Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за управление на реле по 1 или 2 проводника на 300 м
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bad_boy_2
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2013 20:33    Заглавие: Отговорете с цитат

С тези моторолските чипове съм имал главоболия. Хем не се намират, хем са скъпи. А и ме съмнява да работят на 300м.
Кабела не се използва за компютърна мрежа. Пикото отпада. Безжичните звънци ги дават до 150 метра при пряка видимост. Поне тези, които съм виждал. През сгради ме съмнява да докарат и толкова.
Funtast - благодаря за идеята. Все пак опита.
Тия на млад конструктор са пак с гадните моторолски чипове. Пише, че нямат налични от тези.
Кабелът е заровен под земята. Няма възможност да се тегли друг.
Дали минава покрай силови кабели и мощни проводници един господ знае и тия, които са правили (окабелявали) обекта.
За отговорна - не бих казал. По-скоро ще е неприятно ако има грешни сработвания или не сработва.

Става въпрос за домофонна система в затворен комплекс от десетина сгради. Топологията е звезда. От всяка сграда отива по един кабел до портиера на комплекса. След малко оптимизиране на схемата на свързване сега има свободни една усукана двойка и оплетката. Утре ще правя малко тестове. Устройството, което трябва да е при портиера го дават да работи до 100 метра по UTP. Twisted Evil
Проблемът е, че всичко се е правило на части и сега трябва да заработи цялото "нещо".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2013 23:19    Заглавие: Отговорете с цитат

1.Най обикновен тъп телефонен апарат с тонално номеронабиране за предавател и 8870 за приемник \или пик който да изпълнява функцията на на тонален декодер\
Върнете се в началото
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2013 23:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ползвам Варненско от няколко години,на около 60 метра,и няма никакъв проблем.Колекторния и базовия резистор в началото и края на свързващия кабел са с еднаква стойност.Което предполага 2,5 волта сигнал на приемника.Което е три пъти повече от нормалното за отпушване на транзистор.Въпроса е да се защити от пикове от силовите кабели.Това може да стане експериментално с кондензатори на входа на приемника.
Но тази конфигурация изградена с Варненската схема за домофон тип звезда,няма да ти върши работа,освен ако в центъра на звездата нямаш телефонистка.
Върнете се в началото
Funtast
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Яну 22, 2013 23:42    Заглавие: 3ти опит Отговорете с цитат

Съжелявам за спама, но съм много ентусиазиран защото пиша по форуми от 3дена започнах със тема в която тарся филтър 20-120херца
Моите идеи са мнооого прости, защото на моята възраст си нямам и понятие от микрочипове и подобие, мнго е интерестно но и мноооого сложно Sad

1ва идея: сложи антенен усилвател на звънец или дистанционното, което аз предложих, незнам обаче за тая честота какво може да се направи, но ако сложиш антенен усилвател, достатъчно мощен може да има ефект...

2ра идея: имаш оплетка + усукана 2ка кабели между оплетката и единия проводник пускаш напрежение в една посока и диод с реле на края на кабела, по същия проводник и оплетката пускаш напрежение в обратна посока и в края на кабела- диод с разменени анод и катод и реле... по същия начин слагаш релета между оплетката и друдия проводник и мейду усуканата 2ка проводници следователно получаваш 6 управляеми релета, ако добавиш и земя ще получиш над 10управляеми релета, но сложничко става Sad

П.С. съжелявам може идеите ми да не са много ефикасни но руснаците са го казали по просто по-добре Smile
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Яну 23, 2013 0:13    Заглавие: Re: 3ти опит Отговорете с цитат

Само добри антени му стигат и без усилвател Smile
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 23, 2013 7:36    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk написа:
1.Най обикновен тъп телефонен апарат с тонално номеронабиране за предавател и 8870 за приемник \или пик който да изпълнява функцията на на тонален декодер\

И аз мисля, че е най добър и защитен този вариант http://electronicidea.blogspot.com/2009/02/dtmf-receiver-ic-mt8870-tester.html а и не е скъп.
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Сря Яну 23, 2013 7:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам дали съм разбрал правилно - имаме 8 (примерно) кабела. Те тръгват от една точка и всеки отива някъде. На единия край на всеки кабел има бутон а на другия - реле. Във всеки кабел има по една усукана двойка, която е свободна и може да се ползува за да сработи релето при натискане на бутона. Не може ли в общата точка да се сложи захранващ източник с напрежение, достатъчно да сработи най-далечното реле. Единия полюс на захранващото напрежение се подава към единия проводник на всяка усукана двойка, другия полюс през съответното реле (или бутон) - към другия край на усуканата двойка. На другия край на усуканата двойка е съответния бутон (или релет). Така при натискане на съответния бутон ще сработва съответното реле. Където е необходимо (ако е необходимо) ще се сложи съпротивление за да няма опасно високо напрежение към някое реле. Ако това е постановката защо трябва да се усложняват нещата. Ако постановката не е такава (или нещо съм пропуснал или недоразбрал) не обръщайте внимание на писаното.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Яну 23, 2013 20:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо много просто и дуракоустойчиво. И работи винаги. Намираш номератор шайба от стар телефон. Той изработва прекъсвания импулси от 0 до 9. Пускаш да речем 10 волта през него и всички релета са включени на една усукана двойка. При всяко реле един десетичен декодер с ТТЛ. Защитаваш входната верига на декодера с ценер на 5 волта. При всяко реле слагаш брояч, който преобразува импулсите в двоичен код. После подаваш на 10-тичен дешифратор дето се ползва за захранване на индикаторни лампи. Всяко реле свързваш на съответния изход отговарящ на цифрата която искаш да го задейства. Броя импулси може да ги генерираш и по друг начин. Това се сетих като най-евтино и стабилно. Иначе ако искаш по сигурно но скъпо става с радиостанции които имат опция за тонално повикване. Както по такситата и други служби. Една майка вика точно определен абонат с кодирано обръщане на една честота и използване на ДТМФ кодировката. Така с 5 ватови станции можеш да си покриеш периметъра без проблем. Но там проблема е с плащането и взимането на разрешително за ползване на честота. Но може на 27Мхц. Друго виж решение за радио управляеми модели там има готови устройства които управляват няколко команди по радио канал.
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2013 8:19    Заглавие: Re: Схема за управление на реле по 1 или 2 проводника на 300 Отговорете с цитат

nkkalfa,AA,... написа:
....

И така ,до осем релета с обща маса ,има ли проблем да бъде по тази схема !?!?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2013 10:19    Заглавие: Отговорете с цитат

A в даден момент само едно ли е включено или няколко може да са ?
идеята на Funtast е добра според мен, стига да щрака само по едно реле.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети