| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivan_pop Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 10, 2012 21:11 Заглавие: Ултразвукова вана CD2800 |
|
|
Имам ултразвукова вана CD2800 която е реализирана по следната схема:
http://jumperone.com/files/2012/02/ultrasonic-cleaner-re/CD7810_Ultrasonic_Cleaner.pdf
Разликата в стойностите на елементите е следната:
при мен C17 и C18 са 200нф.
L1-1 и L1-2 са с по 8 нав.
D12 липсва макар че има място за него на платката
Производителя дава на ваната да работи непрекъснато 3мин.Аз съм я пускал да работи около 2-3 часа непрекъснато.В този режим я ползвах 2 години но ваната изгоря.Бяха се прецакали двата транзистора,C22 и C16 и единия от C17 и C18(не помня кой точно).Смених изгорелите елементи и ваната заработи.След около 20 мин. обаче пак изгоря.Бяха пробили и двата транзистора в прехода база-емитер.Смених транзисторите и ваната пак заработи.След около 5 мин. работа обаче радиатора на тразисторите се напича яко и ако я оставя да работи мисля че те пак ще дадат фира.
Очаквам предложения как да реша проблема!
Моите идеи са да сложа резистори между база и емитер на транзисторите или да увелича R19 на 2 ома? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 10, 2012 22:39 Заглавие: |
|
|
А R12 и R15 мери ли ги? Д6 и Д7? С осцилоскопа виж дали е вярна честотата. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
ivan_pop Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 11, 2012 18:36 Заглавие: |
|
|
| R12,R15 и D6,D7 като ги меря с мултицет са здрави.С осцилоскоп ме е шубе малко да меря че са високи напрежения и може да изгоря осцилоскопа. |
|
|
 |
Петър Христов Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 11, 2012 19:27 Заглавие: |
|
|
Сигурен ли си че транзисторите които слагаш са качествени?Да не се окаже че имат голямо съпротивление и за това греят
А за осцилоскопа ако имаш сонда 1:10 хич не го мисли,много трудно ще го повредиш,особено върху трафчето на ОВ. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 11, 2012 19:42 Заглавие: |
|
|
Пробвай да сложиш във емитерните вериги на 2-та транзистора по един кондензатор 10нф. Свързваш го паралелно на двата резистора в емитрните вериги. Това ще доведе до обратна връзка и би трябвало да намали греенето на транзисторите. Друго което може да се пробва, да сложиш по мощни транзистори от тази серия _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
ivan_pop Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 11, 2012 20:27 Заглавие: |
|
|
| Транзистори купувам нови,как да съм сигурен дали са свестни.А това че транзисторите бяха пробили база-емитер ме навежда на мисълта че най вероятно управляващите им импулси нещо не са наред.Ако бяха изгорели от прегряване мисля че прехода колектор-емитер ще се прецака. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Дек 11, 2012 20:33 Заглавие: |
|
|
| А ти какви транзистори сложи ? Да не си сложил BU406D те имат резистор б-е. |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 11, 2012 20:40 Заглавие: |
|
|
С19 как е? Идеята е L4 ,C19 и трансдуцера да пропускат само една честота, за другите тяхното съпротивление да е по голямо и генераторът да се самовъзбужда само на тази честота. Ако е увреден трансдуцера(спукан, счупен,окъсен) или С19 да е вече с друг капацитет или пробил честотата може да е доста по висока и транзисторите да не издържат. Затова те карах да провериш с осцилоскоп. _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
ivan_pop Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 17, 2012 21:54 Заглавие: |
|
|
Проблема се реши след смяната на C19.Оригиналния беше 4,7нф замених го с 1нф.Предполагам че трансдюсера си е променил параметрите.Оригиналния си беше добре след като го премерих.
Темата е за ключ май! |
|
|
 |
|