| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 03, 2012 20:05 Заглавие: Транзистор 2SA1015 -datasheet |
|
|
http://phys.thu.edu.tw/~mengwen/exp-electronics/datasheet/2SA1015.pdf
Какво представлява параметъра "Base intrinsic resistance, rbb’ " ?
Питането е във връзка с ремонта на класиката захранване тв-шаси SS1.
Нямах ..1015, заместих с 2SA1013Y. Получи се ниско +B=70V. След смяната с 1015 от шаси +B=110V. Всичко точно. До сега не ми се е налагала такава замяна. Прегледал съм и темите, свързани с 1013  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 03, 2012 20:59 Заглавие: |
|
|
Параметъра е свързан с "разпределеното" вътрешно съпротивление на базовата област при високи нива на инжекция.
Влияе в/у граничната честота.
Пряко е свързан с топологията на транзистора.
При високи нива на инжекция (голям базов ток) се получава пад на напрежението в различните области (като геометрично място) на прехода Б-Е. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 03, 2012 23:22 Заглавие: За транзистора |
|
|
emoome, просто 2SA1013 десетина пъти по-бавен от 1015...
А за rbb-то - RC , и при ниска инжекция си го има. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 03, 2012 23:33 Заглавие: Re: За транзистора |
|
|
| gigant написа: | | за rbb-то - RC , и при ниска инжекция си го има. |
Разбира се, че го има, няма как да го няма след като е свързано с топологията на прибора и физиката на процесите.
Въпроса е при какви условия наличието ми се проявява съществено. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 04, 2012 18:15 Заглавие: |
|
|
В тази схема когато 1015 е истински може и да не грее.Ако е някой по-скапан си пече в дежурен режим При мен също се е получавал проблема на Емо със 1013 или някое BD  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 09, 2012 22:40 Заглавие: |
|
|
При първия удобен случай, ще сложа 2SA1013. Може да загрява в дежурен режим и да изгори бързо, но не ми се вярва да има проблем с напреженията. Може да е бил недоклепан самия транзистор. На мен как ми отрови живота едно 2SC1815, такива бог знае колко имам и колко съм сменил, ама на, яви се един полуработещ.
В тоя аспект, не знам дали тук е подходящо да питам RC(от Ботевград е и трябва да е запознат), как българските транзистори имаха буква накрая, която показва приблизително усилването на транзистора. Това означава ли, че всичко което е излизало от машините е проверявано и сортирано? _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Ное 09, 2012 23:02 Заглавие: |
|
|
Не знам защо слагате там оригиналния транзистор ,при все ,че е ясно ,че не е оразмерен и се скапва.Аз от времето на Фунаите си слагам там BD140 и телевизор не ми се е връщал със скапан такъв. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 10, 2012 1:21 Заглавие: |
|
|
Веднага ти отговарям. На фунай BD140 става и няма проблем. Но на измислените китайски шасита, нещата са по странни. Правил съм най различни експерименти. Има много случаи в практиката, когато не става баш да си заместваш по параметри даден транзистор. Интересното в случая е, че 2SA1015 грее по малко от други с по добри параметри? На някои шасита слагат 2SB764, ама и това не помага. Темата отива на към говорилнята. Какво ще кажеш за транзисторите SSY20? Или за тъпия транзистор в хоризонталната развивка на едно шаси на Daewoo(не знам как се водеше, не ми се рови в интернет дето сме го обсъждали) . Не съм намерил заместител който да не прегрява. Или пък транзистора в Panasonic Euro4 шаси? Има странни неща. _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 10, 2012 12:21 Заглавие: |
|
|
| mitachi написа: | | ... как българските транзистори имаха буква накрая, която показва приблизително усилването на транзистора. Това означава ли, че всичко което е излизало от машините е проверявано и сортирано? |
Да, по онова време беше точно така - 100% контрол.
При това няколко пъти - като структура на пластината още преди да бъдат затворени (корпусирани) и след това, вече като готов прибор.
П.П. Това обаче изобщо не е признак за добра технология и качество. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 13, 2012 0:31 Заглавие: |
|
|
Като питам Гугъл за въпросния "Base intrinsic resistance" излизат като резултати само няколко транзистора , на TOSHIBA , ... , не мога да си направя заключения ?
Същите, от по-горе, 2SA1013Y работят в шаси PX20025 безупречно. Там оригинално беше 2SB764
На същото място 2SA1015GR_Y_O също работят.
За всеки случай заснех осцилограмата на обратната връзка от трафа:
"Нула"-та е в центъра. 5V/div, 5μs. |
|
|
 |
|