Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Някой ще помогне ли за едно схемно решение

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Antonini
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 16, 2013 21:53    Заглавие: Някой ще помогне ли за едно схемно решение Отговорете с цитат

Здравейте! Имам един проблем, който май не е толкова труден, но аз не мога да го реша Sad Надявам се тук да има хора които могат да помогнат. Става въпрос за един тригер за правоъгълни импулси реализиран с известния "таймер 555" Ето схемичката която работи идеално в основната си част: http://dox.bg/files/dw?a=131239dba1 Сега ще обясня каква е целта. С така подбраните стойности на елементите таймера прави правоъгълни импулси с интервали около 1 сек. върху един светодиод. След като се включи "рид" релето то с контакта се шунтира двете тример-съпротивления според положението в което са регулирани, и светодиода започва да премигва значително по-бързо. До тук добре. Проблема идва после. Не знам как второто състояние с учестеното премигване да остане за постоянно, докато не се RESET-не от някое друго краче? С две думи РИД релето трябва да има самозадръжка, но тъй като е само с един контакт не мога да я реализирам. А с поставянето на още едно реле което да задържа първото става "каруцарско" с извинение изпълнението. Надявам се някой да предложи интелигентно и простичко решение, може би с допълнителен логически елемент като превключвател. С няколко думи: Има мигалка с два режима на работа: единия бавен, а другия бърз. Ако има събитие с LOG 0 - "маса" да се включи бързия режим на премигване за неопределено време, дори и LOG 0 - "маса" да се повтори отново това да не връща бавния режим. Бавният режим да може от друго краче, а не от същото място да се възстанови, например с прекъсване на захранването. Предварително Благодаря!

Exclamation Arrow Оформи си заглавието съгласно правилата Exclamation

Последната промяна е направена от Antonini на Съб Фев 16, 2013 22:28; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Фев 16, 2013 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва ти RS-тригер. Може да се реализира както със схеми 74HCxx за 5V, така и със схеми CD40xx за 12V.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Antonini
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 16, 2013 22:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, и аз така предполагам. Имам 7400, но нямам идея как точно да я свържа към таймера, съответно и периферните елементи и стойности. Ще съм ти благодарен много ако "драснеш" някое решение с 7400 примерно. В случай, че не те затруднява.
Върнете се в началото
Antonini
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 16, 2013 22:48    Заглавие: Re: Някой ще помогне ли за едно схемно решение Отговорете с цитат

Exclamation Arrow Оформи си заглавието съгласно правилата Exclamation[/quote]

Exclamation Arrow Оформи си заглавието съгласно правилата Exclamation[/quote]

... И след като веднага си редактирах заглавието като премахнах жаргона след вашата забележка, какво се очаква да стане сега? Темата ми е в някакво си "Модераторсто кошче". Аз трябва да гадая, дали ще я върнете обратно, или да ползвам "Копи/Пейст" на ново? Ако действам без да питам, сигуно отново ще ми бъде отправена критика. Да чакам така, означава, да си чакам.. Ако съм Ви издразнил, най-добре изтрийте всичко от мен и профилат ми, да се ориентирам на друго място.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 16, 2013 23:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Мъ някой ти е длъжен тука с нещо ли???И трябва да седи на пост като дневален и да дебне да ти възстанови на секундата темата след като си си е редактирал,може би??Колко секунди ми даваш да ти я върна?Под или над времето с което Тайсън Гей минава сто метра??И кво и кат тропна с краче и не ти се върна на секундата жизненоважната тема рече да плеснеш още една ли ?
И кво и редактира на темата??
С това ли се съобрази!?
Цитат:

7. Заглавието трябва да е формулирано така, че да отразява същността на проблема и да бъде достатъчно информативно,така че само като се прочете заглавието на темата,без да е нужно да се влиза в нея да се знае за какво се дискутира в темата.

Или може би с това!?

Цитат:

9. Добавяне на "нещо" за което даден потребител се е сетил в последствие става с бутона , а не с писането на нов пост (особено в случаите когато няма други постове след последния му).

Или може би с това!?

Цитат:
17-Обсъждане на работата на администратори/модератори е забранено.

Мъ той щял да си чака.Ами ако вместо да ми се налагаше един път да те подканям да се запознаеш с правилата и на втори път след като не благоволи и директно да ти ги изрецитирам,можеше просто с регистрацията тук да ги прочетеш и да се съобразяваш с тях.Нещо което междувпрочем си се съгласил да направиш още в процеса на регистриране на профила ти.
Получаваш официално предупреждение!Засега!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети