| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2012 23:09 Заглавие: Метод за проверка на стартовия ток на акумулатор? |
|
|
Някаква идея как работи това? http://www.kirov.net/?cid=604&pid=3574
Чудя се как мерят без натоварване. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2012 1:27 Заглавие: |
|
|
Никак. Поредната панацея. |
|
|
 |
kabel Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2012 1:40 Заглавие: |
|
|
| Мери вътрешното съпротивление на акумолатора и мери като ESR метър за кондензатори просто казано и смята по някакъв алгоритъм.Обърни внимание че до щипките отиват по 2 проводника.Правих такова с процесорче за литиеви и метал хидридни. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2012 8:18 Заглавие: |
|
|
Че работи - работи и то добре. В работата имаме подобен на Монбат, даден ни за гаранционното обслужване, но е доста скъп да си купя такъв за в къщи. Мери и пиковия спад при стартиране, пулсации на алтернатора и ...
Идеята ми е да си направя подобно устройство за домашно ползване, но със стрелкови уред който само да показва стартовия ток. Не е задължително да е толкова точно. На заводското се задава стартовия ток - примерно 500А(EN) и след около 5 сек. изписва какъв стартов ток може да очакваш от съответния акумулатор. Прави ми впечатление че докато мери капацитета на акумулатора консумацията от акумулатора е няколко ампера, мерено с амперклещи.
Ако е на принципа на ESR метър за кондензатори дали това не би могло да се ползва със смяна на стойностите на моста и последователно свързан на акумулатора някакъв кондензатор с известен капацитет за избягване на правия ток, като скалата може да е от 0-100% примерно. http://www.qsl.net/iz7ath/web/02_brew/15_lab/06_esr/ _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
|
|
 |
kabel Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2012 16:15 Заглавие: |
|
|
Схемичка някаква нямаш ли? Едва ли ще ми излезе повече от 20-тина лева. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2012 17:41 Заглавие: |
|
|
LCM3 със приставката за заредени кондензатори:
http://www.youtube.com/watch?v=mMYKwNxmdHs
Колко е достоверно не знам, понеже по късно измерих батерията ( може да се е изтощила от 0.5А) със Icharger 106B+ и показа вътрешно съпротивление 4 Ома. |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
|
|
 |
Радослав Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2012 20:57 Заглавие: |
|
|
Скъпите мултицети /виждал съм такова Флуке/ имат опция да мерят пикова стойност, като даже чертаят времедиаграма.
Мойто мултицетче има опция за мерене на пикова стойност, но не ми върши работа, явно заради бавното АЦП .... Пикова стойност на тока меря косвено чрез резистор 0.1ом свързан последователно на товара, като с пада в/у него зарежда малък електролитен кондензатор през бърз диод 1N4148.
Последната промяна е направена от Радослав на Пет Ное 23, 2012 21:51; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2012 21:45 Заглавие: |
|
|
В описанието пише без натоварване.
Утре ще си направя експеримент да натоваря един акумулатор с генератор без филтрови кондензатори и да меря променливотоковата съставна на захранването. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи!
Последната промяна е направена от ivanovbg на Съб Ное 24, 2012 8:49; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
 |
|