Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос относно схема за автоматични фарове ?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Радослав
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2012 0:16    Заглавие: Отговорете с цитат

От отложен старт има нужда определено. Би могло да се комбинират PWM + таймер в един NE556. Трябва да седна да го доизмисля този модул като имам време + една проста платчица и ще стане медно. Smile
Аз през деня на габарит не карам.... защо да ми нагарят крушките и алтернатора посред бял ден?!?! Само дългите на 25% пускам. Very Happy

http://mazeto.net/index.php/topic,7151.msg45343.html#msg45343

П.С. Ползвам най-простия вариант от първия пост.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
besriworld
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Рудозем

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 17:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте ,

въпросната схема я монтирах и работи много добре .
Сложих два транзистора IRF4905 . Фаровете(дългите) се стартират автоматично след като си запалил и достигне напрежение над 13.5 - 13.8 изчаква 5-10 секунди и ги стартира на 1/3 от мощността си .
След включването на късите , модула се изключва .
Интересното е че при премигването на дълги , за по малко и от секунда се появява 12v към късите . Се наложи да добавям време закъснение за преодоляването на тази 1 секунда.
Но накрая всичко заработи много добре .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Хора, халогенния цикъл изисква висока температура. От това което съм чел, крушката ако не работи на 100 % се скапва по-бързо, може дори да потъмнее. Дори и плавния старт мисля е излишен - първо лампите са нисковолтни дебели жички, второ халогенния цикъл наслоява волфрама обратно на жичката.....

Добре.но явно не е така Wink При редуцирана мощност едва ли се стига до изпаряване на волфрама,така че няма нужда той да се наслоява обратно. Четири години с DRL на 30% и няма изгоряла крушка. И нито плавния старт е излишен,нито намалената мощност им скъсява животеца на крушките. Чакам някой с монтиран DRL като моя или подобен-с плавен старт и редуцирана мощност да изреве че му горят крушките,ама няма такъв още. Аз и не бързам де,дано изписка някой че да не се затрие темата Wink

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
dyaneff
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Долни Чифлик

МнениеПуснато на: Вто Дек 04, 2012 20:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Комшу, погледни тука какво сме писали http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=40196
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Дек 04, 2012 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледам,гледам....Ама на очите си ли да вярвам или на нечие писане? БМВ,АУДИ-все кочини.... Rolling Eyes И кисело грозде Rolling Eyes Няма да коментирам ничие писане никъде. Два дни вече съм с повечко време и чета доста,даже ми остана време за http://mazeto.net/index.php/board,35.0.html и http://forum.gogobg.net/ Обичам да чета,даже и хуморески. Близо си,ела да видиш друга кочина-РЕНО 19 с димирани дълги вече четири години! Без да са сменяни ни къси,ни дълги. Както писах вече,чакам някой с DRL да изписка че му горят ламбите-само аз съм направил има-няма 500 (петстотин) броя, за останалите колеги-не знам.......

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
ivan_ws
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Хора, незнам защо се мъчите с тези импулсни решения, като са средно сложни, чувствителни към външни влияния и генератори на шумове в инсталацията. Като цяло, самоделна електроника в автомобилна инсталация, не е много подходяща. На много хора, съм чувал, им вкарва шум в радиото. Има много по-просто решение, което е дискутирано и правено от много хора. Дългите последователно и това е. Схемата е с 4 или 5 релета и два диода, в зависимост от инсталацията и дали са Н4 или Н7 крушките. Релета и диоди... дуракоустойчиво по всички параграфи!!! Няма какво да му стане, няма и как да влияе на други консуматори. Дългите светят на фиксирани 25% абсолютно имитиращи къси светлини. В моят случай (Тойота Айго) е много странно изпълнена инсталацията. В смисъл на крушката (Н4) в изключено състояние и на трите терминала седят 12В, дори и не на контакт. И когато трява да се включи някоя от жичките, на другия край се появява маса. А общия винаги е 12В. И въпреки това с 5 релета и 3 диода съм го изпълнил. Позволяващия сигнал си решавате, дали да е като е на контакт или според напрежението. Схемичката се измисля за 5 мин. според конкретния случай, не се мъчете с ШИМ, по-трудно е, по-нестабилно и по-ненадеждно.
Върнете се в началото
besriworld
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 15:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Да наистина вкарват шумове в инсталацията . Но радиото се справя с филтрацията им Laughing
Схемата не е чак толкова сложна , пък плюсовете са много .
+ Плавно регулиране ...
+ Включване след като запали автомобила .
+ Изключване на модула след включване на къси . (Може да си оставите колата да работи на място без да включени фарове . За зимни условия е много удобно .)

Доста хора са с такива модули и до сега не съм срещнал някой да се оплаква че му горят крушките след като си е сложил такъв модул . Според мен това са някакви митове . Но с времето ще си покаже .
Върнете се в началото
ivan_ws
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 15:58    Заглавие: Отговорете с цитат

besriworld написа:
Да наистина вкарват шумове в инсталацията . Но радиото се справя с филтрацията им Laughing
Схемата не е чак толкова сложна , пък плюсовете са много .
+ Плавно регулиране ...
+ Включване след като запали автомобила .
+ Изключване на модула след включване на къси . (Може да си оставите колата да работи на място без да включени фарове . За зимни условия е много удобно .)

1во. След като има оплакали се хора от смущения, значи не всички радиа се справят с филтрацията.
2ро. За какво ти е плавно регулиране, като веднъж настроено, едва ли някой ще си вдигне капака повече да го настройва пак. А и 25% е оптмално според мен.
3то. Изключване на модула след вкл. на къси светлини е глупаво и давам пример. Когато влезна в тунел, си пускам късите. При което се прекъсва веригата на последователно свързани дълги и се запалват късите, а след като ги спра късите (като излезна от тунела) отново си се пускат дългите последнователно. Същото се случва, когато си пусна и дългите (когато присветквам), тоест по никакъв начин не се променя светлинната уредба с тази разлика, че ако нищо не е пуснато светят дълги на 25%. А ако притеснението ти е да не харчат ток.. двете заедно харчат ~30Вата, по-малко от вентилатора ти.
4то. В колата има страшно много индуктивни консуматори и при пускане и спиране на вентилатор примерно, могат да се появят пикове от по стотина волта! Трябва да се вземат мерки за защита на тоя 555 и мосфета да не "сгънат". Да не горовим за топлинен дрейф, гръмотевици и т.н., а на реле и диод няма какво да им стане, най-вероятно ще ни надживеят.

П.С. А относно живота на крушките. Вярно е това за халогенния цикъл, но бях гледал, че обикновенна крушка с нажежаема жичка с живот ~2000ч. При работа на 1/2 напрежение теоретичния и живот е 1,3милиона часа. Това трърдяха в едно предаване по Дискавъри, какво ще стане, ако се ползват 220В европейски крушки на 110В Американска инсталация. Така, че това, че халогенния агент няма да връща волфрама по филамента, не смятам, че ще успее да и скъси живота от 1,3М до под 2000, че да ни е яд Smile
Върнете се в началото
besriworld
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 16:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Радиото е паинер от преди 2-3 години и се справя със филтрацията.

Да прав си веднъж като се настрои няма какво да му до настройваш .

Идеята е че зимата при ниски температури и с включени фарове през вечерта , преди загасянето на двигателя да поработи на място и малко или много да по възбуди акумулатора .

Laughing Какви са тия възможни пикове от 100 V . При проява на такова напрежение няма да изгори само модула за фаровете а ще изгори половината електроника . За топлинен пробив мисля че няма опасност . ИС почти не се усеща да има някакво нагряване същото и за мосфета .
Върнете се в началото
ivan_ws
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 17:55    Заглавие: Отговорете с цитат

besriworld написа:
Какви са тия възможни пикове от 100 V . При проява на такова напрежение няма да изгори само модула за фаровете а ще изгори половината електроника . За топлинен пробив мисля че няма опасност . ИС почти не се усеща да има някакво нагряване същото и за мосфета .

Да няма да изгори и не изгаря, защото е добре защитена, нещо което невиждам на самоделния ШИМ. И нямах в предвид топлинен пробив, а дрейф. Защото лятото е 40 градуса зимата -20. Амплитуда от 60 градуса и параметрите на всеки елемент в тая схема отиват през 9 планини в десета. И изведнъж при светкане се появяват пулсации и уж настроените 30% варират в интервала 20-40%. Това съм го виждал на един познат, появи се е сега със застудяването. Не се заяждам! Просто искам да изясним плюсовете и минусите на двата варианта.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети