисли как се измерва пасивен резонанс. В подвижния обект се монтира само един трептящ кръг настроен на определена честота,а в другия обект е генератора и детектора
Устройството се казва гридипмер и се ползва за настройка на резонанса на трептящи кръгове. За съжаление не разполагам със схема щото съм правил такова преди 30години, но по спомен не беше сложно изпълнението.
П.П. Сетих се за още няколко варианта.
1.В тялото Б се монтира маломощен предавател който да се захрани от мощен електромагнитен импулс изпратен от тялото А в който се намира и приемник за да отчете наличието на сигнал. Ти си го казал.
2.Прост металотърсач и примерно алуминиева пластина монтирана на тяло Б.
3. От стар имобилайзер - тези с висулките дето се слагат да висят на ключовете. Четящата бобинка се прави с по голям диаметър за да покрие 20см, че май 10 см им е тавана. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 01, 2012 10:56 Заглавие: |
|
|
пак се връщаме в началото:
- дали е RFID или това което описвате е едно и също
RFID какво представлява - в четеца има излъчвател и детектор. Излъчвателят захранва RFID картата тя дава на късо бобинката си (вътрешната схема го прави) и по-този начин натоварва излъчвателя в предавателя и който пък го детектира и така получаваме кода.
Металотърсачът действа на същия принцип и т.н. Говорим за едно и също нещо.
Но RFID предлагам защото приемника си е направен в една интегрална схема и е оптимизиран. Ако сложим батерийка в RFID картата а не се захранва от четеца то обхвата ще е да речем може и метър, но това значи да има батерийка в тяло Б.
Но с 50тина лева много ме съмнява да минеш _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 01, 2012 15:30 Заглавие: |
|
|
Пак разработка за НАСА .И ще трябва пак с ченгели да се вади информация за заданието.Ако обекта В винаги се очаква от една посока-залепяш магнит към него , а на 20 см от обекта А тургаш една ридампула.
Така като В си приближи на 20см ридампулата се задейства и по нататък си ти. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2012 15:17 Заглавие: |
|
|
1во проверих как стоят нещата с RF таговете, като тези, които слагат по стоките да не ги крадат. Най-евтниата моноантена, която да ги детектира е 550$.. опада иначе човека каза, че ще ми даде близо метър обхват.
2ро ритампулата е по-нечувствителна и от Хол сенсора, абсурд да се задейства от 20см освен ако не сложа 1кг. неодимов магнит.
3то това с иммобилайзера е много добър вариант, но засъжаление не успявам да намеря такива китове. Има само контактни. Незнам дали е възможно по автоморгите да се намери такова нещо.
Май варианта с трептящия кръг е най-удачен, но като напиша това гридипмер в гогъл нищо не излиза  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2012 15:33 Заглавие: |
|
|
| ivan_ws написа: | като напиша това гридипмер в гогъл нищо не излиза  |
гриддипмер-с 2д-та . много готин и практичен уред . В старите списания радио и телевизия има поне 5 схеми които можеш да си направиш , но по сложното е тарирането му . |
|
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 03, 2012 22:01 Заглавие: Ти вече си го измислил |
|
|
Твоята идея от първия пост е идеалното решение:това дали излъчваните честоти и мощности са точно тези е въпрос на експеримент и умения на този дето ще го изпълнява - не вярвам да си ти след като не си вътре в електрониката. _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 04, 2012 9:55 Заглавие: |
|
|
С електрониката съм що годе ОК, с електротехниката не съм толкова добре. Това, което мисля да опитам е ето тази постановка. Основава се на този грид дип метър. До колкото разбрах идеята му е, че уреда излъчва с някаква честота и когато се доближи Л-Ц верига с същата резонансна такава, генератора заглъхва, явно защото започва да прехвърля енергия в Л-Ц веригата в съседство и реално съпротивлението на "антената" се увеличава. Просто ще следя този ток. А за генератора ще използвам такъв с правоъгълни импулси. Да знам, че най-добре да си е синусоидален, но са по сложни, а първия хармоник на правоъгълния ще е точната синусоида, която ми трява. Останалите ще са по-слаби и с кратни честоти, така че невярвам да пречат. Само незнам дали "антената" на Л-Ц веригата трябва просто да "стърчи" в пространството(като на картинката) или трябва да е във веригата.
 |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 04, 2012 10:56 Заглавие: |
|
|
| Бобината на LC веригата ще ти е антена. Не ти трябва отделна антена. |
|