| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 04, 2013 22:26 Заглавие: |
|
|
| Мдааа... Извинявам се за което. Мое недоглеждане. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2013 10:07 Заглавие: За удвояването |
|
|
| Ако държиш на удвояването - виж какво може CD4046 примерно. По-лесно е да отвориш оборотомера и да го преправиш да показва вярно. Вероятно ще стане за 5 минути. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2013 10:43 Заглавие: |
|
|
Emil74 Вартбург е и е червен на цвят сигурно
Та сега по темата за да се получи това със прескачането на стрелката има някакъв проблем със сумирането на импулсите. Може би диодите са наобратно свързани. А и ми се струва, че трябва един резистор след тях къмто маса. Примерно 1 килоом. Щото може на входа на оборотомера да има кондензатор и като туриш диодите чакай да мине прав ток  |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2013 11:14 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | .....може на входа на оборотомера да има кондензатор и като туриш диодите чакай да мине ... |
Toва лесно може да го провери като опита с диод и импулси само от едната бобина .
-остава най-лесното решение ,може на принтер може на ръка да се напише  |
|
|
 |
Shishmanov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 0:46 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички отзовали се! Смяна на скалата не искам да правя, тъй като към момента оборотомера е разграфен до 8000, ако сменя скалата ще станат 16 000 оборота което е смешно, предвид че колата прави около 1/3 от тези 16 000 оборота.
Вариянта със вземане на сигнал от трите бобини ми хареса, може да пробвам на 6-цилиндров режим на видим как ще е...
Интересното е че ако взема сигнал само от едната бобина с обикновенно кабелче, без диоди резистори и т.н. си показва отлично без трептения на стрелката, само дето отчита наполовина. И впрочем трептенето на стрелката да не се разбира като леко подскачане със 100-200 оборота, а направо си подскача между 3000 и 5000 да кажем.
Схемата представлява следното - посока откъм бобината към оборотомера: диод 1n4007, резистор 1 килоом, кондензатор 330 нанофарада. Това важи за двете кабелчета с които съответно взимам сигнал от 2 от бобините, после двете кабелчета се преливат в едно и то влиза в оборотомера. И между другото да - колата е Вартбург, но това едва ли има значение в случая
Все пак ще съм благодарен на още идеи... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 13:51 Заглавие: |
|
|
Да малко Вартбурзи останаха вече за съжаление. А този със електронно запалване ли е ? Диодите как са вързани катодите чертичките им накъде са, към общата точка нали ?
Иначе както е така със двата диода пробвай да откачиш откъм едната бобина. Мисля че проблема може да се реши със някакъв формировател на импулсите. Просто схемата с диодите влияе. Може и този резистор да е големичък пробвай нещо 50-100 ом. Абе най-лесно е да се премери със осцилоскоп какво става. Във всеки случай може да се направи без много усложняване. В краен случай с някой транзистор.
Иначе на празен ход и така както е сега може да се понапълни оборотомера де  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 14:19 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | ...кондензатор 330 | този кондензатор как е свързан ? ако е сериино на диода и резистора - махни го .
Опита ли с диод и импулси само от едната бобина / когато са две опитай да размениш посоката на навиване на 1ния от кабелите ако така взимаш сигнал/
Видя ли това Simplified model of a Resistive (diode) Frequency Doubler
Виж и това :
тук |
|
|
 |
Shishmanov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 16:53 Заглавие: |
|
|
Здравейте колеги! Ако откача единия кабел т.е. да вземам сигнал само от едната бобина всичко с отчитането е точно, без значение дали има диод или без него, обаче оборотите са наполовина. Вартбурга е с електронно, но това в случая едва ли е от значение тъй като взимам сигнал от бобината. Диодите са свързани както трябва - лентичката е откъм общия кабел т.е. към оборотомера.
Файла го видях но в него има доста схеми и незнам коя точно ми трябва, а аз общо взето не разбирам от електроника имам някакви много основни познания и това е...
Ако може да ми кажете коя точно схема от приложения файл да ползвам и дали всички необходими елементи могат да се намерят ще съм благодарен  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 17:27 Заглавие: |
|
|
| Shishmanov написа: | .... и дали всички необходими елементи могат да се намерят ще съм благодарен  |
Да ,за схемата ИС 4538 - Комет 20-50стотинки цък |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2013 18:01 Заглавие: |
|
|
В самия оборотомер си имаш формировател на импулсите и затова не трябват диоди и кондензатори. Свържи ги всичките през съпротивления около 10 ком към входа и му задай да е 6 цилиндров двигателя.
То като се прави нещо трябва да се знае принципа на работа. При двутактовия едноцилиндров двигател при всеки оборот се подава 1 искра, докато при 4тактовия на 2 оборота се пада по една искра. Ако е 4 цилиндров четиритактов за оборот има по 2 искри за оборот, а при 6 цилиндровия 3 искри. При двутактов 3 цилиндров за оборот се подават 3 искри на оборот.
Оборотомера работи на принципа на интегриране на сигнала от бобината . На теб ти показва с 2-та сигнала от бобините различно защото не са през равен интервал от време. Между 1 и втора бобина имаш 120градуса на коляновия вал, а между 2 и 1 е 240 градуса. За да показва вярно и да не подскача стрелката тези 2 импулса трябва да са през 180 градуса.
Та с показания удвоител няма как да стане защото при различна честота импулса ще е различен защото неговата дължина се определя от RC групата.
Направи както ти казвам и пей сърце  _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
|