Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автоматично зарядно за автомобилен акумулатор - част 40
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Яну 09, 2013 16:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Niakoi написа:
Лично аз съм правил това зарядно: http://forum.eshop.bg/attach/download.php?fileid=209469 - работи си прекрасно. Беше доста одавна и не помня подробности.

Това е модернизиран вариант на оная схема с двата руски тиристора, дето бях харесал. Благодарско за инфото, няма да търся аналози.

Сетих се, схемата на Колев няма автоматика. Така ми изглежда.

Последната промяна е направена от Rabin на Сря Яну 09, 2013 17:09; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2013 8:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти конкурс за схеми ли правиш бе.Кви аналози бе всичко си го има по магазините а и в повечето случаи е достатъчно да сложиш същия елемент или с малко по добри параметри \на тиристора\.Или да беше кой елемент за какво служи и как работи.Не ти е нужно да търсиш тетрадка за 1-б клас
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2013 10:14    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk написа:
Ти конкурс за схеми ли правиш бе....
Или да беше кой елемент за какво служи и как работи.Не ти е нужно да търсиш тетрадка за 1-б клас

Не, търся нещо проверено. Една камара теми, и все завършват с назидателно конско. И нищо по същество.
p.s. Събирам си елементите от последната схема с двата тиристора. Сдобих се с нея благодарение на колегата и благодарение на тази тема.
Върнете се в началото
kolo
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2013 12:03    Заглавие: Автоматично зарядно за автомобилен акумулатор - част 40 Отговорете с цитат

Rabin, дигни летвата, започни да търсиш зарядно с регулиране на тока и с десулфатизация.Според мен не избра най-добрата схема но това си е мое мнение. Успех!
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2013 17:30    Заглавие: Отговорете с цитат

В първия пост е написал "....... сега искам и да спира само като се зареди...".Схемата отговаря на това условие,другото си е негов проблем Very Happy .Между другото схемата и аз съм я правил преди 20 и кусур години,с руските елементи,и работи и в момента в един АВР
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 10, 2013 17:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Смятам да направя схемичката с двата тиристора. Ще снимам и ще пиша. Писах защо и как, но има някакъв проблем с форумния софт и половината мнения ми затриха.
Върнете се в началото
soton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Яну 11, 2013 22:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Много хора напоследък са болни на тема усложняване на решенията с микроконтролери,а най правилния заряд се прави в колата с едно реле и най близкото решение е класическата схема с 723 и два 3055 - всякакви други изгъзици водят до пари и ядове.
Интересно дали ще се намери някой да каже че тази схема не работи!
А относно изключването след 14.2 в. или там колкото решите над 13.8 в.то не е оптимално решение защото повечето акумулатори имат голям собствен разряд и за това се ограничава напрежението и се оставя само поддържащия ток.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 10:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Mикроконтролерите не са усложнение. По-лесно ми беше да бодна едно Тини на паралелния и с 10 реда код да си свърша работа (писах за това в друга тема, до ден днешен си бачка). Пускаш му 5 волта и работи! Дори без кварц, с всичките уговорки на решението.
Има друга мизерия. За отговорни неща иска хардуерен бакъп. Процесорите имат гадния навик да се смущават и шашкат от нищо.
А да тръгна да правя разработки по dI/dt , dU/dt си е вече дебела работа. Не ме бърка да напиша кода, но да уцелиш реално работещите стойности си е яко ресърч, и цели екипи се занимават с такива неща. Разни там термокомпенсации -хубаво, ама аз вече в трети форум не мога да намеря еднозначно колко да е тая компенсация. Самото писане на сорса е интересно занимание, ама да има кой да казва какво се търси като резултат.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 11:30    Заглавие: За акумулатора Отговорете с цитат

Ти къде провери? Ето какво пише в първата статия на намереното от гугъл за зареждна на оловен акумулатор:
Open-circuit (quiescent) at full charge: 12.6 V (2.1V per cell)
Open-circuit at full discharge: 11.7 V
Loaded at full discharge: 10.5 V.
Continuous-preservation (float) charging: 13.4 V for gelled electrolyte; 13.5 V for AGM (absorbed glass mat) and 13.9 V for flooded cells
1.All voltages are at 20 °C (68 °F), and must be adjusted −0.0235V/°C for temperature changes. - това се отнася за 6-клетъчен акумулатор, за друг брой трябва да си го преизчислиш.
2.Float voltage recommendations vary, according to the manufacturer's recommendation.
3.Precise float voltage (±0.05 V) is critical to longevity; insufficient voltage (causes sulfation) is almost as detrimental as excessive voltage (causing corrosion and electrolyte loss)
Typical (daily) charging: 14.2 V to 14.4 V (depending on temperature and manufacturer's recommendation)Equalization charging (for flooded lead acids): 15 V for no more than 2.205 hours. Battery temperature must be absolutely monitored.
Gassing threshold: 14.4 V

Ето ти една примерна статия по въпроса тук
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Човек, вече за трети път споменавам, че ни продават акумулатори с разреден електролит. Нямам възможността да правя изследвания как това влияе върху нещо толкова пипкаво като зарядното напрежение и термокомпенсацията. В Гугъл може да прочетеш, че плътността трябва да е 1,28, а пък мериш под 1,19. Чак ампулата не може да го хване колко точно е разреден.
Дали така е нормално - производителят не казва. Факт, че акумулаторът работи така.
Споменах и за склонността на процесорите да забиват от нищо.
На който му се занимава - да пише код и да прави. Аз нямам желание. На мен елементарната схема се надявам да ми свърши работа. За това и питах за проверена схема.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 4 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети