|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2012 8:50 Заглавие: |
|
|
При захранването (импулсно) транзисторите работят в ключов режим и според типа им и начина на управлението им, гледаме загубите им да са минимални, няма греене върху тях.
А при товара искаме да "изконсумираме" произведената мощност. Можем да я превърнем в механична енергия (ел. мотор), която чрез триене да превърнем в топлина, може да я превърнем в светлина, може в ел.магн. енергия и да я излъчим .
Но по темата ние правим "котлон", дали чрез отделяне на топлина в резистори или в транзистори - все тая. В случая говорим за работа на транзисторите в активен режим (не ключов), така MOSFET-а например става един регулируем резистор, които грее по същия начин като пасивния елемент "резистор" . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2012 17:09 Заглавие: |
|
|
http://cxem.net/pitanie/5-184.php
Не е толкова мощна, колкото ти се иска но мисля с малко играчка може да и вдигнеш мощността. Има си ограничение по ток и индикация. |
|
|
 |
Kartoff Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2012 18:51 Заглавие: |
|
|
| RM написа: | | Цитат: | Спеменах вече, че едно захранване киловат и половина има 10-12 мосфета и си работи без грижи и не грее...
Защо аз трябва да слагам 25 бройки тогава ?!?!
|
Това е импулсен преобразувател, демек преобразува много грубо казано ток в магнитен поток и пак ток. Транзисторите греят от загубите при преобразуването, или 10% са разделени между трафа и тях. Другата мощност отива за полезна работа в компютъра. При товара тези останали 90% трябва да се отдадат по някакъв начин, и най лесния е топлина или трябва ти елемент който да поеме тази мощнист, и да я отдаде като топлина. За променлив товар най лесно е с транзистор, трябва ти такъв който може да отдаде регулируемо около 90 % от общата мощност. Aко имаш 100W , 10W се отделят като загуби в имп.преобразувател и 90W трябва да се отдадат като топлина от товарния транзистор. Ако намериш един толкова мощен OK, но се съмнявам, затова се слягат повече. Като гледам какви въпроси пускаш, може да обясняваш електротехника, на бабите в селския хоремаг, и се съмнявам нещо да направиш. Поне се надявам другите да са се позабавлявали с теб, както аз. |
Благодаря, това обяснява нещата... Мерси за обяснението
А, за бабите малко бъркаш, защото повярвай ми съм пробвал на такива да обяснявам каквото и да било, даже прости неща и след 15 минути ми се задава същия въпрос, все едно не съм отговорил вече... Така, че аз вече се отказах да обяснявам на баби...
А това какви въпроси и по какъв начин ги задавам не би трябвало да е проблем, защото всеки човек има различен начин за консумиране на информацията... На повечето места където има за четене е пълно с формули, а това не е по моята част...
Аз обичам да правя нещата на практика, има схема сглобявам, няма схема питам и събирам информация Накрая имам 5 конкретни отговора, които събрани заедно вършат работа  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|