Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за терморегулатор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 07, 2012 22:18    Заглавие: За съветите относно пул-ъпите Отговорете с цитат

Цитат:
сложи по един пул ъп към + от всеки бутон по 10 к

Защо? Две защо - защо тук и защо 10к? С какво ще помогнат при пул-даун на RB6 1к?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bacho
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: ~Наоколо

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2012 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Привет!
Сглобих схемата на термостата, но имам проблем с дисплея (не показва нищо, но подсветката работи). Той е 16х2 както е описан, но искам да попитам дали има значение какъв модел е или всички са стандартни. Друг проблем на който се натъкнах и който може би е главният проблем е че когато програмирах PIC-а в HEX файла за осцилатор му беше зададен RC - вътрешен (до колкото съм на ясно че RC e вътрешен), а по схема има външен такъв. Пробвах и с външния - XT и проблема с дисплея не се реши.
Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2012 17:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Дисплея има значение - контролера му за управление трябва да е като на този от схемата - предполага се че този, който ползуваш е с масовия контролер на HITACHI. Към Vee обикновено се подава напрежение от тример 10к. Напрежението се настройва за да се вижда добре това, което е на дисплея. Така към Vcc мисля че не е добре. При мене подобен дисплей работи прилично примерно при Vee=0.6V. Правилно ли е програмиран файла в процесора - не знам дали може да се каже ей така. А дали е правилен самия файл - божа работа. Трябва някой да е пускал конкретната схема за да може да се даде адекватен съвет. Един друг въпрос - как ще се настрои устройството, за да работи задоволително точно? Ще се разчита, че термистора има точно необходимата характеристика ли?
Ако не ти се получи може да направиш схемата от линка http://hardlock.org.ua/viewtopic.php?f=9&t=10 - работи със сигурност.
Върнете се в началото
Bacho
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: ~Наоколо

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2012 19:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Дисплея е оправен с потенциометър!!! Много благодаря за решението.
Сега имам други въпроси:
1. Когато свържа към схемата датчика за температура (термистора), волтажа пада на 2... волта. Това нормално ли е или трябва да държи задължително 5в.
2. На дисплея ми излизат началните символи (версия и кой е правил кода) без след това да ми изписва температурата и настройките. Може ли това да е защото не съм сложил бутоните и да чака за натискането на някой от тях?

Цитат:
Един друг въпрос - как ще се настрои устройството, за да работи задоволително точно? Ще се разчита, че термистора има точно необходимата характеристика ли?

Като му дойде ред ще го мисля. А и мисля че с потенциометъра трябва да се "играе" за да се постигне желаната калибровка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2012 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Кой "волтаж" пада? Според тебе трябва ли да падне или не трябва, след като се включи термистора? Да разбраме ли, че първо се подава захранващо напрежение към схемата, а след това се включва термистора - ако е така защо е необходима тази последователност на включване? Ако мислиш че "волтажа" не трябва да падне, а той все пак пада - на какво ли може да се дължи това?
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2012 23:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Не променяй PIC16C84, остави го същия. HEX файлът е писан за него. Виж какво пише при Руснаците. http://cxem.net/mc/mc72.php и в те са писали за този термостат. Последния бин файл не трябва да се променя. Ако започне програмиране има вероятност програматора да го затрива, вкарваш му HEX-а фабричния бин изчезва.
И ориналът е с PIC16C, преведи си оживяването и настройките.
http://technology.niagarac.on.ca/staff/mcsele/TemperatureAlarm.htm
Извинявам се, че пускам линк към унгарския форум, модераторите ако преценят могат да изтрият мнението, но и там срещат същият проблем като твоя. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_530.html?pg=256. Denon 888 пуска запитването, преведи си с преводач, какво са дискутирали унгарците. от 257 стр. напред. И той, като теб променя pic. Много ги слушаш тук дето ти дават акъл за друг PIC Smile
Върнете се в началото
soton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2012 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Лично на мен не ми стана ясно целта на тази тема каква е:да се направи терморегулатор за бойлер или да се обучава поредния любител на микроконтролерите,на който никак не му се чете.Щото терморегулатор с ЛМ 35 се прави за отрицателно време,а иначе ще стигнем до ардуино а може би до специализиран компютър с Юникс!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети