Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на температура- съвет
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 12:49    Заглавие: За ТД Отговорете с цитат

Ако ще ползваш термодвойка, не забравяй, че тя мери температурна разлика, а не абсолютна температура. Вследствие на което ще трябва да мериш температурата и на другия й край, или да сложиш там друг сензор за температура и да направиш схема за темп. компенсация.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

какви токове какви пулсации ?!
терморезистор - постоянен ток макс 1,5mA и напрежение 3,3 волта тече през него, няма импулси, все едно да пуснеш 10 пъти по-слабо от обичайно да свети един светодиод над пчелата.
Нагревател - ампери ток постоянен импулсен какъвто ще да е е 1000 пъти по-голям от този през терморезистора.
А за термодвойка ти трябва сериозен усилвател с компенсация на нулата, има такива на аналог device (AD8495) / microchip и т.н и в крайна сметка е все тая като с терморезистор с разликата че е много по-скъпо и сложно.
По принцип термодвойки се използват за високи или много ниски температури.
Ето ти готов вариант с теморезистор.
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 13:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж

на линка Схеми за регулиране и поддържане на температура скрол до към края на страницата .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 15:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имам известен опит с пчелите....
Няма пчелно семейство загинало от студ, загиват от глад или болест, подради лошо подреждане на питите или некачествен мед, или от всичките неща по малко.

Не бях чувал за топлене на пчели, известно ли е някой да го прави. Освен това не мисля, че е полезно да подмамваш семейството по този начин, защото може да деорганизира пчелното кълбо и ако спре тока на твоя нагревател, то да загине, освен това може да бъде подтикнато да се развива прекалено рано.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 20:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Да абсолютно си прав. Нормално развито, добре зазимено и здраво семейство няма никакъв смисъл да се закача зимно време. В началото съм уточнил, че става въпрос за слаби семейства в края на зимата и особено ако майката започне по-рано яйцеснасянето.
Колега Techmaniac, аз искам да си направя мониторинг на кошера, а не само управление на нагревателя. Затова именно искам да ползвам контролер, който след време се надявам да успея да свържа с компа.
За сега най ми допада идеята на колегата АА. Ще помисля още малко и утре съм в Комет
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 21:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Излиза, че си търсиш занимавка и се чудиш какво издевателство да направиш на пчелите с това подгряване. Баща ми е пчелар, и сме гледали много семейства, както даданблат и многокорпусни, също и фарар. Milmar e прав, пчелите не умират от студ, а от неправилно заземяване есента. Когато е слабо семейството, можеш да помогнеш с медени питки, с бързо отваряне и затваряне. Времето като се затопли, се прави комбинация едно към едно, мед и пудра захар - питки. Пчелите трудно преработват захарта. Сега продават готови смеси за ранно подхравнане, комбинация с прашец, и др. Когато започнеш да подгряваш, кълбото се разпръсква, майката започва да снася, а няма ресурс за покриване и топлене на пилото от пчелите. Ако няма прашец, пак трудно можеш да ги спасиш. Сега, като е студено пчелите се топлят взаимно, като външните пчели влизат навътре в кълбото, а вътрешните излизат, но това става с бавно преместване по питите на които има мед. Тогава хабят много енергия. Ако питите не са редовни, а имат на места мед, изминават голямо разтояние без да се хранят. Най-често умират, когато се прехвърлят от пита на пита.
Грешен ти е подходът с това следене на температурата. Не се прави така, както ти си мислиш. Старите пчелари следят въпросните семейства със слух. Вкарва се тънко маркуче /шлаух/ Г образно, вътре в кошера, и на ухото чуваш какви звуци издават. Правил съм опити с малък микрофон, усилвател и чуваш какво става вътре. Микрофонът остава вътре, а външно с букса свързваш към усилвателя или слушалки. Когато звукът отслабне от пчелите, и се чува слабо, тогава се намесваш. Но си трябва опит да хванеш разликите. На базата на звук, преобразуване в друга величина, може и до компютъра да го докараш.
Така, че това със следене на температурата и подгряването се заблуждавате. Има си вътрешна циркулация, и измерванията няма да са точни. И това с датчикът до хранилката не е правилно. Истината е в 3- 3,5 сантиметрови чамови дъски за сандъците, а не както сега ги правят 2 - 2,5 см. от топола, липа. Wink
Върнете се в началото
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 22:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога да споря по почти всичко казано от теб, но не е тук мястото. Ако искаш пусни тема в някой пчеларски форум и дай линк. Само да те предупредя, че ми се струва важно- когато пчелите са спокойни, те са тихи. Ако ги чуваш нещо не е наред.
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Пон Дек 17, 2012 23:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Пчелите са цяла наука, тънкости има много! Тука е дадено устройство, и е описано за звуците.
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia24_spisak.htm
Върнете се в началото
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 18, 2012 0:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Микрофона също е добра идея. Истината е, че колкото пчелари, толкова методи на работа. Всеки мисли че е прав. Ето:
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia149_spisak.htm
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Дек 20, 2012 21:47    Заглавие: Отговорете с цитат

За поставената цел няма по-неподходящ метод за мерене на температура с термодвойка:
1. Къде ще е вторият край на термодвойката? Ако е в близост до кошера, т.е. навън, температурните колебания ще са толкова големи, знака на сигнала непрекъснато ще се мени, така че е по-добре термодвойката да се "обърне", т.е. да се мери външната температура, а пчеличките да поддържат постоянна температурата на пасивния край. Ако пък вторият край е в къща, то дължината на термодвойката ще е огромна (не знам дали някой произвежда такива) и ще служи за антена на микроволтовия усилвател.
Разбира се, вториат край може да се термостатира в близост до кошера, но едно такова съоръжение ще струва колкото и контролера за меренето.
2. Чувствителността на известните биметални термодвойки е изключително ниска и затова те се използват при температурни разлики над 150 - 200 градуса (например за мерене температурата на накрайници за запояване).
В заключение, въпреки че теоретически е възможно, в дадения случай използването на термодвойка (при наличие да толкова много други температурни сензори) си е чист мазохизъм.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети