Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Референдум АЕЦ - ЗА или ПРОТИВ
Иди на страница 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  

ЗА или ПРОТИВ строежа на нова АЕЦ
ЗА
57%
 57%  [ 60 ]
ПРОТИВ
42%
 42%  [ 44 ]
Общо гласове : 104

Автор Съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 0:17    Заглавие: Референдум АЕЦ - ЗА или ПРОТИВ Отговорете с цитат

Във връзка с предстоящия референдум мисля че можем да си кажем мнението. Не разделям темата на Белене и нов реактор в Козлодуй.
Нека бъде по-скоро принципно.
Аз съм ЗА.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 2:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Нали въпроса е нова централа?

Малко съм тъп и не мога да вдяна защо онова самоходно кюфте и в частност управляващите толкова се напъваха да махнат думата "Белене"? Не знам за друго подходящо място, че и лицензирана площадка.

Все пак има доста технически въпроси на които няма отговор. Като се почне от тип на реактори, мощност, съхранение на средно и нискорадиоактивни отпадъци и още много да не задълбавам. Тук сме все пак технически грамотни хора, пък какво остава за останалите.

И си примомням един филм с Еди Мърфи. Като го питаха за или против атомната енергетика е. Ако е за - ще му плаща атомното лоби, ако е против - въглищарското.

А и около въглищарките има доста въпроси - уж една до друга, суровината им на една цена, но НЕК плаща тока 3 пъти по-скъпо на частните спряно държавната.

За възобновяемите събота сутринта при Кошлуков Тренчев каза че имаме инсталирани да захранваме половин Европа - таман 12000MW. Жалко че слънцето и атома не са постоянни колкото атома.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 8:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Филипов написа:
...Жалко че слънцето и (вятъра ?) атома не са постоянни колкото атома.

Аз лично си мисля, че за съжаление на този етап и сигурно половин век занапред, атома няма алтернатива. Всички държави които правят слънчогледи и вятърни мелници за мен просто инвестират пари без да се очаква дивидент в тяхна полза. Това е пътя на осъвършенстване на технологиите, но ще е за наша сметка, на клиентите за тока, т.е. за всички ни. Въпреки това, макар че съм все пак грамотен поне на средно ниво по отношение на токове, централи ... още нямам решение за себе си какъв да е пътя на България и децата ни, дай Боже да вивеят в нея!

Ще гласувам със сигурност, няма начин да подвиеш опашка, да се скриеш и да си кажеш "не съм виновен, защото не гласувах" за евентуално неправилно взето решение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 10:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Нов реактор в Козлодуй е някакво възможно решение. Но за Белене съм против! Имам някакви тъй да се каже контакти в тая област и нещата не опират само до политика. По-скоро опират,ама дотолкова кой какво договаря и какво ще налапа от тия договорки! Защото токът,добиван от такива мощности-много е добре. Ама отпадъците? Грамотни хора сме и все сме чували колко струва погребването, утилизацията или преработката им. Да не говорим пък изобщо за сигурността при транспорт или съхраняване на тези изключително опасни елементи!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Филипов написа:
...не мога да вдяна защо онова самоходно кюфте и в частност управляващите толкова се напъваха да махнат думата "Белене"? Не знам за друго подходящо място, че и лицензирана площадка.....

Май нещо говориха, че било противоконституционнно да се пуска на референдум въпрос, който изисква експертна икономическа оценка. Затова махнаха конкретиката от въпроса (т.е. дали да се продължава АЕЦ Белене), в следствие на което въпроса стана абсолютна боза, както и референдума стана от безсмислен, по-безсмислен. А червените пък лежат на гордостта на българина "да имаме повече"....

Не че не искам централа и нови мощности - напротив, искам! Но в крайна сметка под предтекст за конфиденциалност, секретност и прочие никой не казва нищо конкретно в полза на ДА или НЕ.

"Всите са маскари" - е казал Алеко преди повече от 100год. и промяна няма Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 12:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Някъде в зората на демокрацията имаше някъкъв реактор, на който следите се загубиха. Спомням си че 2 години плащахме някъде по дунавско пристанище да го съхраняват и след това някъде зачезна. Доколкото се сещам беше чешки от Шкода и го бяха поръчали за Козлодуй.

А цитираното самоходно кюфте досега е казало толкова лъжи, колкото не са Гьоринг и Гьобелс за цялата им политическа катриера.

И ненапразно споменах ниско и средно радиоактивните отпадъци. Защото високо си ги вземат обратно. Който не знае - след реакцията уранът се превръща в плутоний. А той отива директно за атомни бомби (бойни глави на ракети).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
rolling_heads
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 17:51    Заглавие: Отговорете с цитат

От гледна точка на глобалното затопляне, всяка АЕЦ топли водата яката.
Аз съм против.
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 19:43    Заглавие: Отговорете с цитат

А 'щото път ТЕЦ-ът студ прави...
Да разчитаме на соларни и вятърни сме далеч още, а водните е ясно че и те малко дават.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Във връзка с глобалното затопляне една АЕЦ практически няма принос в него.
За разлика от АЕЦ обаче примерно само „Топлофикация Русе” за 2010година е изхвърлила в атмосферата 727 000 тона парникови газове. Smile
А колко ли парникови газове е изхвърлила АЕЦ? Laughing И още нещо - годишно сгурта и пепелината произвеждана от тецовете на твърди гориво у нас е около 6-7 милиона тона.
А колко тона отпадъци произвежда една АЕЦ годишно?
Върнете се в началото
Tsvetkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хитрино, Шуменско

МнениеПуснато на: Пет Дек 21, 2012 20:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че който разбира от двете прости думи - Последици (от атомна енергетика) и Референдум, ще гласува ПРОТИВ.
За пръв път у нас се дава възможност на всеки да гласува не по партизански, а за здравето и за бъдещето на децата си.

Idea Arrow Arrow Редактирано заради пряка и необоснована агитация Exclamation
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3 ... 13, 14, 15  Следваща
Страница 1 от 15

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети