| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
whitesnake Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 15:20 Заглавие: Пулсации в изхода на краен усилвател |
|
|
Здравейте,
Имам следният проблем в изхода на усилвателя. Проблема се вижда на снимка 1 и снимка 3. Странното е, че се получава когато включа двата входа(ляв и десен) на усилвателя, към източник с обща маса. Ако е свързах само левият или десният канал тези пулсации липсват.
За да съм сигурен, че не идва от източника, направих пасивен предусилвател с потенциометър, входни и изходи чинчове, на който масата е обща, към който се свързва усилвателя - ефекта е същият. Друго, което забелязах е, че ако включа усилвателя през лампа и тези пикове почти изчезват.
Според вас от какво може да са тези пикове?
http://www.bgaudioclub.org/attachment.php?attachmentid=12776&d=1354625891
http://www.bgaudioclub.org/attachment.php?attachmentid=12775&d=1354625853
http://www.bgaudioclub.org/attachment.php?attachmentid=12777&d=1354625918 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 15:48 Заглавие: |
|
|
| Ами добре ще е да кажеш и по каква схема е изпълнен този усилвател. |
|
|
 |

|
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 16:18 Заглавие: |
|
|
Какъв е периода на тези шумове, каква е амплитудата? Каква е формата на изхода, при наличие на сигнал на входа?
Усилвателят, с какво захранване е, мрежово или импулсно? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 16:36 Заглавие: |
|
|
На тази картинка се вижда скалата на осцилоскопа
Обхвата на осцилоскопа, при който са снети картинките е 10ms на деление по хоризонтала, а по вертикала е 0,005V т.е. на най-ниският обхват на осцилоскопа.
http://www.bgaudioclub.org/attachment.php?attachmentid=12777&d=1354625918
Усилвателя се захранва с мрежово захранване, като за предусилвателната част е на отделен трансформатор + стабилизатор с ценер и транзистор. Гледал съм захранването на стабилизираната част с осцилоскоп и не се виждат никакви шумове, все едно гледам батерия. При другото мощно захранване се забелязват нормални пулсации от презареждането на кондензаторите. Приличат на зъби на трион. Кондензаторите в тази част са 4х69 000uF.
Имам разлика между полужителното и отрицателното напрежение от порядъка на 0,6V, поради толеранс в ценеровите диоди. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 18:06 Заглавие: |
|
|
| Това е 100Hz, явно е свързано с мрежовата честота, вероятно от захранването все пак. Напрежението е μV-ти, едва ли се чува във високоговорителите, всъшност ти мериш в изхода, но под товар ли ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 18:29 Заглавие: |
|
|
Чува се да. С и без товар разлика няма. Забелязах, че имам офсет над 10мили волта, което не е нормално за серво нали?
Последната промяна е направена от whitesnake на Вто Дек 04, 2012 18:55; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 18:48 Заглавие: |
|
|
Според мен опитай първо да смениш стабилизаторите с линейни такива-достатъчно много и достатъчно евтини са! Ако това не помогне-преразгледай опроводяването на масите. Обикновено проблемите се крият там. Надявам се че не съм досаден,ако не си опитвал напиши в търсачката GROUND LOOP и попрочети малко. Аз винаги откривам нещичко ново в тая връзка.... _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 04, 2012 19:29 Заглавие: |
|
|
| Да не би да имаш галванична връзка с усилватела(или предусилватела),и захранването на операционния усилвател на входа на схемата. |
|
|
 |

|
|
|
 |
|