Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Плавно превключване на степени на универсален ел.двигател
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivan_ws
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 15:24    Заглавие: Плавно превключване на степени на универсален ел.двигател Отговорете с цитат

Здравейте. От доста време търся и се опитвам да измисля, някаква схема за плавно превключване на степени на универсален ел.двигател. В смисъл на един мотор съм му направил най-обикновен регулатор със семистор и закъснителна верига за контрол на предния фронт, като вместо тример за регулиране има три фиксирани резистора превключващи се с копчета. Обаче мотора е мощен, а развъртаното тяло е много инертно и вече три пъти ми се къса предаващия вал и то само при просто превключване от по-малка на по-голяма степен. Схеми за плавно вкл. бол, ама за превключване не намирам. Да, с микропроцесор ще стане страхотно, обаче не ми се простират до там познанията и желанието. Някой срещал ли е нещо такова и има ли идея. Благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър Христов
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Колко е мощен двигателя?Ако можеш да си намериш регулатор от ъглошлайф спарки/не от магазина че са адски скъпи/те развъртат много плавно,а дори и ако бутнеш потенциометъра рязко промяната е много плавна-съответно ако замениш потенциометъра с резистори не би трябвало да има пробеми.
По каква схема е изпълнен регулатора който ползваш в момента?Да не се окаже че през времето на превключване има някоя секунда през която няма включен резистор или се запаралелват два резистора и тогава се подава пълното захранване и белята става...
Върнете се в началото
ivan_ws
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно така съм го направил. 4 резистора последователно и бутоните окъсяват по един резистор. Като дори последна степен е към 50-60% мощност. Тъй като двигателя е 1800 Вата, а ми трябват макс към 700-800. Това за углошлайфа ми звъчи много добре. Знам, че имат забавено стартиране, но не бях виждал с потенциометър. Трябва да потърся, някой познат с такъв, да го разглобя и да видя схемата, но имам съмнения, че е с микроконтролер. Даже на прахосмукачки съм виждал, регулатор с микроконтролер.
Върнете се в началото
Петър Христов
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

За съжаление и да разглобиш някое спарки полза няма - платката е залята и нищо не се вижда ...
Ако ти се чопли заливката и успееш да свалиш схемата - качи я, че от години искам да копирам този регулатор.
От всички марки шлайфове и въобще ел. инструменти които съм ползвал (а са много), само спаркито е с мек старт, другите тръгват от място.
Сега се сетих, че моя шлайф е много по нов от този дето разглобявах и може платката да не е същата. В събота ако имам време ще го отворя да я погледна но сигурно и тя е залята Sad
Върнете се в началото
ivan_ws
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Може е това
http://vikiwat.com/elektronen-regulator-za-oborotite-na-sparky-eltos-WSBA-2300.html но не е сигорно.

Търсих доста, но навсякъде намирам готови изделия и то не малки по обем, което ме води на мисълта, че май не е проста схемата.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 22:58    Заглавие: Отговорете с цитат

До колкото си спомням от часовете по електротехника, може да сложиш дросел(бобина) в учебника беше реактор, във веригата и няма да имаш такива резки промени.
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо ми няма поста?

Колега както си мисля няма как да е с бутони и плавно без микропроцесорно управление и да променя оборотите по определен крива между скоростите. Според мен ще най добре с потенциометър и малко механика да ти застава на исканото положение за скоростите като между тях си въртиш бавно. Дай и схемата да видя коя точно си направил.

Може да е тъп въпроса ми, ама нали не става въпрос за някой асинхронен двигател?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Дек 05, 2012 23:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък мислех, че е асинхронен монофазен.
То пък няма как да му свали оборотите, без да му запали пусковата.

Това се бях сетил аз.
http://grozdeva.ucoz.com/index/puskane/0-112

индуктор последователно
ivan_ws
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 06, 2012 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето такъв е в момента: http://www.dobrikit.dir.bg/page31.htm

Двигателя е от прахусмукачка и мисля, че е унуверсален. Преди и аз мислих, че е асинхронен. Ще проверя допълнително. Иначе е 1800W ~10000-15000 rpm, доста шумен.
А за идеята с големи индуктори, може и да има някакъв ефект, но ще е доста малък, а и загубите в него ще са значителни, не че при 50херца ще им е голям импеданса, но мен ми трабва преход м/у степените поне 2-3 секунди, а за това ми трябва 20 кила индуктор, смятам. Явно няма как да избягам от микроконтролера. Sad
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 06, 2012 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно, като те мързи да си връткаш бавно потенциометъра Wink
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети