| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2012 19:56 Заглавие: |
|
|
какво става, ако С1 или С3 са с по-голям капацитет?
няма ли да управлява по плавно ? _________________ http://www.zahranvane.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Петър Христов Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2012 20:37 Заглавие: |
|
|
| Няма да регулира по плавно , времето за зареждане на C3 определя закъснението от началото на полупериода до отпушването на симистора-Т.Е.промяна на стойността му само ще измени обхвата на регулиране,без да стане по меко или остро.C1 иR2 не са задължителни в много регулатори липсват. |
|
|
 |
ivan_ws Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2012 20:42 Заглавие: |
|
|
Винаги съм смятал, че тоалетната е мястото за раждане на гениални идеи... Туко що ми прозря. Ще използвам схема за плавно пускане, които ги има в изобилие, просто ми трябват 3ри. Да ги наречем звена 1, 2 и 3. 1 ще пуска плавно до макс 20%. 2 до 40%. 3 до 60%. Трите параленло ще захранват мотора. И при задействане те постепенно нарастват пропускането на полурериодите си от 0% до максимално зададените. Всеки бутон ще задейства по едно звено.
И така задействано е 1 и се пропуска 20% от полупериода. След това натискаме 2 и то започва да нараства от 0% до 40%. До като стане на 20% нищо не се променя, после неговия семистор започва малко по малко да изпреварва този на звено 1 и така до 40%, а симистора на звено 1 не играе вече роля, защото се отпушва тогава, когато вече на звено 2 е отпушен.. аналогично с 3.  мисля, че има резон. Ще видим |
|
|
 |
Петър Христов Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2012 21:49 Заглавие: |
|
|
При мен е банята... Та моята идея е на мястото на P1 да се включи опторезистор/може и оптотранзистор,но тогава ще трябва и грец/,чиито светодиод се отпушва през три резистора за вяка степен...дотук разлика няма но ако паралелно на светодиода се включи кондензатор, може би ще се получи желания резултат.
Начертано сигурно щеше да е по ясно , ама нали съм чукча още си чертая схемите на хартия,а нямам фотоапарат под ръка.... |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2012 8:49 Заглавие: |
|
|
С три не става защото при превключването всеки ще започва от нулата и де факто мотора първо ще спира.
- http://mazeto.net/index.php?topic=6553.0 ползваш тази схема и паралелно на кондензатора С2 поставяш 4-5 диода последователно. С подбора на R4 би трябвало да постигнеш 3 скорости като смяната между скоростите ще е плавна докато се зарежда С2 до по високото напрежение. С потенциометъра Р регулираш максималната скорост която искаш. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
ivan_ws Нов потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2012 19:53 Заглавие: |
|
|
Прочети още веднъж описанието и помисли. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
|
|
 |
ivan_ws Нов потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 08, 2012 18:00 Заглавие: |
|
|
Май не си прочел описанието, а? Имаш отлична опитна постановка за фоерверки  _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
|
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 08, 2012 20:57 Заглавие: |
|
|
Не ми стана ясно защо се отказваш от регулаторите за бормашините и флексовете - всичко друго е по сложно и не работи по добре,а и е по скъпо.Там е един потенциометър,който регулира от 0 до макс -и е на смешна цена.Тя америка е открита вече ,не са ли ти казали? _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
|