Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помогнете да слушам турското радио Power fm на 100мхц чм
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 23:02    Заглавие: Помогнете да слушам турското радио Power fm на 100мхц чм Отговорете с цитат

Преди около седмица започнаха да излизат турските станций на чм.До сега ползвах за антена обикновен проводник около 1,5метра (стандартната антена от производителя) и забелязах че на 100,00 мхц излиза нещо удължих проводника и успях да хвана що годе приличен сигнал и rds -а излезе (значи сигнала силничък) но на стерео понашумява .По радиото пускат много готини песни и това което ми скри шапката е че по РДС-а върви заглавието на всяка песен която звучи в момента
Значи предполагам че ми трябва някъква елементарна антена с вибратор за входа е 75 ома вход .Проблема е ,че не знам дължината на вълната и какви да са точните размери на вибратора да има ли директори , рефлектори може ли да ми кажете някъкви размери за не много голяма по възможност не много насочена антена за 100 мхц
чувствителноста на приемнока е :"useable sensitivity 11.2 dBf,1uv/75 ohms) което е много добре ако това е реална чувствителност мисля че е така защото с никоя уредба не можах да го уловя единствено с автомобилен приемник блаупункт 0,7uV
живея на 2-ри етаж и нямам видима линия с хоризонта евентуално от покрива може да се получи
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 23:34    Заглавие: Отговорете с цитат

kd 503, като знаеш честотата на вълната КАК да не знаеш дължината и Question Rolling Eyes

Докъде ли ще я докараме Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 23:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е интересно, чак от турция да се хваща Rolling Eyes
RC написа:
kd 503, като знаеш честотата на вълната КАК да не знаеш дължината и Question Rolling Eyes

Докъде ли ще я докараме Sad

жокер:
Idea по-скоро половината на дължината и
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 10:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Shocked Уау найстина не съм в час, по мге не са ни дали как се изчислява ламбда еи сега рових в тетрадката само знам че е м/ду 100 и 10 м.
все пак няма ли да ми дадете размери на вибратора 0,5 ламбда е дължината а разстоянието м/ду двете части е изразено с D>>ламбда
не се притеснявайте ще я избутаме докрая
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 10:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Не мога да разбера сайта ли е бъгав Question Вече 3 път като се логвам отмятам ,че искам да влизам автоматично Rolling Eyes
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 15:24    Заглавие: Отговорете с цитат

kd 503 написа:
Не мога да разбера сайта ли е бъгав Question Вече 3 път като се логвам отмятам ,че искам да влизам автоматично Rolling Eyes

Не изтривай "History" и "all offline content" или по-скоро "cookies".
А иначе ламбда (метри) = 300 / МHz например 300 МХз = 1 метър трябва антена 50 см. За 100 МХз ламба е 3 метра и антена метър и половина ти трябва. Smile
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 21, 2005 15:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи сгънат дипол ли да ползвам или обикновен симетричен вибратор за по - добро приемане?
Което и да е от двете общата му дължина трябва да е 1,5 метра значи по 0,75 на рамо нали Rolling Eyes Question и за сгънатия какво трябва да е разстоянието между двата паралелни вибратора ?
Аиде ,ако можеш ми дай примерни размери за антена за укв с добро усилване подходяща за далечно приемане.
Доколкото разбрах входното съпротивление на сгънатия дипол е 300 ома и няма да ми свърши работа.
п.с Ако някой разбира турски може ли да хвърли едно око http://www.powerfm.com.tr дали евнтуално пише мощноста на предавателя че ми странно как хвърля чак дотука все си мисля че се проявява явлението Тропосверна рефракция т.е. няколкократно отразяване на вълната от морето към йоносверата и обратно другото което не ми е ясно , има ли видима връзка Варна (около 50 метра надморска височина) и Истанбул същата височина предполагам.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 0:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама този вибратор дето не е сгънат е 75 ома, само че е симетричен, а входа на уредбата ти е несиметричен, затова най-добре направи сгънат, като "разтоянието между двата паралелни вибратора" е 10тина сантиметра някъде, но това няма голямо значение. Следващото което е необходимо е съгласуващо устройство 300 -> 75 ома, има готови но може и да се направи така нареченото U коляно. То има дължина 1 метър. Представлява коаксиялен кабел, на чиито два края жилата са запоени за двата края на вибратора, а жилото на коаксиалния кабел до радиото е запоено на единия край на вибратора заедно с жилото на кабела от U коляното. Всичките 3 оплетки са запоени в обща точка във въздуха. Smile
Върнете се в началото
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 8:45    Заглавие: Отговорете с цитат

kd 503 написа:

има ли видима връзка Варна (около 50 метра надморска височина) и Истанбул същата височина предполагам.
имаме си Рила,Пирин и Родопи Laughing
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 17:07    Заглавие: Отговорете с цитат

IGBT написа:
kd 503 написа:

има ли видима връзка Варна (около 50 метра надморска височина) и Истанбул същата височина предполагам.
имаме си Рила,Пирин и Родопи Laughing

Е 300/400 км. отгоре как не се сетих Surprised .
slav4o.com Това за несиметрията замалко да го подмина Embarassed значи зада насуча сгънатия ми трябва 4 метра парче нали не бъркам в размерите? Иначе си намерих материали и в най-скоро време започват експерименти. Very Happy
П.с съгласуването голяма загуба ли ще даде Question
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети