| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 18:07 Заглавие: |
|
|
| triax написа: |
А насочения отклонител какво е?  |
Сплитера е боклук, с който "нелегалните" "клиенти" съсипват сигнала на съседите си, особенно ако включат комп или скапан телевизор, така целия вход "гледа" брум, мрежи и тям подобни . Както и да е, аз нямам нужда да получавам или давам повече коментари за сплитер<-->TAP . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 18:23 Заглавие: |
|
|
А този насочен отклонител като чета тук там излиза че отклонява малка част (мощност) от сигнала съответно и малка връща към трасето. А пък ако един нелегален се върже посредством сплитер дели 50:50 всичката мощност със целия вход на блока . т.е. с по 3dB по-малко за всички айде 3.5dB със загуби там. демек телевизора му получава толкова сигнал, колкото общо за всички останали телевизори след слипера  |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 18:47 Заглавие: |
|
|
| Насоченият отклонител затова е насочен, защото сигнала от мрежата към отклонението има определено затихване, а от отклонението към мрежата има много по-голямо затихване. Един вид сигнала се движи насочено в едната посока. За да предпазва мрежата от смущения от телевизорите. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 19:10 Заглавие: |
|
|
Именно!
TAP-а примерно "пуска" към абоната (-12dB), но по-важното е че затихва посоката от абоната към магистралата и то с много повече от 12dB. Сплитера няма тези функции...
Но колегата, който спореше с мен, не би трябвало да има нужда да му се обясняват тези неща, предвид кабеларката дето рекламира(работи в нея?). |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 19:36 Заглавие: |
|
|
А аз що си мисля че затихването от TAP изход към OUT на магистралата трябва да е точно толкова 12dB + затихването между IN и OUT. Или нещо как аджеба става номера, може би аз се бъркам заради сметките ?
Влизат 100 дб на TAP имаме - 12 т.е. 88 а за OUT колко остават  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 20:56 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | ...
Влизат 100 дб на TAP имаме - 12 т.е. 88 а за OUT колко остават  |
Ако е 12-ка, на директния затихва примерно 2dB, значи остават 98 ...
Не са много точките, в които ще се намерят 100dB, между другото . |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 21:56 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | трябва да е точно толкова 12dB |
Не е задължително да е точно толкова. Има примерно -6, -7.5, -10, -12, -16, -20 dB на TAP (ако не бъркам малко в цифрите, но в общи линии май бяха така). По спомени от работата ми в кабелна телевизия (преди около 17 год.) именно 12 децибеловите TAP-чета бяха най-използваните. |
|
|
 |
Fender_str Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 26, 2013 22:44 Заглавие: |
|
|
Развръзка ТAP-Out на една 12-ка трябва да бъде повече от 30-35dB, IN-Out 1dB, IN-TAP 12dB. _________________ "Правила на форума:
В заглавието на темата излагайте същността на проблема си, а не дълбочината на вашите страдания. "  |
|
|
 |
triax Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 27, 2013 9:46 Заглавие: |
|
|
milmar
Говориш(пишеш) откровенни глупости! Престани да заблуждаваш човека! И се дръж прилично!
Всичките въпросни компоненти са сплиери (от англ. split - гл. разделям; същ. разклонение).
Вече с какво затихване ще бъде на изходите си е отделен въпрос. Всички сплитери имат по-голямо обратно затихване. Сигнали "вървят" и в двете посоки. За предпазване от паразитни токове и пр. смущения се слагат филтри, DC изолатори и пр.
Навсякъде в кабелните мрежи се използват сплитери. Всеки проект започва да се прави именно с определяне бройката на сплитерите. И за да няма проблеми се използват качествени компоненти и кабели.
А на това дето му казваш "насочен отклонител" е разновидност на сплитера и се нарича "TAP". Прието е така да се наричат сплитерите с нееднакво затихване на изходите.
Ето ти един нагледен ТАР: (извинявам се на модераторите за голямата снимка, целта е да се видят числата)
http://www.sahkonumerot.fi/7501612/img/large/color.jpg
Функцията на ТАР-а е само една - да сплитне (разклони) сигнала с необходимото затихване до крайното устройство (телевизора).
П.П. Не рекламирам и не работя в кабеларка. Собственик съм на фирма, проектирам и изграждам кабелни и сателитни системи. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
|