Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Трансформатор за обратен ключов стабилизатор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 9:30    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper -благодаря,за конкретните и изчерпателни отговори.

гигант - обиди и мъдрости от фолклора показват само че тази материя не ти е от ясните, ако прочетеш съответната литература ще ти се изясни , ще ти трябва по малко време от времето , което отделяш на простотията .
Въздушната междина при обратните стабилизатори на напрежение се прави по следните причини :

- за да не се насити сърцевината

- за запасяване на енергията

- линеализира индуктивността

По горното не е зависимо от това колко съм "изпъкнал" или "вдлъбнат", проверено е на практика.Темата е за заключване .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 10:22    Заглавие: За трансформатора Отговорете с цитат

Не знам какви конкретни отговори ти е дал тропер, аз поне не ги виждам. Наистина не ми е ясно как мога сметна трансформатор без да знам напрежението, тока и работната честота. Ако ги науча, ще мога да сметна има ли нужда от междина или не за ТОЯ модел ферит. И да отговоря конкретно.

Понеже, освен казаното по-горе, си нагъл и невъзпитан, за теб точно НЯМА да го направя, дори да ми плащаш по 100лв/ч за напъвацията! За много други бих го направил гратис, ама точно за теб - по никакъв повод!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 12:51    Заглавие: Re: За трансформатора Отговорете с цитат

gigant написа:
Не знам какви конкретни отговори ти е дал тропер, аз поне не ги виждам. Наистина не ми е ясно как мога сметна трансформатор без да знам напрежението, тока и работната честота. Ако ги науча, ще мога да сметна има ли нужда от междина или не за ТОЯ модел ферит.
Понеже, освен казаното по-горе, си нагъл и .......!

- гигант за пореден път ми приписваш твое поведение .
Цитат:
...не ми е ясно как мога сметна трансформатор без да знам напрежението, тока и работната честота..
и на мене , но пунктуално в твой стил от схемата от линка, който съм дал могат да се вземат . Uin ~220V , Ipri от това че е 75W,100kHz от / CtRt 3842 /,
Не съм искал от никого да ми изчислява каквото и да е , трансформатора е изчислен параметрите му ги написах ,захранването работи перфектно. Въпросът ми е затова за което е темата.
Не ми натрапвай услугите ти платени и безплатни,както и гратисните ти обиди , има други раздели за това.
- поне един обратен стабилизатор реализирал ли си по схемата с двата ключа ?
Темата е за затваряне.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Магнотопровода в случая ферита, има за цел да провержда магнитното поле. За флайбека е необходимо някъде да се запасява енергия. Това става във въздушната междина. Феритите тъй като не са идеални имат свойството да запасяват някакво малко количество магнитна енергия. Но тя е много малко. Ако ферита е много голям а мощността е малка в действителност може да се направи без междина. Но това не е оптимален вариант. Laughing
Иначе има и някои типове материали като например жълтото колело на комп. захранване които вътре имат прах, те имат т.нар. разпределена въздушна междина. С такъв магнитопровод може да се направи мощно захранване без междина и с малки габарити.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 16:06    Заглавие: За конвертора Отговорете с цитат

Браво, на края на втора страница разбрахме колко вата е! Даже и честотата. Супер!
Цитат:
поне един обратен стабилизатор реализирал ли си по схемата с двата ключа ?

Точно един, и то само защото се хранеше на напрежение до 750VDC. Тая схема не ми харесва - много повече чаркове и най-вече заради необходимостта от трансформатор (или нещо друго) за управление на горния транзистор. И за какво - за мижавата печалба от по-ниско напрежение върху ключа и евентуално малко (я печалба, я загуба) в КПД-то - хич не си струва. Според мен.
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 16:41    Заглавие: Re: За конвертора Отговорете с цитат

gigant написа:
Браво, на края на втора страница разбрахме колко вата е! Даже и честотата. ....

Не обобщавай под "разбрахме" . Цитатът е от ПЪРВА СТРАНИЦА
Цитат:
....Сърцевината е 2х32/6/20 N87 , link Npri=96 Nsec 9 Lpri~9mH gap ~200 микрона е сега ,с един ключ и снубер работи в непрекъснат режим - http://fileshare.eshop.bg/downloadsm/44338/_.html

За пореден път не четеш и пишеш коментар по нещо, което ти си мислиш че съм написъл или не .
Темата е изчерпана .Снимки на въпросния преобразувател:
http://imageshack.us/photo/my-images/40/power2x.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/201/power1m.jpg
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 22:21    Заглавие: За схемата Отговорете с цитат

Ау, явно съм си тъпичък. Как не се сетих, че трансформатор с ЕДНА първична и ЕДНА вторична може да е показан на схема, дето трансформатора има общо ПЕТ намотки. Да-а-а, с годините човек изкуфява!
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2013 22:43    Заглавие: Re: За схемата Отговорете с цитат

gigant написа:
Ау, явно съм си тъпичък. ... Да-а-а, с годините човек изкуфява!

Не си тъпичък , ставаш заядливичък , сега пък и броя на вторичните / от тях ползувам само една с 9 навивки / намеси .Ta да ти припомня: Можеш да ползуваш само една от някокото вторични намотки . При изчисляване на въздушната междина на обр. стабилизатор броя на вторичните намотки не участва камо ли за наличието и, ...а има един резистор с грешна стойност във веригата на обратната връзка и щях да забравя температура,влажност... на въздуха в междината сега или към 3 страница ще питаш и за тях , намотката осигуряваща захранване на 3842 за 4 -та стр.
Цитат:
за теб точно НЯМА да го направя, дори да ми плащаш по 100лв/ч за напъвацията! За много други бих го направил гратис, ама точно за теб - по никакъв повод!
гигант не го прави и се спри с "напъвацията " или сподели тази методология за изчисляване на въдушна междина в зависимост от броя на вторичните намотки . Темата е изчерпана .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети