Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на разстояние

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Нед Яну 06, 2013 19:48    Заглавие: Измерване на разстояние Отговорете с цитат

Имам един проект в университета и трябва да направим робот, който да хвърля тенис топка в един обръч, като разстоянието на робота се променя между 2 и 5 метра.
Засега сме се спрели на ръчно въвеждане на разстоянието, но на мен ми се иска да е автоматично. Доста време търсих схема, която да стане, ама не намерих нищо, което да е изчерпателно написано за обхвата, който ми трябва. Схемата за измерване ще подава информацията на микроконтролер.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 06, 2013 20:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време четох че това може да се направи с ултразвук, а другия вариант който аз ти предлагам е да сложиш датчици на обръча, ако това е позволено разбира се, така главата която изстрелва топките ще следи постоянно топките...
ако не се лъжа нещо такова търсиш http://www.robotev.com/product_info.php?products_id=161

Последната промяна е направена от erolchy на Нед Яну 06, 2013 20:08; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
bad_boy_2
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Нед Яну 06, 2013 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

За схема не мога да помогна но поне идея мога да ти дам. Може да се вземе готова лазерна/ултразвукова или някаква друга електронна ролетка и от нея да се използва показанието за разстоянието.
Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 06, 2013 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Като напишеш ''Laser Rangefinder scheme'' ще ти излязат много схеми, аз поне намерих няколко, за да напишеш програмата обаче ще ти трябват и познания от механика 2 или по точно от раздел динамика, за да може да изведеш траекторията на топката и да знаеш във всяка една точка къде ще се намира, за целта ти трябва да въведеш диференциалното уравнение за движението на материална точка и си готов ... Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 06, 2013 21:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Или пък парктроник.
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Пон Яну 07, 2013 8:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно е да мериш разстояние до стена, друго е до центъра на обръч с неясен диаметър и неясно разположение в пространството. Иначе датчици за разстояние дал господ - примерно: https://www.google.bg/search?q=srf04&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
В случая вида датчик, схемата му, разстоянието като че ли не е основния проблем.
Върнете се в началото
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Пон Яну 07, 2013 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Диаметъра е ясен - 50см е ринга, на още толкова от земята. Какво точно представлява не знам, ще го мислим това.
Нищо не мога да сложа на ринга, робота трябва да е автономен.
Благодаря на erolchy, че ме насочи, намерих по-голям вариант на датчика, който предложи. Пускам го тука ако някой попадне на темата и му потрябва подобно нещо. http://www.datasheetdir.com/GP2Y0A710K0F+download
Темата може да се смята за приключена, благодаря на включилите се.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети