Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автоматично зарядно за автомобилен акумулатор - част 40
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Автомобилния регулатор управлява напрежението на алтернатора и хич не му пука колко е зареден акумулатора. По скоро играе роля на стабилизатор на напрежение.

Дали? Може да попрочетеш малко и ще разбереш че изобщо хич не е така. Ама изобщо. Даже на дъртите соц кошници не беше така,защото прословутите РР 380 можеха всичко друго,но не и да стабилизират напрежението върху батерията. Не разбирам защо всички скочихме върху автора на темата. Има ли нещо лошо някой да попита за схема,която е тествана и работи,вместо да се блъска и да отстранява недомислията на някои "автори". Аз все си спомням навремето как се борех със схемите,които се публикуваха из списанията. По едно време реших че съм пълен некадърник и не мога да направя нищо. Да,ама се оказа че не е точно тъй-от АМАТЕРСКЕ РАДИО всичко си тръгваше.... Та прочетете първият пост от темата и вижте какво пита Rabin-за схема,която е изпитана и безусловно работи,без екзотични чаркалаци,за които мадамите от магазините даже и не са чували. И дали някой е опитвал да зарежда с реле-регулатор вместо някоя от изредените куп схеми. Мисля,че може да се получи една смислена темичка,ако се разчисти излишния спам от тук и се наблегне на същността на въпроса. Даже ще стане много добре-тема за зарядни станции за автомобилни акумулатори-всеки,каквото е направил да го намести в темата и когато някой реши да си прави такова нещо,да не се рови с часове из нета,а да щракне тук и да си избере това,което му хареса.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.offroad-bulgaria.com/attachment.php?attachmentid=532242&d=1357417547
Тук са смъкнали какво има в реле-регулатор Bosh. Чисто информативно. Отплесвам се от темата, но схема вече си харесах, нали електронен форум, като сме почнали...
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 20:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Може да попрочетеш малко и ще разбереш че изобщо хич не е така.

Така е, нали това работя. Следи напрежението на изхода и ако е над определеното намалява подмагнитването на ротора. Не е с голям коефициент на стабилизация поради закъснението и голямата зависимост на напрежението от оборотите, както и голямата разлика в товара за единица време. Затова не може да работи без акумулатор. По напрежение се определя зарядния ток и гори алтернатора в повеще от случаите когато му сложиш напълно скапан акумулатор.

Както по рано казах съвременните коли имат интелигентно зареждане и там се слага специален шунт който да мери тока на заряд - разряд. Обикновено се слага на масовия кабел. Ако искаш провери колко е цената на един такъв кабел за БМВ Е65 примерно- по спомен е между 300 и 500лева и може да мери до 700А.

А колегата можеше да каже че му трябва схема на евтин UPS и го е страх да не прецака акумоулатора.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 21:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Така. Това вече е друго. Дължа извинения за онова,което писах преди малко. Но отсяването на семената от плявата в тази тема според мен е необходимо и пак твърдя,че може да се направи темичка,която да е полезна на всички. Някой писа по-напред,че акумулаторите се продават с малка плътност на електролита от търговците. За това не се бях сещал,но пък този факт,ако наистина е факт обяснява много неща. Аз самият сега имам акумулаторен проблем-батерията на колата ми издъхна точно с изтичането на гаранцията. Гаранцията на колата. Акумулатор FIAMM, на 3 години. За тези батерии досега съм смятал,че са едни от най-добрите,заедно с BOSCH и PANASONIC. И заради това съм безкрайно учуден от случката. И първото,което ще направя като купя новия акумулатор е да проверя гъстотата на електролита. Ето за това са полезни форумите,неведнъж съм го подчертавал. Не винаги се сещаме за всичко,но хората са казали-много глави мислят по-добре. И по-ефективно!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 22:01    Заглавие: Отговорете с цитат

"А колегата можеше да каже че му трябва схема на евтин UPS и го е страх да не прецака акумоулатора."
И това не съм казвал, питах за зарядно, за не знам кой път вече.
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Rabin написа:

То хубаво, ама тоя акумулатор няма да е при мене, и ме е страх да не го прецакам. Дори не е удачно да го наглеждам...

А това как да разбирам? Не ти ли трябва схема за подзаряд? Защо не кажеш за какво ти е това зарядно по точно? Примерно един зареден акумулатор може да изкара няколко месеца изключен без никаква вреда, а всяко електронно устройство оставено без надзор и при евентуален токов удар може да причини пожар. Да не говорим че може някой дефектирал елемент да причини презареждане и отделените газове да гръмнат и ... Трябва да помислиш и за вентилация.

Според мен, ако ще стои дни без надзор зарядното трябва да се изключи от мрежата, а не само вторичната намотка.
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 23:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Хора, понякога си мисля, че се бъзикате. В първото мнение предполагах, че е ясно описано какво търся. Подзаряда го отрекох няколко мнения след първото. Подзаряда е правилна идея, но при повреда в схемата или неправилно подбрано напрежение - акумулаторът тихичко си заминава.
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 23:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Еми направи го тогава по следния начин - обикновено зарядно и с проста схема от терморегулатор следи напрежението и температурата като оставиш хистерезисна напрежението 14,4 -11,5. Та при 14,4 ще изключи зарядното от мрежата и ще черпи ток от него примерно 100ма докато не падне на 11,5 волта за да го включи. Терморезистора че го лепваш с лепенка за акумулатора и ще ти коригира 14,4-те волта в зависимост от температурата му. Все едно е монтиран на автомобил. Гаранция че акумулатора ще изкара 4-5 години без да се скапе.

Ако толкова разбираш от електроника - не би рябвало да те затрудни схемата - идеята я имаш. Или пък си признай и за утре ще ти спретна една Very Happy
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 23:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Хора, понякога си мисля, че се бъзикате. В първото мнение предполагах, че е ясно описано какво търся. Подзаряда го отрекох няколко мнения след първото

Еми темата е за автоматично зарядно за акумУлатор.На теб какъв ти е режима на работа на акумулатора...Според него можеш да си определиш и режима на заряд.За постоянен заряд 13,4-13,6 волта(то го пише и на самия акумулатор),и съответно,ако се постараеш има схеми и за подзаряд.Ако е цикличен заряд,напрежението е над 14,2 волта,и не иска подзаряд Smile.А напрежението го пише на самия акумулатор.Та какво от тия параметри си написал,за да очакваш адекватен отговор.

Последната промяна е направена от lz1wvm на Нед Яну 13, 2013 23:44; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2013 23:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако толкова разбираш от електроника - не би рябвало да те затрудни схемата - идеята я имаш.

Evil or Very Mad Mad Twisted Evil
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети