|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
somatrg Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2013 17:07 Заглавие: Краде ли се ток |
|
|
Здравейте,нов съм в този форум, но съм в необяснима за мен ситуация и искам адекватно мнение от някои запознат специалист.Случаят ми е следният:Живея на квартира в Пловдив в двуфамилна къща на 2-ри етаж.Този 2-ри етаж е закупен от строителна фирма за нейни работници и сега се дава под наем свободно.По принцип етажът е един апартамент,който чрез малко преустройка е разделен на две гарсониерки и една боксониера.Едната гарсониерка е изнесена на електромер долу на централното табло,както и апартамента на 1-вият етаж,където си живеят постоянни собственици.На централното табло има и общ електромер за моята гарсониера и боксониерката,като на на6ия етаж има два електромера,свързани след този долу,които да разделят киловатите.Но ми се струва че нещо не е наред,защото моите киловати са доста надвишени,а на другата стая доста малко поне според мен.Имам готварска печка,бойлер,компютър и отоплителна печка 2,5киловата,която си има реле и си поддържа температура.за декември имам 260 лв тока другата стая няма и 100,при положение че печката не работи на пълна мощност и топля същото като големина помещение.Въпроса ми е дали е възможно да има някаква кражба от съседната стая,дори и неволен или човека от долу нещо да е направил като са сменяли елмерите,или като са свързвали нашите локални елмери да са объркали нещо.Централните долу са електронни на EVN,а тези горе са от старите.Интересното е,че за 4 месеца долният електромер е отчел повече киловати от сбора на двата горе,но не е фрапантна разлика-35kW за 4 месеца.прилагам и снимка на свързаните контролни електромери на моя етаж,Този в ляво е моят.Ако някои може да ми помогне с отговор ще съм много благодарен
http://somatrg.alle.bg/
Последната промяна е направена от somatrg на Чет Яну 03, 2013 18:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2013 17:28 Заглавие: |
|
|
| Извикай си електротехник. Линка дето си дал води към ... нищо смислено. |
|
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2013 17:49 Заглавие: |
|
|
| Най простото което може да направиш е да спреш всичко в твоя апартамент и да видиш дали електромера ще отчита някаква енергия. Ако електромера е дисков ще разбереш дали отчита енергия по диска, ако се върти значи отчита киловати, ако е електронен най вероятно има контролна лампичка което мига при консумация, или свети постоянно при липса на такава. |
|
|
 |
somatrg Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2013 18:07 Заглавие: |
|
|
| Правил съм го,проблема е,винаги знаят кога съм си в нас |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2013 18:44 Заглавие: |
|
|
Ще направиш така: прибираш се вечер по тъмно и веднага изключваш главния предпазител. Ако изгасне тока на съквартирантите значи крадат ток и то от тебе. Или сутрин излизаш но преди това си записал киловатите на електромера.Вечер когато се прибереш трябва да е на същите киловати електромера. И още нещо тези електромери на снимката след 2-3 годишна работа започват да отчитат с грешка -10 или -20%. _________________ Only The Best Is Good Enough!
Последната промяна е направена от chikov на Чет Яну 03, 2013 18:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2013 18:45 Заглавие: |
|
|
| ами извикай някой ел. техник за да огледа положението как е |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 03, 2013 21:52 Заглавие: |
|
|
| Техниците от EVN не се интересуват от подотчетни електромери, какъвто изглежда е твоя. А какво е правено по него , или какви скрити кабели има под таблото никой не знае. ) |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2013 0:41 Заглавие: За сметката |
|
|
260лв вероятно е около 1400квтч дневна и нощна общо. Имаш отоплителна печка 2.5квт, ако работи през ПОЛОВИНАТА време е 900квтч на месец. Имай впедвид, че с 1.25квт средно много трудно се сгрява стая 12кв.м. през декември, особено в къща, особено ако помещението над теб не се отоплява. Готварска печка, бойлер, компютър - и те се посъбраха, много вероятно е да си ги харчиш. А е възможно и при разделянето да са "забравили" някой контакт от съседите към твоя електромер.
Има един прост метод да провериш дали те крадат - изключи ВСИЧКО за няколко часа (най-добре едно денонощие) докато съседите са си у тях и си наблюдавай електромера през това време. Ако електромера отчете нещо - дири крадеца или смени квартирата... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|